Welkom Den Haag Tegen Geweld | Haagse sympatisanten. | Haagse politieke partijen | Haagse Raadsleden | Haagse Wethouders | Burgemeester Deetman | Nieuw Geweld in Den Haag | Aktie om het geweld te keren | Terra College 13 januari 2004 | Monumenten in beeld | Gastenboek | Ingezonden reactie | DiscussieForum. | Evenementen | Dieptepunten 2004-2005-2006-2007 | Politiek en Geweld. | School en Geweld. | Ontwikkelingen en Geweld. | Vertrouwen in Rechtssysteem | Strafmaat | Staat van het Recht | Bovenkamers Cellentekort | Herdenkingsbijeenkomsten.

Acties om het Geweld te keren. 

Hotspots http://www.denhaag.nl/veilig

Doelstelling

De Stichting Meldpunt Straat Criminaliteit kort gezegd MSC legt zich er op toe om via deze site meldingen van criminaliteit op straat in kaart te brengen en van daaruit actie te ondernemen in het belang van slachtoffers.

Meldpunt Straatcriminaliteit

www.huiselijkgeweld-hollandsmidden.nl.

2e voortgangsrapportage aanpak hotspots, nr. 1 van 2004

Arrangement sociale veiligheid openbaar vervoer

Bewaken en beveiligen

Evaluatie en ontwikkeling buurtbemiddeling

Voortgang onderzoek "Veiligheid in en rond scholen"

Om burenruzies beter te kunnen aanpakken of te voorkomen www.goedeburen.nl
 
    Hotspots per stadsdeel
                    http://www.denhaag.nl/smartsite.html?d=29017
 
lokale campagne terrorisme
 

 

 

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00108/JUSTITIA_RECHTBANK__108348c.jpg

Wonder redt Haagse schutter niet

DEN HAAG - AD 03.11.08   Zelfs een wonder kon de 41-jarige Hagenaar die dit voorjaar zijn vrouw probeerde te doden niet...

ARCHIEFFOTO AD

Harde aanpak hangjongeren

DEN HAAG AD 22.10.08  De politie en de gemeente Den Haag gaan binnenkort actie ondernemen tegen vervelende...
 
Agenten tegen wie geweld is gebruikt kunnen daar soms na lange tijd nog last van hebben. FOTO THEO BÖHMERS
Agenten tegen wie geweld is gebruikt kunnen daar soms na lange tijd nog last van hebben. FOTO THEO BÖHMERS

Agent vaker geslagen, bedreigd en beledigd

DEN HAAG AD 20.10.08  Agenten van de politie Haaglanden zijn in 2007 850 keer bedreigd, beledigd of mishandeld. ,,Mensen accepteren steeds minder,'' zegt...

 

Fouilleren rond station Hollands Spoor. ARCHIEFFOTO JOS VAN LEEUWEN
Fouilleren rond station Hollands Spoor. ARCHIEFFOTO JOS VAN LEEUWEN

Fouilleeracties: 92 wapens afgepakt

DEN HAAG - AD 05.08.08   Tijdens zes preventieve fouilleeracties in het gebied tussen de Haagse binnenstad en station Hollands Spoor in Den Haag heeft de politie...
 • ARCHIEFFOTO ANP- (De agenten op deze foto staan niet in relatie tot de inhoud van het artikel) 
 • Meer blauw naar Den Haag

  AD 14.07.08  Den Haag krijgt er per 1 januari 2009 achttien politieagenten bij. Twaalf daarvan gaan als wijkagent aan de...
 • FOTO JACQUES ZORGMAN

  10-06-2008  AD  Actieprogramma tegen huiselijk geweld

  UTRECHT - Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gaan de aanpak van huiselijk geweld op elkaar afstemmen.

  De voorkant van het station Hollands Spoor. FOTO THEO BÖHMERS

  http://www.ad.nl/multimedia/archive/00129/HS_129369h.jpg

   

  De voorkant van het station Hollands Spoor. FOTO THEO BÖHMERS

  Hagenaars voelen zich prettiger

  DEN HAAG -  Hagenaars voelen zich prettiger in hun eigen stad dan in de afgelopen jaren. Dat blijkt uit de...

  LEES MEER

   

  + afbeelding vergroten

  http://www.ad.nl/multimedia/archive/00067/autokraak_67069b.jpg

  FOTO ANP

  DEN HAAG - ADHC 11.07.07 Politie Haaglanden heeft een halt weten te roepen aan de jarenlange stijging van het geweld in de regio.

  + afbeelding vergroten http://www.ad.nl/multimedia/archive/00117/station_117192h.jpg

  Fouilleren rond HS gaat door

  DEN HAAG - ADHC 05.07.07 In het gebied rond Hollands Spoor worden ook de komende maanden preventieve fouilleeracties...

  LEES MEER
  Minder veelplegers in Den Haag door harde aanpak
  DEN HAAG - telegraaf 17.04.07 Het aantal mensen dat geregeld een misdaad begaat in Den Haag is tussen 2002 en 2005 aanzienlijk afgenomen. De gemeente heeft het aantal aanhoudingen binnen een groep van vijfhonderd veelplegers onderzocht. In 2002 was dat bijna tachtig procent. Drie jaar later was dit door een harde aanpak teruggelopen tot ruim 65 procent. Dit maakte de gemeente Den Haag dinsdag bekend.

  De politie heeft voor de aanpak van veelplegers in de hofstad gekozen voor een lijst met negenhonderd namen. Dat zijn de meest actieve veelplegers, voor wie een supersnelrecht is ingevoerd. Dat betekent dat veelplegers die een misdrijf begaan binnen drie dagen voor de politierechter moeten verschijnen. Bij iedere volgende overtreding eist het Openbaar Ministerie (OM) een hogere straf.


  http://www.ad.nl/multimedia/archive/00097/Bijl_97222b.jpg

  Fouilleeractie 33 wapens ingenomen

  DEN HAAG - De politie heeft vrijdagavond tijdens een preventief fouilleeractie rond Station Hollands Spoor 33 wapens ingezameld.

  Jongeren Ypenburg willen goede hangplek

 • 06.04.07 WestSite  DEN HAAG - Jongeren in de Haagse wijk Ypenburg willen een eigen jeugdhonk of hangplek om 's avonds te verblijven.

   

  Omdat er volgens henzelf niets te doen is in de wijk, hangen ze vaak maar wat rond.

  Als ze overlast veroorzaken, krijgen ze een boete van 75 euro. Vanwege de vele meldingen van overlast, heeft burgemeester Deetman het winkelcentrum op Ypenburg deze week aangewezen als zogeheten hotspot. Politie en jongerenwerkers gaan de problemen samen aanpakken.

  De politie gaat in het geval van boetes voortaan ook de ouders benaderen.
   
      Bekijk het videoverslag          
        Jongeren Ypenburg
         
   
  Aantal overlastplekken Den Haag daalt
 • Het aantal plaatsen in Den Haag waar al langere tijd sprake is van veel criminaliteit en overlast is opnieuw gedaald.

  ADHC 04.04.07 De hofstad kent op dit moment nog zeventien zogenoemde ’hotspots’. Dat zijn er tien minder dan in 2003, toen is begonnen met de aanpak van de overlastgevende plekken.

  Van de huidige lijst met hotspots worden er drie afgevoerd: de Waldorpstraat, het Notenplein en de Dierenselaan.

  Het winkelcentrum in de wijk Singels in Ypenburg is nieuw op de lijst omdat jongeren hier al enige tijd voor overlast zorgen, zo bleek woensdag uit een rapportage van de gemeente.

  Den Haag wijst de hotspots aan op basis van reacties en klachten van omwonendenen, politiecijfers over aangiften en misdrijven.

  De plekken worden gedurende een langere periode intensief aangepakt. Zo komt er extra politietoezicht en bekijken de betrokken partijen of de jongeren alternatieven geboden kunnen worden als sportzalen en buurthuizen.

  De aanpak van overlastgevende plekken is onderdeel van het plan ’Een veilig Den Haag’. In 2010 moet de criminaliteit en overlast met 20 tot 25 procent zijn afgenomen. Het aantal hotspots mag dan maximaal veertien bedragen. Bron: ANP

 • Preventieve fouilleeractie bij station HS
   
  16-03-07 13:15
   Westsite
  DEN HAAG - De politie heeft donderdagavond een preventieve fouilleeractie gehouden bij station Hollands Spoor in Den Haag.
  Agenten fouilleerden tussen 18.00 en 22.00 uur alle mensen die daar gebruik maakten van het openbaar vervoer. In totaal werden ruim elfhonderd mensen gefouilleerd. Elf reizigers werden aangehouden, omdat zij steekwapens of harddrugs bij zich hadden. Eén verdachte werd aangehouden omdat hij er vandoor wilde gaan. 

  De Haagse politie heeft bij station Hollands Spoor al eerder preventieve fouilleeracties gehouden.
  Minder aangiftes Den Haag door aanpak veelplegers
  DEN HAAG - Telegraaf 13.03.07 Het aantal Hagenaars dat in het afgelopen jaar aangifte deed van een misdrijf is met 6 procent gedaald. In 2006 registreerde de politie 39.483 misdrijven, een jaar eerder waren dit er nog 42.019. Een woordvoerster van de politie zei dinsdag dat de daling voornamelijk is toe te schrijven aan de aanpak van veelplegers.
  Voor veelplegers is in Den Haag het supersnelrecht ingevoerd. Mensen die een overtreding begaan, verschijnen nog dezelfde dag voor de politierechter. Ook kunnen ze in een nazorgtraject worden geplaatst.
  Uit cijfers van de politie blijkt dat autodiefstal het meest voorkomende misdrijf is, ondanks de daling van de afgelopen jaren. In 2004 werd hiervan bijna 10.000 keer aangifte gedaan, dat daalde in 2005 naar 6398 en in 2006 naar ongeveer 5500. Ook het aantal aangiften van straatroof daalde.
  Volgens de politie richt de aandacht zich de komende jaren op woninginbraken en bedreigingen. Beide misdrijven lieten in het afgelopen jaar een stijging zien, respectievelijk 9 en 4 procent.
   
  Politie vindt 22 wapens bij fouilleeractie
  Gepubliceerd op zaterdag 13 januari 2007 Planet
  DEN HAAG (ANP) - Bij een preventieve fouilleeractie rond het station Den Haag Hollands Spoor heeft de politie vrijdagavond in totaal 22 wapens in beslag genomen. De politie hield in totaal 32 personen aan wegens bezit van wapens, drugs, heling en het opgeven van een valse naam.

  Tijdens de actie, die duurde van 18.00 uur tot 23.00 uur, werden bijna 1500 voorbijgangers, tramreizigers en auto- en scooterbestuurders gecontroleerd. Ook in drie horecazaken waren controles, waarbij 41 personen zijn gefouilleerd.

  De politie trof zeventien messen aan, een zwaard, een honkbalknuppel, negen keer verdovende middelen, een wapenstok en een vuurwapen. Een persoon is aangehouden omdat die in het bezit was van een gestolen invalidenkaart. Een aantal verdachten zit nog vast.

  Anderhalf miljoen voor aanpak veelplegers
  09-01-07 12:42 WestSite - DEN HAAG - De gemeente Den Haag trekt dit jaar anderhalf miljoen euro uit voor de aanpak van veelpleger.
  De gemeente is er in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, het gevangeniswezen, de reclassering en Psycho Medisch Centrum Parnassia in geslaagd om de criminaliteit van veelplegers in 2006 met 70 procent terug te dringen. 

  In 2003 is in Den Haag de aanpak van veelplegers van start gegaan. De afgelopen jaren werden 300 veelplegers aangepakt. Vanaf 2007 is het de bedoeling dat er jaarlijks 400 veelplegers worden aangepakt.

  Den Haag breidt aanpak veelplegers uit

  DEN HAAG - Telegraaf 09.01.07 De gemeente Den Haag gaat de aanpak van veelplegers in de hofstad verder uitbreiden. In 2007 starten enkele nieuwe projecten die zich richten op niet-verslaafde veelplegers. De gemeente trekt voor het 'Activiteitenplan Veelplegers 2007' ruim 1,5 miljoen euro uit, zo maakte ze dinsdag bekend.
  Den Haag heeft in samenwerking met onder meer politie, justitie en de reclassering sinds 2003 een speciaal beleid voor personen die in de afgelopen vijf jaar meer dan tien strafbare feiten hebben gepleegd. Voor deze veelplegers is een 'supersnelrecht' ingevoerd. Dat betekent dat mensen die een overtreding begaan, nog dezelfde dag voor de politierechter verschijnen. Ook kunnen ze in een nazorgtraject worden geplaatst.
  In totaal werden in de afgelopen jaren driehonderd mensen aangepakt. Door de samenwerking is de criminaliteit binnen deze groep in 2006 met 70 procent afgenomen. Vanaf 2007 is het de bedoeling dat er jaarlijks vierhonderd veelplegers een nazorgtraject krijgen aangeboden. In totaal komen daarvoor negenhonderd Hagenaars in aanmerking, voorheen waren dat er vijfhonderd.

  Politie zoekt getuigen mishandeling tramchauffeur

  DEN HAAG - ADHC 04.01.07  Een tramchauffeur is zondag 31 december om ongeveer 18.30 uur ter hoogte van de Paul Krugerlaan in Den Haag...

