Welkom Den Haag Tegen Geweld | Haagse sympatisanten. | Haagse politieke partijen | Haagse Raadsleden | Haagse Wethouders | Burgemeester Deetman | Nieuw Geweld in Den Haag | Aktie om het geweld te keren | Terra College 13 januari 2004 | Monumenten in beeld | Gastenboek | Ingezonden reactie | DiscussieForum. | Evenementen | Dieptepunten 2004-2005-2006-2007 | Politiek en Geweld. | School en Geweld. | Ontwikkelingen en Geweld. | Vertrouwen in Rechtssysteem | Strafmaat | Staat van het Recht | Bovenkamers Cellentekort | Herdenkingsbijeenkomsten.

Burgemeester Deetman

  

Politie mag in grote delen centrum fouilleren

ADHC 02.05.07  De politie mag in de strijd tegen het terrorisme in grote delen van Den Haag mensen fouilleren en voertuigen doorzoeken zonder dat de officier van justitie daarvoor toestemming heeft gegeven.

Dat komt omdat het kabinet stukken van de stad heeft aangewezen als ’veiligheidsrisicogebied’. Dit zeer tegen de zin van de gemeente Den Haag, die verder geen invloed kon uitoefenen op de keuze van de straten.

In een persbericht van het ministerie van justitie van vorig jaar december staat dat de stations van de vier grote steden zijn aangewezen, evenals in Den Haag het Binnenhof. Uit een nota die burgemeester Deetman deze week naar de gemeenteraad heeft gezonden, blijkt dat het in de praktijk om veel grotere gebieden gaat. Het gebied rond het Binnenhof beslaat onder meer het Plein, de Lange en Korte Vijverberg de Lange Poten, het Buitenhof en de Hofweg.

Bij het Centraal Station gaat het ook om de Schedeldoekshaven, Bezuidenhoutseweg en Prins Bernhardviaduct.

De politie heeft hier verregaande bevoegdheden. Wel moet er ’aanwijzingen’ dat een terroristische aanslag wordt voorbereid. Ook moet worden hard gemaakt dat het doorzoeken van een voertuig of het fouilleren van iemand ’het belang van het onderzoek dient’.

Burgemeester Deetman heeft grote moeite met het instellen van de gebieden door het kabinet.

Volgens zijn woordvoerder vindt hij het ’onnodig’ en ’overbodig’. De politie zou al op andere gronden kunnen optreden, bijvoorbeeld via een noodverordening. Dat gebeurt nu ook op Prinsjesdag. „Bovendien kunnen spanningen optreden in verband met de vrijheden van burgers,’’ aldus de woordvoerder namens de burgemeester.

Wel komt er in Den Haag een onafhankelijke commissie die in de gaten houdt hoe de politie te werk gaat.

Controles wapenbezit bij scholen
Den Haag ADHC 22.02.07  Burgemeester Deetman onderzoekt de mogelijkheid om ook in en rondom scholen controles op wapenbezit te laten houden.
 
Daarover wil hij in overleg met schoolbesturen in Den Haag om te kijken of daarvoor draagvlak bestaat. Dat blijkt uit de evaluatie van de preventief fouilleeractie in november aan de Anna Bijnslaan.
De wapencontroles binnen de muren van scholen zouden moeten worden uitgevoerd op basis van een huisreglement. Bijvoorbeeld door conciërges of veiligheidsmedewerkers die lockers controleren.
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00049/Fouilleeractie_Den_H_49863h.jpg   De fouilleeractie in en om tram 9 had plaats bij de tramhalte, op een tijdstip dat veel scholieren naar school gingen. Gemeente, scholen en scholieren zijn tevreden over de actie, die overigens weinig wapens heeft opgeleverd. Tijdens de controle werden zeven trams aangehouden. In totaal werden 268 mensen gecontroleerd. Twee minderjarige jongens werden aangehouden wegens wapenbezit.
Scholieren voelen zich volgens het evaluatierapport veiliger dankzij de actie. ’De actie heeft aan jongeren in ieder geval wel duidelijk gemaakt dat wapenbezit niet wordt getolereerd en dat er een sanctiemogelijkheid is, hetzij strafrechtelijk, hetzij via de scholen,’ stelt de burgemeester in de evaluatie.
Herdenking bombardement Bezuidenhout 4 maart
21-02-07 10:13
 WestSite
DEN HAAG - De jaarlijkse herdenking van het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag zal dit jaar plaats vinden op zondag 4 maart.
Het programma start om 10.30 uur met een gemeenschappelijke dienst van de kerken in Bezuidenhout in de Kerk van de O.L.V. van Goede Raad aan de Bezuidenhoutseweg. Om 12.00 uur zal er in stilte een bloemenhulde aan de slachtoffers van het bombardement gebracht worden bij het momument van Juliana van Stolberg. 

De herdenking wordt besloten met een herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium. Burgemeester Wim Deetman zal aanwezig zijn bij de herdenking. 

Door een fout in de opdracht die geallieerde bommenwerpers hadden meegekregen om Duitse raketinstallaties te vernietigen, gooiden zij op zaterdag 3 maart 1945 om acht minuten over negen hun bommen niet boven het Haagse Bos uit, maar verspreid over het Bezuidenhout en Korte Voorhout. Op de plek waar toen een hotel stond, werd na de oorlog de Amerikaanse ambassade gebouwd. De Franse ambassade ernaast werd ook getroffen en is op dezelfde plek weer opgebouwd. De grootste concentratie viel echter middenin het Bezuidenhout, hemelsbreed zo'n 1.2 kilometer van de twee richtpunten in het Haagse Bos. 

De Haagse bevolking werd zwaar getroffen door het bombardement: ruim 500 mensen stierven, ruim 200 raakten zwaar gewond en duizenden mensen verloren hun huizen.
Deetman loopt niet mee in stille tocht
 
DEN HAAG - ADHC 01.02.07 Burgemeester Deetman heeft via zijn woordvoerder laten weten niet mee te lopen.
 
,,Burgemeester Deetman loopt nooit mee met een dergelijke tocht als het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht nog loopt'', aldus de woordvoerder.
 
Deetman zei over het filmpje het ongepast te vinden dat ,,dit soort filmpjes op deze manier worden gepubliceerd, nadat men weet wat er gebeurd is.'' Maar de burgemeester erkende dat er nu eenmaal vrijheid van meningsuiting is in dit land.
Preventief fouilleren Hollands Spoor verlengd

02-01-07 15:41

WestSite DEN HAAG - Het preventief fouilleren rond station Hollands Spoor is volgens de gemeente Den Haag zo'n succes dat het met een half jaar wordt verlengd.

Burgemeester Deetman heeft het gebied rond het station in Den Haag daarom opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Het gaat om het Huygenspark, Stationsweg en Stationsplein, Van Limburg Stirumstraat en de Jan Blankenstraat. Het fouilleren is gericht op verboden wapens.
Politie onderzoekt strafbare feiten ADO-fans
DEN HAAG - telegraaf 20.11.06  De politie Haaglanden gaat videobeelden analyseren die zondag na afloop van het eredivisieduel ADO Den Haag- Vitesse buiten het stadion zijn gemaakt. Aan de hand daarvan bekijkt de politie of ze Haagse supporters kan aanhouden die strafbare feiten hebben gepleegd.

Maandag vond overleg plaats tussen burgemeester Wim Deetman, het Openbaar Ministerie en de commissaris van politie. „ADO Den Haag kan de betrokken supporters via camerabeelden identificeren en een stadionverbod opleggen. Vervolgens kunnen wij bekijken of wij op basis daarvan ook sancties aan de betrokken mensen kunnen opleggen”, aldus Deetman maandag.


„De gemeente heeft aan het begin van het vorige voetbalseizoen duidelijke afspraken gemaakt met ADO Den Haag over de verdeling van de verantwoordelijkheden. ADO is verantwoordelijk voor het handhaven van de orde in het stadion, de gemeente en de politie zijn daarbuiten verantwoordelijk”, laat de burgemeester van de hofstad weten.

Scheidsrechter Ruud Bossen staakte zondag de voetbalwedstrijd, nadat Haagse supporters uit onvrede over de resultaten het veld hadden bestormd. Na enige tijd verlieten de ontevreden fans het veld weer. De uittocht van de duizenden bezoekers verliep rustig.

Deetman liet weten het te betreuren dat de supporters afbreuk hebben gedaan aan het imago van de Haagse voetbalvereniging.

Deetman kondigt straf aan

DEN HAAG - ADHC 19.11.06  Burgemeester Wim Deetman kondigt maatregelen aan tegen ADO Den Haag of fans van de harde kern nadat zondag tachtig tot honderd supporters het veld bestormden.

Dat gebeurde tijdens de thuiswedstrijd in het Zuiderparkstadion, tegen het Arnhemse Vitesse.

Een dag eerder verstoorden tientallen fans al een besloten training van ADO uit onvrede over het feit dat de Haagse eredivisieclub laatste staat op de ranglijst. Deetman: "Het gedrag van de supporters is zeer te betreuren en het is maandag onderwerp van discussie in het overleg met politie en justitie in verband met de te treffen maatregelen."

Hoe de supporters het veld hebben kunnen betreden is nog in onderzoek. Een deel van de harde kern zou volgens ooggetuigen van de noordtribune het stadion uit zijn gegaan om via de zuidingang weer binnen te komen en daarna het veld te betreden. Veel publiek op de zuidtribune voelde zich bedreigd, hoewel de oproerkraaiers het veld en het stadion zonder problemen te maken verlieten en niemand werd gearresteerd.

Politiewoordvoerder Kees Koppens stelt dat de supporters niet via de zuidtribune het veld hebben bereikt. Volgens hem verliet een groep van tweehonderd supporters twintig minuten voor tijd het stadion vanaf de noordtribune.