  ...zonder enige reden in zijn gezicht geslagen door een nog onbekende man. De chauffeur, een 36-jarige man uit Zoetermeer, is hierbij in zijn gezicht verwond door het gebroken glas van zijn bril.

  Een passagier zag de verdachte instappen op de Walnootstraat en gaf het volgende signalement: een man met Noord-Afrikaans uiterlijk van tussen de 25 en 30 jaar oud, ongeveer 1.80 lang en met krullend haar tot op zijn schouders. Hij heeft geen baard, snor of bril. De verdachte droeg een zwart bomberjack en een zwarte survivalbroek. De man verdween in der richting van Parnassia Albedastraat.

  Wie informatie heeft over de verdachte, kan bellen met bureau Loosduinen op 070-4243570. Bellen met Meld Misdaad Anoniem kan via 0800-7000.

  Preventief fouilleren Hollands Spoor verlengd

  02-01-07 15:41

  WestSite DEN HAAG - Het preventief fouilleren rond station Hollands Spoor is volgens de gemeente Den Haag zo'n succes dat het met een half jaar wordt verlengd.

  Burgemeester Deetman heeft het gebied rond het station in Den Haag daarom opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Het gaat om het Huygenspark, Stationsweg en Stationsplein, Van Limburg Stirumstraat en de Jan Blankenstraat. Het fouilleren is gericht op verboden wapens.

  VVD wil video-opnames van agressieve nieuwjaarsklanten

  02-01-07 19:00

   WestSite DEN HAAG - De Haagse VVD-gemeenteraadsfractie wil dat mensen die zich misdragen tijdens nieuwjaar voortaan op video worden opgenomen.

  Hiertoe dienen volgens de liberalen hulpverleningsvoertuigen van politie en brandweer met camera’s te worden uitgerust. Met behulp van regionale opsporingsprogramma’s kunnen agressieve nieuwjaarsklanten dan vaker in de kraag worden gevat. 

  Afgelopen jaarwisseling zijn ruim 150 aanhoudingen verricht. De VVD-fractie wil van burgemeester en wethouders weten of zij het VVD-idee steunen.
   
  Politie Haaglanden: 'relatief rustige jaarwisseling'

  02-01-07 08:53

   WestSite DEN HAAG - In tegenstelling tot de brandweer Haaglanden heeft de Politie Haaglanden een relatief rustige jaarwisseling gehad.

  In Den Haag was het onder andere in de omgeving van de Zutphensestraat, op de Paul Krugerlaan en op de Groen van Prinstererlaan onrustig. 

  In de wijk Ypenburg heeft de ME korte charges uitgevoerd om de rust te herstellen. Dat gold ook voor Monster in de omgeving van de Braamstraat. Drie politieagenten liepen lichte verwondingen op. 
  http://www.rtvwest.nl/core/get_image.php?afbeelding_id=324&width=240&height=143&afbeelding_extensie=jpg

  In totaal heeft de politie Haaglanden zo'n 150 verdachten aangehouden voor onder andere brandstichting, geweldpleging, vernieling, niet voldoen aan bevel of vordering.

  Jeugdcriminaliteit loopt spuigaten uit

  DEN HAAG - ADHC 06.11.06  Jeugdcriminaliteit in de regio Haaglanden loopt de spuigaten uit.

  Sinds 2003 is het aantal verdachten tussen 12 en 17 jaar oud met 90 procent toegenomen. Onder 18 tot 24-jarigen is de stijging 50 procent.

  Daarmee is inmiddels 70 procent van de verdachten van straatroof of diefstal en inbraak met geweld tussen de 12 en 24 jaar oud.

  Dat valt op te maken uit de criminaliteitskaart 2005 van de politie Haaglanden.

  Vooral seksuele delicten met geweld (verzesvoudigd), vermogensdelicten met geweld, geweldadige handelingen, vernielingen en drugsgerelateerde criminaliteit (alle meer dan verdubbeld) baren zorgen.

  In 2005 zijn drieduizend jeugdige verdachten tussen 12 en 17 jaar oud aangehouden. Onder 18- tot 24-jarigen werden 5400 aanhoudingen verricht.

  De meeste jeugdige verdachten komen uit Den Haag Zuid West (675), Den Haag Centrum (760) en Zoetermeer (1100). Delft telde vorig jaar 560 aangehouden verdachten tussen 12 en 24 jaar oud.

  Kanttekening bij het explosief toegenomen aantal jeugdverdachten is wel dat politie en justitie jeugdcriminaliteit hebben uitgeroepen tot topprioriteit.

  Daardoor zijn vanaf 2003 beduidend meer jeugdige delinquenten opgepakt dan voorheen. Het aantal minderjarige verdachten is mede daardoor sterker toegenomen dan het aantal meerderjarige verdachten.

  Daarnaast worden de meeste tieners (60 procent) aan de hand van alternatieve strafbureau’s Halt en Stop weer op het rechte pad geholpen.

  Slechts een klein deel van de jongeren die zich schuldig maken aan een strafbaar feit belandt structureel op het verkeerde pad.

  Korte lontjes op de korrel

  DEN HAAG - ADHC 06.11.06  Geweld in de openbare ruimte moet fors worden teruggedrongen door de persoonlijke aanpak van dertig notoire geweldplegers in Den Haag.

  Dat hebben burgemeester Deetman, korpschef Bouman, hoofdofficier van justitie Moraal en Regiomanager Reclassering Kitselaar maandag bekendgemaakt.

  Volgens Bouman is geweld en bedreiging in het openbaar tussen 2003 en 2005 met 33 procent toegenomen. Ondanks een daling van het aantal overvallen en straatroven met 52 procent in dezelfde periode, lijkt de repressieve aanpak van de politie niet te helpen: het aantal geweldplegingen nam toe.

  Om die reden wordt tien procent van de driehonderd meest agressieve/gewelddadige Hagenaars vanaf september van dit jaar bij wijze van proef intensief gevolgd. Die (ruim) driehonderd zijn samen schuldig aan zo’n 30 procent van het geweld in Den Haag (exclusief moord en doodslag).

  Door ze kort op de huid te zitten en ze lik op stuk te geven als zij in de fout gaan, hopen de instanties geweld in het openbaar terug te dringen.

  Behalve pittige en snelle straffen, horen daar ook gedwongen agressiecursussen of afkickprogramma’s bij die door de reclassering worden begeleid.

  Volgens regiomanager Reclassering Kitselaar dragen die cursussen bij aan het succes van de ’gewone’ veelplegersaanpak (kleine criminelen die voortdurend diefstallen en inbraken plegen).

  Burgemeester Deetman is overtuigd van het succes van de aanpak. Vooral ook omdat die lijkt op de aanpak van ’gewone’ veelplegers.

  Het eerste half jaar van 2006 daalde het aantal geweldplegingen door de bij politie bekende ’korte lontjes’ om onverklaarbare reden plots met 20 procent.

  Korpschef Bouman is daar blij mee, maar zeker nog niet tevreden. „Ik wil geweld in het openbaar bij wijze van spreken met wortel en tak uitroeien.’’

  Den Haag pakt geweldplegers harder aan
  DEN HAAG - telegraaf 06.11.06  Het Openbaar Ministerie (OM) wil Hagenaars die regelmatig geweldsmisdrijven plegen, harder aanpakken. Veelplegers die worden aangehouden voor mishandeling of bedreiging blijven in de cel totdat de rechter hun zaak in behandeling neemt.

  Het OM, politie Haaglanden, de gemeente Den Haag en Reclassering Nederland maakten de plannen voor een proef hiermee maandag bekend. De politie heeft een top dertig opgesteld van gewelddadige personen die zij gedurende een jaar volgt. De partijen hopen zo dat het aantal geweldsmisdrijven in Den Haag afneemt en veelplegers niet meer in herhaling vallen.

  Nu komen geweldplegers na hun aanhouding vaak op vrije voeten. „Dat gaat veranderen. Deze mensen komen nu altijd in voorlopige hechtenis en we zorgen dat ze altijd voor de rechter moeten verschijnen”, aldus hoofdofficier van Justitie Moraal.

  Kern van de aanpak is volgens de gemeente toezicht en begeleiding van de daders. Dat betekent dat de geweldpleger bijvoorbeeld psychiatrische hulp en anti-agressietraining krijgt en directe begeleiding bij het vinden van werk, huisvesting, opleiding of een uitkering.

  In Den Haag is een groep van driehonderd personen verantwoordelijk voor 30 procent van alle geweldsmisdrijven op straat en in huiselijke kring.

  De aanpak van geweldplegers is een van de vijf prioriteiten uit het veiligheidsplan Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars. In 2010 moeten de criminaliteit en overlast met 20 tot 25 procent zijn gedaald en moet de Hagenaar zich veiliger voelen.

  Politie fouilleert Haagse tramreizigers

  DEN HAAG - ADHC 03.11.06  De politie heeft vrijdagochtend in Den Haag een preventieve fouilleeractie gehouden onder reizigers van tramlijn 9.

  In totaal controleerde de politie 268 personen. Een 13-jarige en 14-jarige jongen werden aangehouden wegens het bezit van messen. Inmiddels zijn zij vrijgelaten omdat hun ’wapens’ niet verboden zijn.

  http://www.ad.nl/multimedia/archive/00097/fouilleren_97492h.jpg

  ,,Met deze actie willen we een signaal afgeven dat we geen wapens in de samenleving tolereren,’’ aldus een woordvoerder van de politie. Op tramlijn 9 hebben zich herhaaldelijk problemen voorgedaan met jongeren.

  Het is de zesde keer dat in Den Haag een preventieve fouilleeractie plaatsvindt. De politie controleerde voornamelijk scholieren bij de halte Anna Bijnslaan. Alle passagiers in zeven trams richting Vrederust moesten uitstappen. Ruim vijftig agenten controleerden de reizigers.

  ,,Het is bekend dat jongeren voor overlast zorgen op deze tramlijn. Daarom heeft burgemeester Wim Deetman deze plaats aangewezen,’’ aldus de woordvoerder. ,,Langs de route liggen acht middelbare scholen. De scholieren hebben uitgebreide voorlichting gekregen over wapenbezit. We willen kijken of dat zijn vruchten heeft afgeworpen.’’

  De meeste scholieren ondergaan de fouilleeractie gelaten. Iedereen moet uitstappen en zich opstellen in rijen. De politie kiest willekeurig jongeren uit. Broodtrommels, studieboeken, rekenmachines, telefoons en etuis. Alle tassen en zakken moeten leeg.

  De meeste reizigers mogen doorlopen naar een gereedstaande lege tram.

  Een van de jongeren lacht terwijl de politie hem fouilleert. ,,Ik heb niets. Je kunt beter hem controleren,’’ wijst hij de agent een van zijn vrienden aan die mocht doorlopen. Een meisje wendt zich ook tot de politieman. ,,Ik weet nog wel wat mensen die je ook moet controleren. Die gasten van het Terra College.’’

  Politie fouilleert Haagse tramreizigers

  DEN HAAG - telegraaf 03.11.06 De politie heeft vrijdagochtend in Den Haag een preventieve fouilleeractie gehouden onder reizigers van tramlijn 9. In totaal controleerde de politie 268 personen. Een 13-jarige en 14-jarige jongen werden aangehouden wegens het bezit van messen. Inmiddels zijn zij vrijgelaten omdat hun 'wapens' niet verboden zijn.

  „Met deze actie willen we een signaal afgeven dat we geen wapens in de samenleving tolereren”, aldus een woordvoerder van de politie. Op tramlijn 9 hebben zich herhaaldelijk problemen voorgedaan met jongeren.

  Het is de zesde keer dat in Den Haag een preventieve fouilleeractie plaatsvindt. De politie controleerde voornamelijk scholieren bij de halte Anna Bijnslaan. Alle passagiers in zeven trams richting Vrederust moesten uitstappen. Ruim vijftig agenten controleerden de reizigers.

  „Het is bekend dat jongeren voor overlast zorgen op deze tramlijn. Daarom heeft burgemeester Wim Deetman deze plaats aangewezen”, aldus de woordvoerder. „Langs de route liggen acht middelbare scholen. De scholieren hebben uitgebreide voorlichting gekregen over wapenbezit. We willen kijken of dat zijn vruchten heeft afgeworpen.”

  De meeste scholieren ondergaan de fouilleeractie gelaten. Iedereen moet uitstappen en zich opstellen in rijen. De politie kiest willekeurig jongeren uit. Broodtrommels, studieboeken, rekenmachines, telefoons en etuis. Alle tassen en zakken moeten leeg. De meeste reizigers mogen doorlopen naar een gereedstaande lege tram.

  Een van de jongeren lacht terwijl de politie hem fouilleert. „Ik heb niets. Je kunt beter hem controleren”, wijst hij de agent een van zijn vrienden aan die mocht doorlopen. Een meisje wendt zich ook tot de politieman. „Ik weet nog wel wat mensen die je ook moet controleren. Die gasten van het Terra College.”

  Harde aanpak agressie

  DEN HAAG ADHC 30.10.06  Politie Haaglanden, gemeente Den Haag en hulpverlenende instanties gaan paal en perk stellen aan agressie in de openbare ruimte.

  Dat gebeurt in het kader van de pilot ’Integrale aanpak stelselmatige geweldplegers’.

  Deze relatief kleine groep van geweldplegers blijkt verantwoordelijk te zijn voor een groot deel van het gewelddadig gedrag in de openbare ruimte. Denk aan ruzies in het uitgaansleven, agressie in het verkeer en voetbalvandalisme.

  De aanpak hiervan wordt aangekondigd in het jaarverslag van de politie en moet een antwoord vormen op de toenemende geweldsspiraal.

  Uit cijfers blijkt namelijk dat vrijwel alle vormen van criminaliteit afnemen, behalve geweld in de openbare ruimte. Dat neemt zelfs toe.

  Dat geweld moet met een persoonsgerichte aanpak worden teruggedrongen, ook al om gevoelens van onveiligheid terug te dringen.

  Het project loopt sinds september als proef in Den Haag. Als blijkt dat het succes heeft, nemen ook de bureau’s in Zoetermeer, Westland, Delft, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar de werkwijze over.

  De aanpak van geweldsveelplegers lijkt op die van ’gewone’ veelplegers. Daarvoor houdt de politie sinds enkele jaren een lijst bij met daarop vijfhonderd criminelen die zich veelvuldig bezighouden met auto- en woninginbraak, fietsen- en winkeldiefstal en andere kleine vergrijpen. Deze groep neemt zo’n 60 procent van de kleine criminaliteit in de regio voor zijn rekening.

  De politie houdt veelplegers scherp in de gaten. Gaan zij in de fout, dan kunnen zij voor langere tijd achter slot en grendel. De aanpak is succesvol, aangezien de kleine criminaliteit sterk is gedaald. De aanpak van geweldplegers onderscheidt zich van de veelplegersaanpak doordat deze meer is gericht op preventie van geweld. Zo moeten de daders verplicht programma’s gaan volgen om hun temperament in bedwang te leren houden.

  Geweld rond Haags Holland Spoor gedaald
  DEN HAAG - telegraaf 27.10.06 De proef waarbij de politie preventieve fouilleeracties uitvoert rond station Holland Spoor in Den Haag is succesvol. Het aantal incidenten met geweld rond het station daalde in de eerste helft van 2006 sterk. Burgemeester Wim Deetman wil daarom dat de proef een vervolg krijgt, zo maakte een woordvoerder van de gemeente vrijdag bekend.
   
  Met name het aantal mishandelingen daalde sterk en ook werden minder wapens in het gebied aangetroffen.
  Op 30 november buigt de gemeenteraad zich over het voorstel van Deetman. Later dit jaar beslist de raad of de proef opnieuw voor een half jaar gehouden mag worden.
  Haagse jongeren voeren taakstraf uit in boksring
  DEN HAAG - ADHC 12.10.06 aan Jongeren uit de regio Den Haag hebben aan twee bokshandschoenen genoeg om hun taakstraf uit te voeren. Wethouder Sander Dekker opent dinsdag het project Opboxen door symbolisch een boksbal kapot te slaan. Het project bestaat uit boks- en gedragstraining in een sportschool in de De Gheijnstraat in Den Haag. In de boksring leren de jongeren zich aan regels te houden en bovendien tegelijk stoer en sociaal te zijn.
   
  Het project is opgezet door het Leger des Heils, bureau Jeugdzorg Haaglanden, de Raad voor de Kinderbescherming en de gemeente Den Haag. Na de officiële opening starten zestien jongeren onder begeleiding van professionele bokstrainers met het uitvoeren van hun 40-urige taakstraf.
  De combinatie van fysieke activiteit en het leren van regels werkt volgens een woordvoerder van de gemeente goed. „De jongeren leven zich niet alleen fysiek uit, maar krijgen ook spelregels mee waar ze buiten de ring wat mee kunnen. Ze leren situaties verstandig op te lossen en geen eigen rechter te spelen.”
  Doel van het project is om recidive te voorkomen. „En een straf waarbij jongeren fysiek bezig zijn, helpt beter dan een groepsgesprek. Dit is stoer en sociaal tegelijk, en bovendien leren ze grenzen kennen.” Tijdens de bokslessen zijn professionele gedragstrainers aanwezig, om de jongeren waar nodig bij te sturen.
   
  Betere bescherming slachtoffers eergeweld
  DEN HAAG - 10.10.06 Om slachtoffers van eergerelateerd geweld beter te beschermen hebben politie Haaglanden, Openbaar Ministerie en de leden van Federatie Opvang dinsdag een convenant getekend.

  De betere bescherming moet voortkomen uit een verbeterde samenwerking.

  Eergerelateerd geweld is elke vorm van geestelijk of lichamelijk geweld die wordt gepleegd om schending van de eer te voorkomen.

  Dit cultuurbepaalde geweld heeft ingrijpende gevolgen voor de slachtoffers en de samenleving. Bij de aanpak staat de bescherming van slachtoffers daarom op de eerste plaats.

  De Politie Haaglanden, de Vrouwenopvang in Den Haag en in Delft en het arrondissementsparket Den Haag van het Openbaar Ministerie gaan daarom in een pilot een modelprotocol ontwikkelen dat in het hele land wordt overgenomen.

  De ontwikkelingen in de pilot worden afgestemd met het landelijk programma eergerelateerd geweld van het Ministerie van Justitie.

  Ook daarin speelt het politiekorps Haaglanden een voorname rol.

  De pilot Multi-Etnische Politie-eenheid (MEP) werd twee jaar geleden in deze regio gestart en is inmiddels wegens groot succes omgezet in een landelijk project.

  De MEP begeleidt en traint politiemensen in het hele land in het herkennen van situaties rond eergeweld. Ook helpt het team veelvuldig bij het oplossen van gecompliceerde zaken.

  De nieuwe afspraken worden gemaakt op initiatief van de Federatie Opvang (uit Amersfoort) die opkomt voor de belangen van instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.
  Haaglanden: minder diefstal/geweld, meer vernielingen
  DEN HAAG - telegraaf 02.20.06  Het aantal aangiften in de regio Haaglanden is in de eerste helft van 2006 afgenomen. Vorig jaar zijn van januari tot en met juni 37.090 misdrijven aangegeven, dit jaar waren dat er 34.779. De politie kreeg minder meldingen van diefstal, bedreiging en geweld, maar er waren wel meer aangiften van vernieling.

  Ook per gemeente waren er verschillen. In Zoetermeer, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar was sprake van een toename van het aantal aangiften. De meldingen uit Den Haag, Westland en Rijswijk namen juist af.

  De exacte cijfers over de eerste helft van dit jaar zijn sinds maandag te vinden op de website www.hoeveiligismijnwijk.nl. Inwoners van de regio kunnen daar gedetailleerd zien hoe veilig zijn of haar wijk is.

  Per wijk zijn de aangiftecijfers van elf verschillende delicten te zien, tot 2004 terug. Ook staan er tips op over bijvoorbeeld preventie en aangifte per internet. Sinds de lancering van de website op 19 april is deze ruim 1,3 miljoen keer bezocht.

  Den Haag krijgt meldpunt overlast buren
   
  DEN HAAG - ADHC 13.09.06 Een buurman die te lang harde muziek draait, of een buurvrouw die op houten slippers over harde vloeren loopt?
   
  De gemeente Den Haag krijgt een meldpunt waar inwoners ernstige of voortdurende woonoverlast kunnen melden. Dat heeft wethouder Marnix Norder bekendgemaakt.
  Norder wil met zijn plannen voorkomen dat burenruzies over geluidsoverlast uit de hand lopen. Hij benadrukt dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben. ,,Maar als je buren je het leven zuur maken, moeten we als gemeente helpen dat aan te pakken.’’
  Hagenaars kunnen hun klachten melden via onder meer de telefoon of e-mail. ,,Dan volgt een gesprek met de betrokkenen en bekijken we wie het beste ingeschakeld kan worden om de problemen het hoofd te bieden. Daarbij kun je denken aan de ggd of woningcorporaties. In heel bijzondere gevallen worden wijkagenten ingeschakeld.’’
  Norder hoopt het meldpunt in 2007 in te voeren.

  Voorlopig alleen handboeien bij HTM

  DEN HAAG - ADHC 12.09.06 Controleurs van de HTM mogen wel een wapenstok gebruiken, maar gaan dat voorlopig nog niet doen.

  Dat meldde een woordvoerder maandag, nadat het bedrijf juist eerder had bevestigd dat er wel een wapenstok zou worden gebruikt. Minister Donner van Justitie heeft de HTM onlangs wel toestemming gegeven om een aantal van de zogenoemde bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) uit te rusten met een wapenstok.

   

  ,,Maar,’’ zegt Marion de Vries namens de HTM, ,,bewapening vinden wij niet nodig.’’

  De Haagse vervoerder heeft een aanvraag bij het ministerie ingediend vanwege de handboeien, die straks wel tot de uitrusting behoren van sommige controleurs. ,,Ook dat verhoogt het veiligheidsgevoel. Bovendien kunnen personen zo makkelijker worden overgedragen aan de politie.’’

  De HTM stelt drie speciale teams samen, die bestuurders en chauffeurs - naast reguliere controles - waar nodig kunnen oproepen. Deze controleurs worden niet alleen ingezet op RandstadRail, maar op alle trams en bussen van de HTM.

  Controleurs Randstadrail krijgen wapenstok
  Gepubliceerd op zondag 10 september 2006 Planet.nl
  DEN HAAG (ANP) - Een deel van de controleurs die op de sneltrams van Randstadrail komen te werken, wordt uitgerust met wapenstok en handboeien. Dat meldde politie Haaglanden in haar korpskrant. Het is nog niet duidelijk om hoeveel bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) het gaat.

  De politie en het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM hebben dat onlangs afgesproken, nadat minister Piet Hein Donner (Justitie) toestemming had gegeven voor de 'bewapening' van de BOA's. HTM exploiteert Randstadrail, dat waarschijnlijk vanaf komend najaar gaat rijden tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam.

  De HTM-BOA's krijgen de stok en boeien om het gevoel van veiligheid onder personeel en reizigers te vergroten. De openbaarvervoerbedrijven van Amsterdam en Rotterdam werken al langer met deze uitrusting. Mogelijk zet HTM in de toekomst de bewapende beveiligers ook op reguliere tramlijnen in, zei een woordvoerder zondag.

  Conducteur op de tram

  Ook in navolging van Amsterdam en Rotterdam werkt de gemeente Den Haag aan een plan om de conducteur terug te brengen op de tram. Waarschijnlijk komt niet op elke tram een conducteur, want dat is te duur, maar op bepaalde lijnen en tijden. Burgemeester Deetman schrijft aan de gemeenteraad dat het 29 miljoen euro per jaar extra zou kosten om alle trams weer van een conducteur te voorzien.

  HTM besteedt in 2006 6 miljoen euro aan veiligheid, aangevuld met 10 miljoen euro aan subsidie van stadsgewest Haaglanden, waar de gemeente Den Haag deel van uitmaakt. De inzet van personeel op Randstadrail kost de komende jaren nog eens 3 miljoen euro.

  Capitulatie Japan herdacht in Den Haag

  DEN HAAG - In Den Haag is de capitulatie van Japan herdacht, waarmee in 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In het Congresgebouw kwamen verscheidene sprekers aan het woord.

    null

  http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00087/_______Japan_en_de_o_87716g.jpg

  Eén van hen was schrijfster Yvonne Keuls. Zij is geboren in Batavia, het huidige Jakarta. Aansluitend was een plechtigheid bij het Indisch monument in Den Haag. De herdenking werd bijgewoond door een aantal politici, onder wie premier Balkenende.

  In Breda werd dinsdag ook een Indiëmonument voor Zuid-Nederland onthuld. Dat werd gedaan door loco-burgemeester van Breda, Marja Heerkens. Het monument van beeldend kunstenaar Wim Verhagen staat in de tuin van Huize Raffy, een tehuis voor bejaarde gerepatrieerden uit het voormalig Nederlands-Indië.

  Klein Haags protest tegen geweld

  DEN HAAG - ADHC 02.08.06  Grootschalige betogingen tegen de vijandelijkheden in Libanon blijven uit in Nederland.

  Toch heeft Den Haag een kleine groep tegenstanders die elke avond trouw van zich laat horen op het Buitenhof. De stem van protest was ook gisteravond weer een uur lang te horen. De bijeenkomst is een initiatief van het Haags Vredesplatform. Deze organisatie wilde al meteen bij aanvang van de oorlogshandelingen beginnen, maar moest wachten op een vergunning van de politie. José van Leeuwen van het Vredesplatform: „Als er zoiets gebeurt, kun je dat niet over je heen laten gaan. Dan moet je van je laten horen. Je hebt tenslotte een stem.’’

  http://www.ad.nl/multimedia/archive/00087/protest_87553h.jpg

  Ondanks de kleine groep mensen (gemiddeld vijftien per avond) is Van Leeuwen tevreden. „De sfeer is goed. Ik denk dat er veel mensen worden bereikt. Het is op korte termijn en met weinig middelen georganiseerd. Er sluiten zich gelukkig steeds meer mensen bij ons aan.’’

  De aanwezigen bij de wake zijn voornamelijk leden van het Haags Vredesplatform, GroenLinks, het Nederlands Palestina Komitee en Turks-Koerdische organisaties. Ze delen pamfletten uit aan voorbijgangers over de oorlogssituatie in het Midden-Oosten. De meeste voorbijgangers zijn geïnteresseerd, een aantal sluit zich zelfs aan. „We hebben foto’s hangen die je het gevoel geven: dít moet stoppen.’’ Over het uitblijven van meer protest in heel Nederland zegt Van Leeuwen: „Het is vakantietijd en mensen zijn inmiddels murw van de oorlog.’’ Als tegenwicht denkt ze daarom een uur per dag aan alle ellende. „Ik hoop dat mensen door ons gaan meedenken.’’ De actie gaat elke avond door zolang de bombardementen duren.