Toen zij probeerden via de zuidingang binnen te komen, voerden zes agenten te paard een korte charge uit om de supporters te verjagen. „Daarna wisten zij op een andere manier toch het stadion binnen te dringen om het veld te betreden’’, aldus Koppens, die verder verwijst naar het bestuur van ADO. „Dat is verantwoordelijk in het stadion.’’

ADO-directeur Piet van der Pol wacht een door de KNVB aangekondigd onderzoek af. „Ik kan nu moeilijk antwoorden op wat de tuchtcommissie van de voetbalbond besluit. Het is begrijpelijk is dat supporters teleurgesteld zijn, maar dit berokkent de club grote schade. We zouden volgende week overleg hebben met supporters, maar er moeten nu eerst wat andere zaken worden opgelost. Dit voorval kwam zo onverwacht, hiermee had niemand rekening gehouden.’’

 
Posterplakkers Wilders mishandeld
DEN HAAG – ADHC 28.10.06 Twee medewerkers van de Groep Wilders zijn vrijdagavond in Den Haag mishandeld, meldde ...
 
  Posterplakkers Geert Wilders mishandeld
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00092/wilderssssANP_92794h.jpg
...een politiewoordvoerder. De twee waren in de binnenstad verkiezingsposters van de politicus Geert Wilders aan het plakken, toen ze werden lastiggevallen door een groep van vijf of zes mannen.
Na een achtervolging mishandelden de belagers de posterplakkers op het Carnegieplein. De medewerkers hebben klappen gekregen, zei de politiewoordvoerder. ,,Naar omstandigheden gaat het goed met ze.'' De slachtoffers deden aangifte bij de politie, waarop de recherche een onderzoek begon om de identiteit van de daders te achterhalen.
Burgemeester Wim Deetman van Den Haag noemde het ,,onaanvaardbaar'' wat vrijdag gebeurde. ,,Er moet alles op alles worden gezet om de daders te pakken te krijgen, zodat ongestoord verkiezingscampagne gevoerd kan worden'', zei Deetman bij monde van zijn woordvoerder.
Doorgaan
Geert Wilders is blij dat Deetman de zaak serieus aanpakt. ,,Want dit is een grof schandaal.'' Volgens zijn informatie waren de daders Marokkanen. ,,Ik begrijp niet waarom niemand dat zegt. Ik hoop dat ze gepakt worden.''
Wilders meldt dat de ene plakker thuis zit met een dikke knie en de ander in de maag is getrapt. Ook hun auto is beschadigd. Het plakken gaat gewoon door, meldt de politicus.
 
Posterplakkers Groep Wilders mishandeld
DEN HAAG - Telegraaf 28.10.06 Twee medewerkers van de Groep Wilders zijn vrijdagavond in Den Haag mishandeld, meldde een politiewoordvoerder. De twee waren in de binnenstad verkiezingsposters van de politicus Geert Wilders aan het plakken, toen ze werden lastiggevallen door een groep van vijf of zes mannen. Na een achtervolging mishandelden de belagers de posterplakkers op het Carnegieplein.
 
De medewerkers hebben klappen gekregen, zei de politiewoordvoerder. „Naar omstandigheden gaat het goed met ze.” De slachtoffers deden aangifte bij de politie, waarop de recherche een onderzoek begon om de identiteit van de daders te achterhalen.
Burgemeester Wim Deetman van Den Haag noemde het „onaanvaardbaar” wat vrijdag gebeurde. „Er moet alles op alles worden gezet om de daders te pakken te krijgen, zodat ongestoord verkiezingscampagne gevoerd kan worden”, zei Deetman bij monde van zijn woordvoerder.
Geert Wilders is blij dat Deetman de zaak serieus aanpakt. „Want dit is een grof schandaal.” Volgens zijn informatie waren de daders Marokkanen. „Ik begrijp niet waarom niemand dat zegt. Ik hoop dat ze gepakt worden.”
Wilders meldt dat de ene plakker thuis zit met een dikke knie en de ander in de maag is getrapt. Ook hun auto is beschadigd. Het plakken gaat gewoon door, meldt de politicus.
Geweld rond Haags Holland Spoor gedaald
DEN HAAG - telegraaf 27.10.06 De proef waarbij de politie preventieve fouilleeracties uitvoert rond station Holland Spoor in Den Haag is succesvol. Het aantal incidenten met geweld rond het station daalde in de eerste helft van 2006 sterk. Burgemeester Wim Deetman wil daarom dat de proef een vervolg krijgt, zo maakte een woordvoerder van de gemeente vrijdag bekend.
 
Met name het aantal mishandelingen daalde sterk en ook werden minder wapens in het gebied aangetroffen.
Op 30 november buigt de gemeenteraad zich over het voorstel van Deetman. Later dit jaar beslist de raad of de proef opnieuw voor een half jaar gehouden mag worden.

Laatste wijziging op: 07-05-2007 00:59