  Politieagenten meer zichtbaar op straat

  DEN HAAG - ADHC 02.06.06 De politie Haaglanden breidt de komende jaren flink uit, zo blijkt uit de meerjaren begroting tot en met 2015.

  http://www.ad.nl/multimedia/archive/00079/politieHansRoest_79044h.jpg

  Na herhaalde verzoeken van de burgemeesters uit de regio heeft korpschef Bouman ruimte vrijgemaakt in de eigen begroting om meer agenten de straat op te krijgen.

  In totaal krijgt de regio er 75 voltijdsbanen bij, waarvan er 53 naar de wijkbureaus gaan. Doordat er ook bij de politie steeds meer in deeltijdbanen wordt gewerkt, komen er in de praktijk bijna honderd nieuwe agenten bij.

  De uitbreiding is opmerkelijke want het korps Haaglanden wordt door het ministerie van binnelandse zaken gezien als ’krimpkorps’.

  Dat oormerk houdt in dat het rijk, dat via ingewikkelde berekeningen bekijkt waar in het land qua bezetting de meeste agenten nodig zijn, geen geld meer geeft voor uitbreiding van het Haagse politiebestand.

  Volgens die berekeningen, waar met cijfers over oppervlakte, bevolkingsdichtheid en -samenstelling, politiebestand en andere zaken wordt gestoeid, zit Haaglanden ten opzichte van andere korpsen te ruim in zijn jasje.

  Het korps Haaglanden, dat door burgemeester Deetman wordt beheerd, heeft zelfs zoveel geld over heeft, dat eerder al werd besloten te investeren in automatisering (ict) en nieuwbouw. De burgemeesters in de regio Haaglanden hebben in het regionaal college (burgemeesters, korpschef Gerard Bouman en hoofdofficier van justitie Han Moraal) aangegeven behalve die investeringen ook ’meer blauw’ op straat te willen.

  Belangrijkste aanleiding is dat door het nieuwe, landelijke verdeelsysteem sommige gemeenten wel erg krap in de agenten komen te zitten. Zo heeft een gemeente als Pijnacker-Nootdorp op dit moment 46 agenten op een inwonertal van boven de veertigduizend. Dat zijn er per hoofd van de bevolking aanzienlijk minder dan in de omringende gemeenten.

  Om die reden zouden er volgens het voorstel dat het regionaal college binnenkort behandelt bijvoorbeeld veertien agenten bij moeten komen in de groeigemeente Pijnacker-Nootdorp. Ook Rijswijk krijgt er veel agenten bij: vijftien.

  Hagenaars: prioriteit voor aanpak jeugdoverlast

  DEN HAAG - Telegraaf 24.05.06 Meer dan een kwart van de inwoners van de regio Haaglanden vindt dat de aanpak van overlast door jongeren prioriteit nummer een moet zijn bij de politie. Ruim een op de zes burgers noemt in dit verband foutparkeren en 14 procent heeft het meeste last van hondenpoep. Dat blijkt woensdag uit de Politiemonitor bevolking 2006, het jaarlijkse onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid en de kwaliteit van het optreden van de regiopolitie.

   

  Het is voor het eerst dat jeugdoverlast zo hoog staat op de lijst van ergernissen van de ruim 8000 inwoners die zijn geïnterviewd. „Overlast is een subjectief begrip. Het gaat niet om criminaliteit, maar dingen als jongeren die op straat hangen en luidruchtig zijn, voorbijgangers uitschelden of bier drinken in een portiek of een bal in een tuin schoppen”, aldus een politiewoordvoerder.

  De Hagenaars geven verder aan dat zij minder vaak te maken krijgen met 'echte' criminaliteit, zoals diefstal en vernieling. Het aantal slachtoffers van relatief veel voorkomende misdrijven als auto- en woninginbraak en fietsendiefstal is sinds 2003 gedaald van bijna 45 procent naar 20 procent. Ook het aantal slachtoffers van bedreiging met geweld is met 38 procent afgenomen naar 4,7 procent.

  In het verlengde van de daling van de misdrijven geven Hagenaars aan zich steeds veiliger te voelen. In 2005 voelde 40,3 procent zich wel eens onveilig, in 2006 is dat 26,5 procent.

  De politie krijgt van de burgers ook wat meer waardering. Het percentage dat tevreden was over het contact met de politie steeg van 61,1 in 2003 naar 62,8 procent. De streefwaarde van 69 procent is nog niet gehaald, maar het is een stap in de goede richting, concludeert de korpsleiding.

  Misdaadcijfers in wijk op internet

   

  DEN HAAG - HC 19.04.06   Inwoners van de Haagse regio kunnen vanaf vandaag op het internet nagaan hoe crimineel de buurt is...

   

   

  ... waarin zij wonen. Op de site www.hoeveiligismijnwijk.nl staan misdaadcijfers van alle gemeentes, stadsdelen en wijken in de regio.

  Op de internetpagina staan gegevens over elf soorten misdrijven, waaronder straatroof, bedreiging en mishandeling. Ook de hoeveelheid gepleegde autokraken en fietsendiefstallen staan op de pagina.

  De cijfers geven een beeld van het aantal aangiftes in 2005. Wie dat wil, kan de cijfers vergelijken met de gegevens over 2004.

  Met de site wil de politie gevoelens van onveiligheid wegnemen. Volgens het korps staan die gevoelens vaak niet in verhouding met de daadwerkelijke veiligheid in een buurt.

  De lancering van de site maakt deel van een publiekscampagne van politie Haaglanden. Zo is met ingang van vandaag ook de website www.jaarverslagpolitiehaaglanden.nl in de lucht.

  Op deze internetpagina kunnen mensen informatie vinden over de jaarprestaties van het korps kunnen lezen. Ook verschijnt deze week een huis-aan-huis krant van de politie, waarin het korps zich presenteert.

  ----

  Honderden hulpvragen huiselijk geweld

  DEN HAAG - WestSite 02.03.06 Het Advies en Steunpunt Huiselijk geweld in Den Haag heeft in 2005 ruim 500 hulp- en adviesvragen gekregen. In 364 gevallen ging het om een specifieke geweldssituatie en er kwamen ongeveer 150 algemene adviesvragen binnen.

  Dit blijkt uit het eerste jaarverslag van het steunpunt van de gemeenten Den Haag, Leidschendam Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer.
  In 70 procent van de geweldssituaties ging het om partnergeweld. In nog eens 56 procent van de gevallen waren er ook kinderen aanwezig in het gezin.
  Het afgelopen jaar is twee maal een voorlichtingscampagne gehouden en daarna steeg het aantal telefoontjes, zo meldt het steunpunt. Ook de komende jaren wordt er actief ingezet op het geven van voorlichting. Verder krijgen huisartsen een speciale training aangeboden.
    
  Sjiieten demonstreren in Den Haag
  DEN HAAG - WestSite 26.02.06  Enkele honderden sjiitische moslims en
  sympathisanten hebben zondag in Den Haag gedemonstreerd tegen
  aanslagen op hun heiligdommen en het terrorisme in het algemeen.
  De sjiitische gemeenschap in Nederland heeft de betoging georganiseerd. De actievoerders verzamelden zich op het Malieveld en liepen vervolgens naar het Plein bij de Tweede Kamer. Daar luisterden zij naar een aantal toespraken. Kort na vier uur was de demonstratie, die rustig verliep, ten einde.

  Misdaadcijfer per wijk op internet

  DEN HAAG - HC 22.02.06 Inwoners van de Haagse regio kunnen binnenkort precies nagaan hoe crimineel de wijk is waarin zij wonen.

  Politie Haaglanden opent in april een speciale internetpagina waarop de criminaliteitscijfers van alle wijken in alle gemeenten in de regio worden gepubliceerd.

  Op de internetsite, die uniek is in Nederland, kunnen bewoners onder meer zien hoe vaak in hun buurt wordt ingebroken, hoeveel mensen op straat worden beroofd en in welke wijk de meeste fietsen worden gestolen.

  Ook cijfers over mishandelingen, bedreigingen, vernielingen en autokraken zijn straks per wijk terug te vinden, evenals andere cijfermatige gegevens over het korps, zoals jaarverslagen.

  Met de internetpagina wil de politie onveiligheidsgevoelens wegnemen. „De criminaliteitscijfers in Haaglanden dalen en de veiligheid stijgt, maar de gevoelens van onveiligheid blijven bij veel mensen bestaan,’’ zegt politiewoordvoerder Wim Hoonhout. „We willen met de site de objectieve veiligheid in het gebied laten zien.’’

  Gegevens over levensdelicten (moord, doodslag) komen niet op de site te staan. Volgens de politie hebben die uiteraard wel een impact op gevoelens van (on)veiligheid, maar zeggen ze zelden iets over de veiligheid in een wijk of straat.

  Voor de misdaadcijfers per wijk worden in eerste instantie de gegevens uit jaarverslagen van de afgelopen jaren gebruikt, maar het is de bedoeling dat de internetsite later om de vier maanden en mogelijk zelfs per maand wordt geactualiseerd.

  De politie is niet bang dat instanties zoals verzekeraars de gegevens op de site gaan misbruiken om hogere premies te gaan heffen bij bewoners van risicowijken: „Verzekeraars noteren toch al uit welke wijken de claims komen die zij ontvangen. Ze hebben daarvoor een eigen registratiesysteem. Iemand in Voorschoten betaalt nu ook al minder premie voor een fietsverzekering dan iemand in Den Haag.’’

  Deskundigen prijzen het initiatief van politie Haaglanden, maar betwijfelen of de publicatie van misdaadcijfers per wijk veel invloed zal hebben op veiligheidsgevoelens. Die gevoelens zouden vooral door andere factoren worden beïnvloed.

  Grote fouilleeractie in Den Haag

  DEN HAAG - HC 18.02.06 De politie Haaglanden heeft vannacht tijdens een grote fouilleeractie in Den Haag 37 wapens in beslag genomen.

  Ook meldde de politie 26 gram cocaïne en heroïne te hebben aangetroffen tijdens de preventieve actie in het gebied rondom het station Hollands Spoor.

  http://www.ad.nl/denhaag/stad/article161728.ece?start=3

  In totaal werden 1283 mensen gefouilleerd en 166 auto's en scooters doorzocht. Dertig personen zijn aangehouden voor verboden wapenbezit, drugs en rijden onder invloed. De ingenomen wapens zijn messen, knuppels en traangas.

  De eerste preventieve fouilleeractie in Den Haag duurde van 18.00 tot 24.00 uur. Burgemeester Deetman van Den Haag wees het gebied rond het station woensdag voor zes maanden aan als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor kreeg de politie de bevoegdheid om op bepaalde tijden preventief te fouilleren.

   
  Fouilleeractie Den Haag levert 37 wapens op
  Fouilleeractie Den Haag levert 37 wapens op
  Gepubliceerd op zaterdag 18 februari 2006
  Ongeveer honderd politiemensen fouilleerden vrijdag voorbijgangers bij het station Hollands Spoor in Den Haag. De controle, die om 18.00 uur begon, was onder meer gericht op verboden wapenbezit.

  De politie Haaglanden heeft 37 wapens in beslag genomen. Ook meldde de politie 26 gram cocaïne en heroïne te hebben aangetroffen.

  In totaal werden 1283 mensen gefouilleerd en 166 auto's en scooters doorzocht. Dertig personen zijn aangehouden voor verboden wapenbezit, drugs en rijden onder invloed. De ingenomen wapens zijn messen, knuppels en traangas.

  Bij een jonge vrouw troffen agenten een kris (Indonesisch mes) aan. Het wapen was niet verpakt. "Zo'n wapen mag nu eenmaal niet met een simpele handeling te voorschijn te halen zijn", aldus een politiewoordvoerder. In de trams, die bij het station werden stilgezet, vonden agenten onder meer messen die passagiers in de 'fouilleerfuik' hadden achtergelaten.

  Volgens T. Blom, lid van de driekoppige commissie die toezicht houdt op de gang van zaken bij het preventief fouilleren, verliep de actie rustig. "Mensen reageren bijna niet boos of geïrriteerd", zei ze.

  De toezichtcommissie is bovendien alert op een gelijke behandeling van de passagiers, ongeacht huidskleur, geslacht of leeftijd.

  Risicogebied
  De eerste preventieve fouilleeractie in Den Haag duurde van 18.00 tot 24.00 uur. Burgemeester Deetman van Den Haag wees het gebied rond het station woensdag voor zes maanden aan als zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Hierdoor kreeg de politie de bevoegdheid om op bepaalde tijden preventief te fouilleren.

  De politie had het stationsplein deels afgezet met dranghekken. Ook werd er af en toe een tram tegen gehouden, zodat alle inzittenden kunnen worden gefouilleerd. Ook de haltes langs een deel van tramlijn 9, waaraan diverse scholen zijn gevestigd, gelden als risicogebied. Op de scholen komt volgens de Haagse burgemeester Deetman ook nogal wat wapenbezit voor.

  Objectieve cijfers over het voorkomen van wapens op scholen zijn er niet, maar het is wel duidelijk dat in het openbaar vervoer en op scholen onveiligheidsgevoelens heersen, aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

  Links:

 • Gemeente Den Haag
 • Dossier preventief fouilleren VNG
 • NS
 • Illegaal wapenbezit en de acties van justitie
 • Grote fouilleeractie bij station Den Haag
  DEN HAAG - telegraaf 17.02.06  De politie fouilleert vrijdag preventief bij station Den Haag Hollands Spoor. Vanaf 18.00 uur controleren tientallen politiemensen voorbijgangers op onder meer wapenbezit.

  Dijkstra bv.
  Foto: Dijkstra bv.

  Het is de eerste preventieve fouilleeractie in Den Haag. Het stationsplein, dat ook een knooppunt is voor veel tram- en buslijnen, is onlangs aangewezen als risicogebied. In de omgeving van Hollands Spoor stuit de politie vaak op wapenbezit. Grote fouilleeractie station Den HaagOok de haltes langs een deel van tramlijn 9, waaraan diverse scholen zijn gevestigd, gelden als risicogebied. Op de scholen komt volgens de Haagse burgemeester Deetman ook nogal wat wapenbezit voor. Die komen mogelijk 'met de tram', aldus Deetman.

  Onveiligheidsgevoelens
  Objectieve cijfers over het voorkomen van wapens op scholen zijn er niet, maar het is wel duidelijk dat in het openbaar vervoer en op scholen onveiligheidsgevoelens heersen, aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. „Preventief fouilleren kan als een signaal dienen dat de overheid serieus optreedt tegen illegaal wapenbezit.”

  Een jonge vrouw was vrijdagavond al meteen de klos. Agenten troffen bij haar een kris (Indonesisch mes) aan. Het wapen was niet verpakt. „Zo'n wapen mag nu eenmaal niet met een simpele handeling te voorschijn te halen zijn”, aldus een politiewoordvoerder. De vrouw moest de kris inleveren. „Het is aan de officier van justitie om te beslissen of ze die terugkrijgt.”

  Tijdens de actie van vrijdag die tot middernacht duurt, krijgen ook horecagelegenheden in de omgeving van het station een bezoekje. De Haagse politie verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag met de resultaten van de fouilleeractie te komen.

  TIJDELIJK HUISVERBOD VOOR PLEGER HUISELIJK GEWELD

  Foto van een bellenbord 17 feb 2006 regering.nl
  Burgemeesters mogen een huisverbod opleggen bij huiselijk geweld of (een ernstig vermoeden van) kindermishandeling. Het huisverbod geldt voor tien dagen en mag worden verlengd met maximaal vier weken.

  Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner (Justitie) en minister Remkes (BZK). Het kabinet wil met de maatregel huiselijk geweld verder terugdringen.

  Het verbod houdt in dat plegers van huiselijk geweld tien dagen hun woning niet meer in mogen. Ook mogen zij in die periode geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Afhankelijk van de situatie, kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.

  Het huisverbod moet ervoor zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt. Het zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen. Voor de pleger van huiselijk geweld kan corrigerende hulpverlening worden gezocht.

  Mensen die een huisverbod krijgen opgelegd, kunnen tegen het verbod in beroep gaan bij de bestuursrechter. Uithuisgeplaatsten die zich niet houden aan het huisverbod, riskeren maximaal twee jaar gevangenisstraf of een taakstraf.

  Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.

  Bron:
  Persbericht ministerraad (pdf)

  www.huiselijkgeweld.nl

  Onderzoek naar getuigen huiselijk geweld

  AMSTERDAM - WestSite 15.02.06 De Vrije Universiteit Amsterdam doet een groot onderzoek naar kinderen in Haaglanden die getuige zijn van huiselijk geweld. Het onderzoek moet uitwijzen hoe de kinderen het beste kunnen worden opgevangen.
  In Nederland zien jaarlijks meer dan honderdduizend kinderen hoe hun ouders elkaar of de grootouders te lijf gaan. Volgens een woordvoerder van de sector Jeugdzorg van het stadsgewest is het een vergeten groep die dringend hulpverlening nodig heeft.

  De onderzoekers houden vraaggesprekken met ouders en kinderen en gaan daarvoor mee met de politie als er een melding wordt gedaan van huiselijk geweld.

  Het is voor het eerst dat er op deze schaal studie wordt gedaan naar de gevolgen van geweld op kinderen die ervan getuige zijn. De uitkomsten van het project 'Kindspoor' worden in maart gepresenteerd.
  Veel mannen slachtoffer eergeweld

  DEN HAAG - AD 11.02.06 Bijna net zoveel allochtone mannen als vrouwen worden slachtoffer van eergerelateerd geweld (geweld om familie-eer).

  Dat zegt Willem Timmer, leider van het project Multi-Etnische Politie-eenheid (MEP) naar aanleiding van een Kamerdebat over eergerelateerd geweld, begin volgende maand.

  Bij bloedwraak (het wreken van een moord door wedermoord), bij zakelijke conflicten, in geval van homoseksualiteit en bij verkrachting zijn mannen geregeld slachtoffer van eergerelateerd geweld.

  Volgens Timmer is er over mannelijke slachtoffers weinig bekend doordat de opvang voor hen zelden problemen oplevert. Daardoor zijn er geen organisaties die naar professionele oplossingen zoeken. Vrouwen hebben vaak wel problemen om onderdak te vinden.

  De MEP werd bijna twee jaar geleden opgezet om in de regio Haaglanden zaken rond eergerelateerd geweld op te lossen en te voorkomen. De eenheid biedt daarnaast ondersteuning aan hulpverleningsinstanties en politie van buiten de regio. Dat kan de Haagse eenheid alleen blijven doen als het team wordt uitgebreid. Daarover debatteert de Tweede Kamer de komende tijd.

  Preventief fouilleren gaat toch door

  DEN HAAG - 18.01.06 De Haagse gemeenteraad gaat toch akkoord met het voorstel van burgemeester Deetman om bij wijze van proef bij haltes van tramlijn 9 en...

  ...in een ruim gebied rondom station Hollands Spoor een aantal maal preventief fouilleren mogelijk te maken.

  Tijdens een eerdere vergadering, bleek de PvdA grote moeite te hebben met de plannen, vooral om bij de tramhaltes te fouilleren. De sociaal-democraten vonden onder meer dat er te vaak in een te lange periode een actie mocht worden gehouden. Daarnaast had ook een onafhankelijke adviescommissie bezwaar tegen fouilleren bij de haltes.

  Burgemeester Deetman beloofde daarom dat de periode wat korter wordt - drie maanden - en er eerst één of twee acties komen. Als blijkt dat er dan geen wapens worden gevonden, stopt het preventief fouilleren. Bovendien gaat hij nadenken over hoe hij beter met de adviescommissie kan communiceren.

  PvdA’er Baldewsingh is blij met die toezeggingen. „Hiermee kunnen wij leven, zij het schoorvoetend. Preventief fouilleren is een zwaar instrument, daarom moeten we voorzichtig zijn met het inzetten ervan.”

  De andere coalitiepartijen - VVD en CDA- zijn enthousiaster, evenals ChristenUnie-SGP, die ook voorstemde. De toezeggingen van Deetman overtuigden de oppositiepartijen niet.

  Veiligheid centrum Den Haag verbeterd
  DEN HAAG - West Site 17.01.06 De veiligheid op vijf hotspots in Den Haag is verbeterd. Dat constateert het gemeentebestuur in de vijfde hotspotreportage aan de gemeenteraad.
  Hotspots zijn plekken waar al langere tijd veel criminaliteit en overlast is. Vier van de vijf hotspots waar de veiligheid is verbeterd, liggen in het centrum van Den Haag. De situatie is achteruit gegaan op drie hotspots: het Kaapseplein, wijkpark 'De Verademing' en sloopgebieden in Escamp.

  De rapportage beslaat de periode mei tot en met december 2005. Van alle twintig hotspots voldoet in deze rapportage géén aan de strenge criteria om van de lijst te kunnen verdwijnen.
  Gezamenlijke interventie-eenheid leger en politie

  DRIEBERGEN - AD 02.01.06  De politie en het leger vormen voor het eerst gezamenlijk een interventie-eenheid, die moet ingrijpen bij terroristische acties en bij zware, georganiseerde misdaad.

  Dat zei korpschef P. van Zunderd van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst.

  ,,Voor het eerst worden politietaken samengevoegd met defensiewerkzaamheden'', zei Van Zunderd. ,,Dat is een belangrijke stap in de ontwikkeling binnen ons korps om terrorisme en zware georganiseerde criminaliteit nog beter het hoofd te bieden. Hierdoor wordt het mogelijk om in korte tijd aan de meest uiteenlopende situaties in het hele geweldsspectrum het hoofd te bieden.''

  De nieuwe dienst wordt de Dienst Speciale Interventies (DSI) genoemd. De oprichting wordt begin dit jaar voltooid. Naast het KLPD leveren de regionale politiekorpsen, de Koninklijke Marechaussee en het Korps Mariniers mensen voor de nieuwe eenheid.

  De dienst gaat bestaan uit de unit Interventie, de opvolger van de Bijzondere Bijstandseenheid Snelle Interventie-eenheid, scherpschutters en een eigen staf met verscheidene operationele experts. Van Zunderd: ,,Bundeling van deze verschillende eenheden binnen een dienst moet leiden tot een snellere en grotere slagvaardigheid.''

  Korpschef zet in op eergerelateerd geweld

  DEN HAAG - HC 28.12.05  Korpschef Bouman van de politie Haaglanden pleit voor uitbreiding van de politie-eenheid die zich bezighoudt met onder meer eergerelateerd geweld, vrouwenbesnijdenis, radicalisering en gedwongen huwelijken.

  Dat blijkt uit een rapportage over eergerelateerd geweld in de regio. De rapportage geeft de stand van zaken rond de ’Multi-etnische politie-eenheid (MEP), die onlangs de Gonsalvesprijs ontving voor vernieuwende vormen van rechtshandhaving.

  De eenheid lost onder leiding van hoofdinspecteur Timmer met een team van vier analisten en zeventien speciaal opgeleide agenten tal van zaken op het gebied van cultuurbepaalde criminaliteit op, en biedt bijstand door het hele land.

  De eenheid verkeert nog in de pilotfase en loopt in februari af. Dan bepaalt de politiek of de unit blijft bestaan.

  Bouman neemt alvast een voorschot op de discussie door te stellen dat er tenminste elf mensen zouden moeten bijkomen, waarvan acht uitvoerende medewerkers die deskundig zijn en opsporingen mogen verrichten.

  Alleen dan zou de eenheid in staat zijn te voldoen aan de landelijke vraag en daadwerkelijk eergerelateerd geweld kunnen voorkomen. Samen met de uitbreiding op het gebied van werkruimten en technische middelen zouden de kosten van de MEP op 950.000 euro komen.

  In het eerste jaar van het project (tot oktober 2005) heeft de MEP 168 zaken behandeld en kregen meer dan duizend agenten en hulpverleners presentaties over het onderwerp. Daarnaast wordt een digitale helpdesk maandelijks meer dan vijfhonderd keer gebruikt en krijgt de eenheid in diezelfde tijd honderdvijftig verzoeken binnen voor bijstand.

   
  Geweldstraining voor externe BOA's
  HOLLANDS MIDDEN - 12-12-05 WestSite Politie Hollands Midden heeft een regeling geschreven voor alle 175 geregistreerde externe Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's).
  De Integrale Beroepsvaardigheids Training maakt onderdeel uit van deze regeling. In totaal tekenen 24 werkgevers op woensdag 14 en 21 december daartoe een overeenkomst. Deze overeenkomst is voor de duur van zes jaren waarbij de externe BOA's dezelfde training van geweldsmiddelen zal krijgen als de politie.

  De externe BOA's hebben diverse functies zoals bijvoorbeeld flora- en faunabeheerder, milieu-opsporingsambtenaar, parkeercontroleur en sociaal rechercheur.

  'Meldpunt discriminatie in iedere gemeente' 

  Binnenlands Bestuur 12/12/2005

  Burgers moeten in hun eigen gemeente terecht kunnen bij een meldpunt discriminatie. Dat zou het Rijk wettelijk moeten vastleggen, adviseert een groep deskundigen onder leiding van oud-minister Borst.

  Het onderzoek naar anti-discriminatie bureaus (ADB’s) werd vorige week gepresenteerd aan Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dacht mee met minister Borst en onderschrijft de aanbevelingen.

  In het rapport van Borst staat dat er grote verschillen zijn tussen de kwaliteit van ADB’s. Ook concluderen de onderzoekers dat er geen landelijk dekkend stelsel is en dat de geografische spreiding van ADB’s onlogisch is. Zo heeft de hele provincie Drenthe maar drie meldpunten en één ADB waarmee maar dertien procent van de provinciale bevolking wordt bereikt. In Flevoland daarentegen is honderd procent van de bevolking gedekt met de ADB's.

  De reden voor de slechte dekking zijn gemeentelijke bezuinigingen, stellen Borst en haar team. Er is zeker twaalf miljoen euro nodig om zestien miljoen Nederlandse inwoners te bereiken, schatten ze. Bovendien is volgens hen wetgeving nodig die garandeert dat een burger in iedere gemeente terecht kan om discriminatie te melden.

  De groep deskundigen vindt dat meer meldpunten nodig zijn om te   voorkomen dat mensen zich uitgesloten voelen en zich terugtrekken in de eigen groep en mogelijk zelfs gaan radicaliseren. Ook de recente rellen in Frankrijk en België onderschrijven volgens hen nog eens extra de noodzaak van goede verhoudingen en binding tussen bevolkingsgroepen.

  Minister Verdonk zal het advies bespreken in de Ministerraad. Begin volgend jaar zal het advies tezamen met een kabinetsreactie aan de Tweede Kamer worden gezonden.

  Politie zet lijst verdachten op internet

  AMSTERDAM -HC 29.11.05  De politie Amsterdam-Amstelland komt met een nieuw middel om criminelen op te sporen.


  Vanaf dinsdag staat er op de internetpagina van het korps een lijst met foto’s tien gezochte verdachten. Het gaat daarbij niet om personen die verdacht worden van moord- en doodslag, maar om misdrijven als autoinbraken, winkelovervallen en diefstal.

  Dat maakte de politie dinsdag bekend. Overigens benadrukt ze dat het niet om een top tien va criminelen gaat. De gezochte personen staan in willekeurige volgorde op de lijst. Het is de bedoeling dat er regelmatig nieuwe foto’s op de lijst komen. De verdachten zijn niet onmiddellijk te zien. In eerste instantie zitten ze in een intern netwerk van de politie. Pas als daar niemand ze herkent, komen ze in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) in de openbaarheid.

  PROEF REGISTRATIE ETNICITEIT BIJ HUISELIJK GEWELD

  Foto van een bellenbordIn januari 2006 starten twee proeven waarbij de politie bij huiselijk geweld de herkomst van plegers en slachtoffers gaat registreren. Hieruit moet blijken of zo'n registratie noodzakelijk is om huiselijk geweld gerichter aan te pakken. 16.11.05 Regering.nl

  Dit schrijft minister Donner (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens de ministers Remkes (BZK) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Met de proeven voert het kabinet een motie van de Tweede Kamer uit. 

  De proefprojecten vinden plaats in de politieregio's Twente en Zuid-Holland Zuid. De proeven beginnen in januari 2006 en duren een half jaar.

  Registratie
  Wanneer vanaf januari in de proefregio's een melding komt van huiselijk geweld, registreert de politie het geboorteland van de (groot)ouders van plegers en slachtoffers. Dit gebeurt door een koppeling met de gemeentelijke basisadministratie. 

  Op dit moment wordt bij huiselijk geweld alleen nationaliteit en geboorteland geregistreerd. Hierdoor is de omvang van huiselijk geweld onder allochtonen, vooral bij de tweede en derde generatie niet helemaal duidelijk. Ook de omstandigheden die een rol spelen bij het vóórkomen van huiselijk geweld zijn moeilijker vast te stellen.

  Uit de twee proefprojecten moet blijken of een registratie op herkomst noodzakelijk is voor politie en hulpverlening om huiselijk geweld effectiever aan te pakken. Het onderzoek hiervoor wordt gedaan door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC). 

  Bron:
  Nieuwsbericht ministerie van Justitie

  Meer informatie:
  Brief aan de Tweede Kamer

  Misdaad Haagse binnenstad daalt
  DEN HAAG De Haagse binnenstad is het afgelopen jaar veiliger geworden, maar de Hagenaars voelen zich niet veiliger.
  WestSite 15.11.05 Uit cijfers blijkt dat het aantal aangiften van tasjesroof met 40 procent daalde, dat van autokraken met 45, en het aantal aangiften van winkeldiefstal ging met 7 procent naar beneden. Toch geven de Hagenaars de veiligheid in de binnenstad maar een mager zesje.

  Mensen van buiten Den Haag zijn positiever over de veiligheid in het centrum, zij geven die een 6,6.

  Dj’s op oorlogspad tegen zinloos geweld

  door Victor Schildkamp

  DEN HAAG - HC 14.11.05 Jeffrey Bloem weet van geen ophouden in zijn strijd tegen zinloos geweld. Op 2 december begint in het Haagse Paard van Troje de ’battle against violence’, een serie feesten door het land die de aandacht weer eens op het probleem zinloos geweld moet vestigen.

  Maandag 14 november in de Silverdome in Zoetermeer presenteerde Bloem zijn plan. Onder anderen dj’s Jurgen, Mark van Dale en Bjorn ’battelen’ (dj’s tegen elkaar, wie draait het beste) er op los in het Paard 2 december. De maanden daarna trekt de ’battle against violence’ langs de Escape in Amsterdam, In Casa in Leiden, Offcorso in Rotterdam, The Matrix in Nijmegen, de Winkel van Sinkel in Utrecht en tot slot in april of mei in Silverdome in Zoetermeer.

  „Daar gaan straks achtduizend mensen naar binnen,’’ aldus Bloem. De bedoeling is op dat slotfeest minstens twee dj’s erbij te hebben uit de top-5 van de onlangs weer gepresenteerde top-100 van beste dj’s ter wereld. „We mikken natuurlijk op Paul van Dijk,’’ aldus Rob Boskamp, die de line-ups regelt. „Die Duitser, die nu de beste is. Anders Carl Cox, een geweldige showman. Als je die met twee draaitafels en een computer bezig ziet, is het alsof hij een huis aan het verbouwen is.’’ Met de opbrengst van elk feest wordt een volgende party bekostigd. De rest van het geld gebruikt Bloems ’stichting in oprichting tegen zinloos geweld The Hague’ voor projecten. Zo wordt samengewerkt met Jan Kloppenburg, vader van de doodgeslagen Joes, om lezingen te geven. En kinderboekenschrijfster Miriam Samson werkt aan een boek om daar op basisscholen mee aan de gang te gaan.
   
  KABINET PRESENTEERT ACTIEPLAN TEGEN GEWELD

  Foto: handboeien 28 okt 2005 Regering.nl  Het kabinet komt met een 'Actieplan tegen geweld'. Daarin staan twintig projecten die geweld in Nederland moeten tegengaan. Centraal staat het voorkomen van fysiek geweld en het dreigen daarmee.

  De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner (Justitie) ingestemd met het actieplan.

  Hoewel geweld slechts 9% van de totale geregistreerde criminaliteit uitmaakt, vindt het kabinet de situatie ernstig. In tegenstelling tot andere vormen van criminaliteit, neemt geweld niet of nauwelijks af in Nederland. Het kabinet wil daarom fysiek geweld en het dreigen daarmee aanpakken. De aanpak richt zich vooral op preventie.

  Uit onderzoek blijkt dat in 2003 900.000 bedreigingen plaatsvonden. In de meeste gevallen werd daarvan geen aangifte gedaan. In de Politiemonitor Bevolking 2005 geeft 5,5% van de Nederlanders aan in 2004 te zijn geconfronteerd met een geweldsdelict. Meestal blijft dit beperkt tot bedreigingen.

  Twintig projecten
  Het plan bestaat uit twintig projecten met in totaal 125 maatregelen.

  De projecten bevatten maatregelen tegen geweld in het verkeer, de sport, het openbaar vervoer, het uitgaansleven en de wijk. Ook krijgen geweld op de werkplek en op school aandacht. Sommige projecten richten zich op risicofactoren voor geweld, zoals alcohol, wapenbezit en geweld op televisie. Verder zijn er speciale maatregelen voor daders en voor slachtoffers.

  Enkele voorbeelden zijn:

  • Er komen gedragscodes voor in de sport, het openbaar vervoer, de wijk en bij vrijetijdsbesteding. Begin 2006 zijn de eerste codes beschikbaar.
  • In 2006 komt er een manifest dat duidelijk maakt wat de juiste omgangsvormen zijn tegen overheidsdienaren en welk gedrag onacceptabel is.
  • De politie begint een experiment waarbij alcoholgebruik bij geweldsdelicten wordt geregistreerd.
  • Agressie in het verkeer wordt landelijk aangepakt.

  Het actieplan tegen geweld is onderdeel van het Veiligheidsprogramma van het kabinet. Zeven ministeries voeren in de periode 2005-2008 de maatregelen uit.

  Bron:
  Persbericht ministerraad (pdf)

  Zie ook:
  6 jul 2005
  Politiemonitor: 'Mensen voelen zich steeds veiliger'

  De plannen voor 2006 - Veiligheid

  Dossiers
  PijlVeiligheid
   
  Multiculturele voorlichting over huiselijk geweld
  Binnenlandsbestuur 31/10/2005
  In Rotterdam beginnen volgende maand veertien voorlichters met bijeenkomsten over huiselijk geweld. Ze zijn van Marokkaanse, Turkse, Hindoestaanse, Surinaamse, Kaapverdiaanse en Nederlandse achtergrond en proberen ieder hun eigen doelgroep te bereiken. Daarvoor geven ze in hun eigen taal voorlichting in moskeeën, kerken en buurthuizen.
  ‘Eigenlijk is het gebruik van vreemde talen juist afgeschaft door de gemeente Rotterdam, maar in dit geval mag het nog wel. In allochtone groeperingen wordt namelijk minder gepraat over huiselijk geweld’, vertelt Therese Willems van Scala, de organisatie die de voorlichters heeft getraind. ‘Over zoiets moeilijks als mishandeling praat je het beste in je eigen taal. Slachtoffers van huiselijk geweld voelen zich misschien veiliger bij iemand van hun eigen cultuur.’

  De woordvoerster van Scala denkt dat de gemeente via deze voorlichtingsbijeenkomsten van anderhalf uur de juiste mensen kan bereiken. ‘Een op de vijf vrouwen is structureel slachtoffer van huiselijk geweld, dus als je voor een groep van tien een bijeenkomst organiseert zit er zeker iemand bij die ermee te maken heeft’, stelt Willems. ‘Het helpt als ze erover kunnen praten. Iemand die iets hoort bij de buren is verplicht om dat aan te geven want huiselijk geweld is strafbaar.’

  Uit cijfers van de politie blijkt dat er in Nederland jaarlijks gemiddeld 54 duizend mensen met huiselijk geweld te maken krijgen. Maar 12 procent van de slachtoffers doet hiervan aangifte bij de politie.

  Campagne over mishandeling ouderen

  Gepubliceerd op zaterdag 22 oktober 2005 Planet.nl

  DORDRECHT (ANP) - Het Landelijk Platform Ouderenmishandeling begint een campagne om provinciale en gemeentelijke instanties meer bewust te maken van het probleem van ouderenmishandeling.

  In een aantal gemeenten bestaan er al meld- en steunpunten, maar het doel is om te komen tot een landelijk dekkend netwerk, aldus voorzitter Van Dongen van het platform.

  Volgens onderzoek uit 1996 wordt 5 procent van de zelfstandig wonende bejaarden de dupe van mishandeling. Het gaat daarbij niet alleen om moedwillige mishandeling, maar ook om wat het platform noemt ,,ontspoorde zorg''. Vaak groeien de problemen familieleden of andere mantelzorgers boven het hoofd. Onmacht en onkunde kunnen dan leiden tot ernstige verwaarlozing, aldus Van Dongen.

  Het platform brengt met steun van het ministerie van VWS het probleem onder de aandacht door een brochure. Daarin staan voorbeelden van gemeenten waar het probleem volgens het platform goed wordt aangepakt. Daarmee kunnen andere gemeenten dus hun voordeel doen.

  Politie wil geld voor expertisecentrum eerwraak

  DEN HAAG - WestSite 20.10.05 Korpschef Bouman van politie Haaglanden wil geld en personeel om de Unit Multi-etnisch Politiewerk om te zetten in een landelijke dienst.
  De unit behandelde vorig jaar 168 zaken van eerwraak. Een deel daarvan kwam toen al van buiten de regio Haaglanden, wat volgens de politie onevenredig zwaar drukt op het plaatselijke budget.
  De korpschef schrijft dit in een brief aan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Zij krijgt de tweede tussenrapportage van de Pilot eergerelateerd geweld aangeboden. Bouman denkt dat de maatregelen nodig zijn om dit soort geweld in het gehele land daadwerkelijk te voorkomen.

  Onderzoek veiligheid Haagse straat

  31-08-05 WestSite De Haagse VVD-fractie gaat de fietsveiligheid in de Fahrenheitstraat onderzoeken. Bewoners, ondernemers en voorbijgangers worden ondervraagd over hun ervaringen. In het deel van de Fahrenheitstraat tussen de Laan van Meerdervoort en de Thomsonlaan is het volgens de VVD onveilig, doordat fietsers zich door een smal stukje van de straat persen, tussen auto's en vrachtwagens door. Ook worden bij het onderzoek de vier scholen in de Fahrenheitstraat betrokken. De conclusies van het onderzoek worden op 5 oktober aangeboden aan wethouder Bruins.
   
  Haaglanden extra waakzaam na aanslagen

  Den Haag07.07.05 Zowel bij Politie Haaglanden als Hollands Midden is er sprake van extra waakzaamheid na de aanslagen in Londen. Dat hebben woordvoerders van deze korpsen donderdag laten weten.
  Vooralsnog worden op rijksniveau geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen. Volgens woordvoerders van het ministerie van Justitie en de marechaussee is daar nog geen aanleiding voor. Wel is er sprake van extra waakzaamheid op lokaal niveau en bij zee- en luchthavens die verbinding hebben met Groot-Brittannië.
  De Tweede Kamer heeft donderdag geschokt gereageerd op de aanslagen.
  Bij de alarmcentrales in Nederland komen donderdagmiddag nog vrijwel geen telefoontjes binnen van mensen uit Londen die in de problemen zijn geraakt door de aanslagen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft een telefoonnummer opengesteld waar mensen kunnen informeren naar vrienden of familieleden die momenteel in Londen zijn. Naar aanleiding van de aanslagen heeft het ministerie een crisisteam opgericht. Nederlanders die familieleden of andere bekenden hebben die in Londen verblijven, kunnen contact opnemen met het telefoonnummer 070-3487770 of mailen naar www.crisiscentruminbuza.nl.
  Een tot nu toe onbekende groepering claimt in naam van al-Qaeda de aanslagen in Londen. Dat meldt het Britse televisiestation Sky. De groepering met de naam "Secret Organisation al Qaeda in Europe'' zegt de aanslagen te hebben uitgevoerd. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Charles Clark, kon eerder op de middag nog niets zeggen over mogelijke daders. Bij de autoriteiten zou nog geen claim zijn binnengekomen waarin de aanslagen worden opgeëist.  

  Overlast rond Haagse Plein en Grote Markt toegenomen


  De Grote Markt is aan het gemeentelijke lijstje van overlast-locaties toegevoegd.

  Het Haagse stadsbestuur wil drie locaties waar sprake was van criminaliteit en overlast, afvoeren van de lijst met 'hotspots'. Het gaat om de Paets van Troostwijkstraat (Laak), het Cantateplein (Loosduinen) en de Laan van Wateringse Veld. Tegelijk is de hinder rond Plein en Herenstraat en de Grote Markt toegenomen, zodat daar het toezicht weer wordt verscherpt.

  Met het definitief afvoeren van de drie 'hotspots' wacht het college tot na de zomer, om te voorkomen dat de situatie weer achteruit gaat. Eerder dit jaar werd de hotspot 'Uitgaansgebieden Herenstraat, Plein en Grote Markt' van de lijst gevoerd. De afgelopen periode is gebleken de overlast daar nu weer toeneemt. Deze uitgaansgebieden worden dan ook opnieuw als 'hotspot' opgevoerd.

  De gemeente voert nu een kleine twee jaar een zogenaamd hotspot-beleid. Hotspot is Engels voor een populaire locatie, waar je graag gezien wordt, maar in Den Haag wordt het gebruikt als eufemisme voor plekken waar veel burgers zich juist onveilig voelen.
  Deze ongure locaties wisselen nogal eens: als op de ene plek meer gesurveilleerd wordt zoeken verslaafden en hangjongeren een andere stek. Wel is het aantal 'hotspots' licht afgenomen, van 27 bij het begin in september 2003 naar 23 nu.

  Gemeenten pakken samen huiselijk geweld aan
  maandag 23 mei 2005 WestSite

  DEN HAAG/LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Vijf gemeenten gaan nauw samenwerken om huiselijk geweld aan te pakken. Dinsdag sluiten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer zich officieel aan bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld van de gemeente Den Haag.
  De Haagse instantie is al actief sinds november vorig jaar. Met het ondertekenen van een overeenkomst in het Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg is de samenwerking een feit.  Dinsdag start ook een publiekscampagne in de vijf gemeenten. Inwoners worden via radiospotjes, advertenties, posters en flyers gewezen op het bestaan van Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Ook is er een speciaal telefoonnummer (0900-0443322).

  Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld uitgebreid naar regio

  17.05.05 De gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer gaan samen huiselijk geweld aanpakken. De laatste vier gemeenten sluiten zich deze maand aan bij het al bestaande Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Om de samenwerking te bezegelen, ondertekenen de gemeenten en hulpverleners een samenwerkingsovereenkomst.

  Niet normaal
  Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Den Haag is sinds de start eind november 2004 bijna tweehonderd keer benaderd. Om slachtoffers, daders en andere betrokkenen goed en nog sneller te helpen, is samenwerking tussen gemeenten in de regio belangrijk. Wethouder Klijnsma: СIk ben erg blij dat de vier gemeenten zich aansluiten bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. We gaan er met elkaar alles aan doen om geweld achter de voordeur terug te dringen en te voorkomen. Want huiselijk geweld is inderdaad niet normaal!Т, zegt ze met verwijzing naar de slogan van de publiekscampagne.
   
  Campagne
  Op 24 mei 2005 start deze publiekscampagne in de vijf gemeenten. Inwoners worden via radiospotjes, advertenties, posters en flyers gewezen op het Advies- en Steunpunt, het centrale telefoonnummer 0900-0443322 en de slogan СHuiselijk geweld is niet normaal!Т. Meer informatie over huiselijk geweld en het Advies- en Steunpunt staat op de website
  www.huiselijkgeweld.nl

   

  Aanpak criminaliteit slaat volgens kabinet aan
  ANP

  DEN HAAG – Volkskrant 13.05.05 Sinds het begin van het veiligheidsprogramma in 2002 zijn volgens het kabinet ‘aanzienlijke vorderingen’ geboekt in het tegengaan van criminaliteit en overlast.

  ‘Dat is gelukkig een gunstige ontwikkeling’, constateerde vice-premier Zalm vrijdag na de ministerraad.

  Het kabinet laat weten dat het aantal geweldsdelicten met bijna 11 procent is gedaald en dat het aantal vermogensdelicten met meer dan 9 procent naar beneden is gegaan. Ook het percentage burgers dat zich onveilig voelt, is sinds 2002 gedaald van 30,8 naar 24. De criminaliteit in het bedrijfsleven is eveneens minder geworden. Het percentage bedrijven in de detailhandel dat slachtoffer van een of meer vormen van criminaliteit werd, nam af van 67 naar 49.

  Deze resultaten blijken uit de vijfde voortgangsrapportage over het Veiligheidsprogramma. In oktober 2002 stelde het kabinet zich hierin tot doel de criminaliteit en overlast in de periode 2008 tot 2010 met 20 tot 25 procent terug te hebben gebracht. Daarvoor zijn meer dan 150 maatregelen getroffen.

  Ondanks de huidige ontwikkeling laat het kabinet weten nog niet tevreden te zijn. ‘Het is van belang de positieve ontwikkelingen in de veiligheid vast te houden.’

  Belangrijk speerpunt van het veiligheidsbeleid is de aanpak van veelplegers. Ook is er extra aandacht voor jongeren die structureel in de criminaliteit terecht dreigen te komen.

   

  Foto van huizen in de binnenstad van Middelburg 13 mei 2005 Regering.nl

  'VERVREEMDING BELANGRIJKE OORZAAK ONVEILIGHEID'


  Burgers die zich onveilig voelen, moeten niet door de overheid in de steek worden gelaten. Gevoelens van onveiligheid ontstaan niet alleen door criminaliteit, maar ook door anonimiteit en het gevoel 'er alleen voor te staan'.

  Dat schrijven de ministers Remkes (BZK) en Donner (Justitie) en staatssecretaris Ross (VWS) in de kabinetsreactie op een advies van de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

  De raad bracht in december 2004 een rapport uit over sociale onveiligheid. Volgens het rapport blijkt uit onderzoek dat onveiligheidsgevoelens niet alleen een criminaliteitsprobleem zijn, maar ook een sociaal probleem. Mensen voelen zich sneller onveilig in een anonieme omgeving en op plekken waar ze onbekend zijn.

  De raad pleit voor een aanpak via twee sporen: investeren in een repressieve aanpak van criminaliteit en investeren in de herkenbaarheid van de eigen omgeving van burgers.

  Basisvoorwaarden
  Het kabinet onderschrijft de visie van de RMO en beschrijft vier basisvoorwaarden om de herkenbaarheid van de eigen omgeving van mensen te versterken.

  • Een schone en veilige openbare ruimte en duidelijk herkenbare functionarissen op publieke plaatsen;
  • Steun en toezicht door politie en justitie, en ook door andere functionarissen;
  • Gedeelde gedragsregels en sociale normen, waarbij de overheid duidelijk is over wat van burgers wordt verwacht;
  • Kennen en gekend worden: sterke banden tussen burgers bevorderen de sociale veiligheid. 

  In de kabinetsreactie schrijven de bewindslieden dat in lijn met het RMO-advies al veel activiteiten in gang zijn gezet. Het is nu aan de overheid, burgers, gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven, politie en justitie om Nederland nog veiliger te krijgen, stelt het kabinet.

  Bron:
  Persbericht ministerraad (pdf)

  Meer informatie:
  rapport RMO

  Foto wandelende politieagenten 13 mei 2005 Regering.nl
  VEILIGHEID VERBETERT, MAAR KABINET NOG NIET TEVREDEN

  De uitvoering van het veiligheidsprogramma van het kabinet leidt tot een daling van de criminaliteit en overlast. Toch is het kabinet nog niet tevreden. 'Het is van belang de positieve ontwikkelingen vast te houden.'

  Dat schrijven de ministers Donner (Justitie) en Remkes (BZK) in de vijfde voortgangsrapportage over het Veiligheidsprogramma van het kabinet.

  Het doel van het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' is de criminaliteit en de overlast terug te brengen met 20% tot 25%. Het programma ging eind 2002 van start.

  Uit de rapportage blijkt dat het percentage geweldsdelicten met bijna 11% is gedaald en het aantal vermogensdelicten met meer dan 9%. Ook het percentage burgers dat zich wel eens onveilig voelt, is sinds de nulmeting in 2002 gedaald van 30,8% naar 24%. Het percentage bedrijven dat slachtoffer werd van één of meer vormen van criminaliteit daalde van 67% naar 49%.

  Veelplegers
  Een van de speerpunten van het veiligheidsprogramma is de aanpak van veelplegers. Daarvoor is een nieuwe wet gemaakt, waardoor veelplegers een aanvullende tijdsstraf (tot maximaal twee jaar) kunnen krijgen in een speciale justitiële inrichting.

  Het aantal plaatsen in deze inrichtingen voor stelselmatige daders (ISD) is op dit moment 544. In de arrondissementen van de vier grote steden zijn verder extra plaatsen gecreëerd voor veelplegers die geen ISD-maatregel krijgen opgelegd. Ook beschikken de vier grote steden over 250 plaatsen voor jeugdige veelplegers.

  In het kader van het grotestedenbeleid zijn experimenten gestart om de terugkeer van veelplegers in de samenleving te begeleiden. Het gaat dan onder meer om hulp bij de eerste levensbehoeften (woning, werk en inkomen) en zo mogelijk bij aanvullende activiteiten als scholing en (psychosociale) begeleiding.

  Overig
  Andere resultaten van het veiligheidsprogramma zijn een nieuwe aanpak voor pedagogische thuiszorg voor risicojongeren en een wetsvoorstel voor verplichte heropvoeding buiten de inrichting.

  Ook de politie, het openbaar ministerie en de rechterlijke macht hebben meer zaken aangeleverd en behandeld. Het aantal misdrijven dat door de politie bij het OM is aangeleverd, steeg van 218.000 naar 244.000. Het aantal boetes en transacties steeg van ruim 1,4 miljoen naar bijna 2 miljoen. Ondanks de stijging van het aantal zaken is de doorlooptijd van strafzaken licht gedaald.

  Bron:
  Persbericht ministerraad (pdf)

  Zie ook:
  24 nov 2004
  'Meer samenwerking op terrein van veiligheid'

  8 okt 2004
  Kabinet: 'Aanpak veiligheid op goede weg'

  Zestig jaar vrede, de littekens zijn gebleven

  Van linksboven met de klok mee: Het groen tussen Segbroeklaan en Sportlaan. De muur bij Europol aan de Raamweg. Woningen in de Riouwstraat, die het gat opvulden dat een V2-raket achterliet. De uitstulping bij de voorgevel van het logement van Amsterdam.
  (foto's Harry Verkuylen)
  DEN HAAG | HC 06.05.05  Op 16 oktober 1946 was ook voor dr. Arthur Seyss-Inquart de oorlog afgelopen. Als laatste van de dertien tot de strop veroordeelde oorlogsmisdadigers betrad de Rijkscommissaris voor bezet Nederland het schavot in Neurenberg.
  Zestig jaar na de oorlog zijn de sporen die de gehate Oostenrijker heeft nagelaten nog altijd in Den Haag te vinden. Bijvoorbeeld het filmzaaltje dat hij liet bouwen aan het huis Clingendael waar hij in de oorlogsjaren woonde. In zijn opdracht is daar toen ook een korte vluchtgang graven. Maar de meest zichtbare herinnering aan Seyss-Inquart staat op het Plein. Tegen de voorgevel van het logement van Amsterdam liet hij tegen de voorgevel een uitstulping bouwen, die hem in staat stelde meteen vanuit zijn kantoor in de gereedstaande auto te stappen. Het uitbouwtje is gehandhaafd, ook na de verbouwing van het rijksmonument tot kantoor voor de Tweede Kamer, als memorabel moment in de geschiedenis van het pand.

   

  Grote drukte bij Waalsdorpervlakte
  donderdag 5 mei 2005 WestSite

  DEN HAAG - Duizenden mensen hebben woensdagavond op de Waalsdorpervlakte de jaarlijkse herdenking bij het verzetsmonument bezocht. De organisatie sprak van extreme drukte. Het monument is een eerbetoon aan de verzetshelden die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter op de Waalsdorpervlakte werden gefusilleerd. De nazi's hebben waarschijnlijk 250 tot 280 mensen op de vlakte gedood. De plechtigheid begon traditiegetrouw met de tocht naar het monument. De stoet werd begeleid door het geluid van de zware boudonklok uit 1959. Vooral veel kinderen liepen dit jaar mee.

  ANP
  Foto's: ANP

   
   
   

   

  Scouts brengen woensdag de kransen naar de Dam in Amsterdam die tijdens de dodenherdenking namens diverse groepen uit de samenleving bij het nationaal monument zullen worden gelegd. 05.05.05

  Diender houdt de wacht. Foto: Manga HuismanFoto: ANP

  Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers 2005

  DEN HAAG –Volkskrant 04.05.05   In Nederland zijn woensdagavond om 20.00 uur met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogshandelingen en vredesmissies. Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander legden kort daarvoor een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het was de zestigste keer dat stil werd gestaan bij degenen die het leven lieten. 

  Na de twee minuten stilte hield premier Balkenende een toespraak. Hij zei dat de mensen de oorlogservaringen niet moeten vergeten en moeten doorvertellen aan volgende generaties. ‘Laten we luisteren naar al die verschillende verhalen’, aldus de minister-president. ‘Ons erin verdiepen. Laten we ze doorgeven. Want zij helpen ons. Door die verhalen voelen we in ons hart en in onze ziel: dit nooit meer.’

  De 17-jarige Eveline van Rijswijk droeg haar zelfgeschreven gedicht ‘Kleur’ voor. In dit gedicht schrijft de scholiere dat geen kleur ooit voor oorlog is gemaakt. ‘Enkel vrijheid kent kleur.’ Zij was de winnares van de dichtwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei', die begin dit jaar is gehouden in Noord-Brabant.

  Hierna legden veel organisaties van oorlogsbetrokkenen een krans bij het Nationaal Monument, gevolgd door het defilé. Er was ook een bloemlegging door zestig kinderen van Amsterdamse basisscholen die meededen aan het project ‘Adopteer een monument’. Met de adoptie onderhouden zij het monument, maar verdiepen ze zich ook in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

  Duizenden mensen hebben woensdagavond op de Waalsdorpervlakte de jaarlijkse herdenking bij het verzetsmonument bezocht. Het monument is een eerbetoon aan de verzetshelden die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter op deze vlakte tussen Den Haag en Wassenaar zijn gefusilleerd.

  In het hele land werden woensdag herdenkingen gehouden. Premier Balkenende en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden woensdag een krans gelegd bij Erelijst van Gevallenen op het Binnenhof in Den Haag.

  De kranslegging werd voorafgegaan door enkele gedichten voorgedragen door scholieren van het Johan de Witt College en een korte herdenkingsrede door Tweede-Kamervoorzitter Weisglas.

  Weisglas wees erop dat Nederland nu zestig jaar vrede en vrijheid kent mede dankzij de Nederlanders die voor die vrijheid met hun leven hebben betaald. ‘In de wereld is vrede helaas vaak een uitzonderingstoestand. Daarom moeten wij de vrede koesteren en moet de vrijheid worden doorgegeven. Vooral de betrokkenheid van jonge mensen is daarom erg belangrijk bij het herdenken van de slachtoffers’, zei Weisglas.

  De Georgische president Mikhail Saakasjvili bracht woensdag een bliksembezoek aan Texel. Hij woonde de herdenking bij op de begraafplaats voor Georgische militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het eiland om het leven zijn gekomen. Ook de echtgenote van de president, de Nederlandse Sandra Roelofs, was bij de herdenking aanwezig.

  Ongeveer tweehonderd Chinezen hebben de nationale dodenherdenkingsdag aangegrepen om in Den Haag te demonstreren tegen Japan. De actievoerders vinden dat Japan zijn rol als gewelddadig kolonisator en agressor in de Tweede Wereldoorlog onvoldoende onderkent. De demonstranten droegen Chinese vlaggen en Nederlandse vlaggetjes en spandoeken met onder andere Chinese karakters.

  De groep Chinezen, die in Nederland werken of studeren, liepen vanaf het Malieveld naar de Japanse ambassade aan de Tobias Asserlaan. Tijdens de tocht werden ook alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en werd gebeden voor wereldvrede. Een delegatie bood onder politiebegeleiding een petitie aan bij de Japanse ambassade.

  Voorzitter Erica Terpstra van sportkoepel NOCNSF herdacht in Amsterdam, voor het Olympisch Stadion, 36 Nederlandse olympische deelnemers en duizenden andere sporters die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. ‘Twee minuten stilte uit respect voor naamloze en bekende sporters. Door hen te herdenken laten we ze herleven.’

  Voor het eerst stond de sportwereld op nationaal niveau twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers uit de ‘eigen familie’. ‘Ik hoop dat het vaker gaat gebeuren. Sport staat midden in de samenleving, sluit niemand uit, zorgt voor sociale binding. Daarnaast moet de sportwereld de boodschap uitdragen dat iets dergelijks niet nog een keer mag gebeuren’, gaf Terpstra de zin van de sobere bijeenkomst, met enkele tientallen aanwezigen, in Amsterdam weer.

  Minister Donner van Justitie waarschuwde tijdens een gedenkbijeenkomst in Den Haag over de illegale pers in de Tweede Wereldoorlog dat mensen zich opnieuw dreigen op te sluiten in angst en onverschilligheid. ‘In verwarrende tijden dreigt vrees het handelen te gaan beheersen en worden tegenstellingen in de samenleving aangescherpt.’

   
  PvdA onderzoekt veiligheid Den Haag
  maandag 4 april 2005 WestSite

  DEN HAAG - Een aantal Tweede Kamerleden van de PvdA is begonnen aan een onderzoek naar de veiligheid op straat in Den Haag. Ze praten met de plaatsvervangend korpschef van de politie Haaglanden.
  Op het programma staan verder een bezoek aan bewonersorganisaties en een patrouille met het Buurt Interventie Team door de wijk Morgenstond. De PvdA zal in totaal zeventien steden bezoeken om een indruk te krijgen van de veiligheid op straat.
  De partij wil weten wat de Haagse politiek kan doen voor de buurten. De resultaten van het onderzoek komen in een manifest dat op 20 juni gepresenteerd zal worden.
   
  24 maart 2005 regering.nl

  'BESTRIJDING CRIMINALITEIT VERDIENT MEESTE AANDACHT'

  Criminaliteitsbestrijding verdient volgens de Nederlandse bevolking de meeste aandacht van het kabinet, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij moet het kabinet zich vooral richten op de aanpak van veelplegers en risicojongeren.

  Dat zijn enkele resultaten uit de eerste twee onderzoeken van de

  belevingsmonitor in een nieuwe opzet. De metingen zijn gehouden in het voorjaar en de zomer van 2004.

  In de belevingsmonitor wordt onderzocht hoe de inwoners van Nederland maatschappelijke vraagstukken en het beleid van de overheid ervaren. Dit gebeurt via enquêtes, media-analyses en groepsdiscussies. Het kabinet laat hiervoor elk kwartaal een onderzoek uitvoeren. De resultaten moeten aanknopingspunten bieden om het overheidshandelen en de overheidscommunicatie te beïnvloeden.

  Overheidsovertreden of eigen verantwoordelijkheid
  In het onderzoek wordt burgers gevraagd wat zij van de overheid verlangen, en wat zij als hun eigen verantwoordelijkheid zien.

  Uit de twee onderzoeken blijkt dat Nederlanders op verschillende fronten een harder optreden van de overheid wensen: zowel op het gebied van onderwijs, verkeer, vreemdelingenbeleid als controle op sociale voorzieningen.

  Daarnaast vindt men dat de burger zelf verantwoordelijkheid draagt voor zaken als het eigen inkomen, de eigen gezondheid, de opvoeding en de opleidingskosten van hun kinderen en het milieu.

  Voor maatschappelijke problemen voelt men een beperkte verantwoordelijkheid. Er is weinig bereidheid om een salarisverhoging in te leveren, langere werkweken te maken of later met pensioen te gaan om de economie te stimuleren of de sociale voorzieningen veilig te stellen.

  Criminaliteit en veiligheid
  Het beeld dat Nederlanders hebben van criminaliteit, veiligheid en integratie in Nederland wordt grotendeels bepaald door actuele gebeurtenissen die de publiciteit halen. De meeste mensen hebben zelf nauwelijks ervaring met criminaliteit. Een tiende van de bevolking woont naar eigen zeggen in een probleemwijk.

  De overheid heeft inmiddels al een specifieke aanpak van veelplegers ontwikkeld. Criminelen die voor veel overlast en onveiligheid zorgen door steeds opnieuw de fout in te gaan, kunnen met de nieuwe regeling worden aangepakt.

  Vertrouwen in de regering
  Ongeveer een op de drie Nederlanders (32%) heeft in de zomer van 2004 vertrouwen in de regering. Dat is nagenoeg hetzelfde als in het kwartaal daarvoor. Het vertrouwen is gering in verhouding tot andere instanties, zoals de media, grote ondernemingen en vakbonden. Dit geldt overigens voor de overheid in het algemeen: gemeenten (38%) en de Europese Unie (33%) scoren een vergelijkbaar vertrouwenscijfer.

  Oordeel over beleid
  Het meest tevreden is het Nederlands publiek over het internationaal beleid. Ook zijn de meeste burgers niet ontevreden over de thema's verkeer en vervoer, natuur en milieu, openbare veiligheid, onderwijs en kennis en zorg en welzijn. Slechts een minderheid van de bevolking geeft het kabinet op deze beleidsterreinen een onvoldoende.

  Behalve criminaliteit scoren ook de thema's financiën en koopkracht en economie en werkgelegenheid slecht.

  Bron:
  Persbericht ministerie van Algemene Zaken (pdf)

  Zie ook:
  Brief aan de Tweede Kamer (pdf)

  Belevingsmonitor: metingen voorjaar en zomer 2004 (pdf, 1 MB)

   

  Gemeente wil casino sluiten na schietpartij
  DEN HAAG | HC 21.03.05  De gemeente Den Haag wil het Swiss Casino aan het Spui voor een jaar sluiten. Eind januari werd daar een man van Chinese komaf doodgeschoten. De gemeente brengt die zaak in verband met de gokautomatenhal.Woordvoerder M. van Bruggen van burgemeester Deetman bevestigt dat de gemeente Swiss Casino wil sluiten 'wegens verstoring van de openbare orde'. Over de toedracht van de dodelijke schietpartij en de dader is nog weinig bekend, maar het zou, volgens de woordvoerder, wel te maken hebben met dingen die gebeuren in het casino.

  Aanpak van veelplegers uitgebreid

  door Maarten Brakema

  DEN HAAG |HC 12.03.05   De gemeente Den Haag, politie en justitie gaan veelplegers keihard aanpakken. Hierdoor moet de criminaliteit in de stad sterk verminderen.

  Per jaar worden driehonderd veelplegers onder handen genomen. Zij gaan naar de gevangenis of krijgen begeleiding om te voorkomen dat ze weer op het foute pad raken.

  Uit onderzoek blijkt dat tussen de zestig en 65 procent van de criminaliteit wordt gepleegd door een kleine groep daders: tussen de tien en vijftien procent. Politie, justitie, gemeente en psycho-medisch centrum Parnassia zijn al sinds 2003 bezig om deze mensen aan te pakken. Het offensief wordt nu uitgebreid, staat in het plan 'De Haagse ketenaanpak van volwassen veelplegers'.

  Veelplegers zijn mensen die meer dan tien keer zijn aangehouden. Uit het rapport blijkt dat zeventig procent van de top-500 is verslaafd aan hardrugs. Tien procent is vrouw. Ook heeft de helft van de veelplegers waarschijnlijk psychische problemen. Onder de groep van jonge veelplegers zitten relatief veel Marokkanen, ruim dertig procent.

  De meest actieven van de veelplegers worden 'langdurig opgesloten', staat in het voorstel. 'Dit vanwege de extreem hoge kans op recidive'. Den Haag gebruikt daarvoor de speciale cellen die het kreeg van het Rijk voor veelplegers. De andere draaideurcriminelen krijgen hulp en zorg.

  Per politiebureau wordt een top-10 opgesteld. Zij worden door een agent 'geadopteerd'. Deze gaat geregeld bij de crimineel op bezoek. Verder wordt voor elke veelpleger een plan opgesteld waarin moet staan hoe wordt voorkomen dat deze weer in de fout gaat.

  De draaideurcriminelen krijgen voordat ze de gevangenis ingaan de keuze of ze daarna willen meewerken aan een 'resocialisatieplan'. Als ze dan niet willen, krijgen ze een 'sober regime', doen ze dat wel dan krijgen ze het makkelijker tijdens hun detentie. De gemeente stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak.

  Uitgaansleven Den Haag moet veiliger
  vrijdag 4 maart 2005 WestSite

  DEN HAAG - Het veiligheidsgevoel in de Haagse binnenstad moet groter worden. De gemeente Den Haag heeft daarom afspraken gemaakt met onder meer de politie, horeca, ondernemers en de brandweer. Onderdeel van de afspraken is dat er meer evenementen komen op het Spuiplein om het plein levendiger te maken. De bedoeling is dat er vier evenementen per jaar bijkomen. Verder wordt een aantal donkere plekken verlicht en zal harder opgetreden worden tegen agressie in het uitgaansleven. In de loop van volgend jaar wordt het project geыvalueerd. Als het werkt en het uitgaansklimaat rond het Spui en de Turfmarkt verbetert, wordt de aanpak naar de hele stad uitgebreid.
   
  WEINIG OVERLAP DADERS PUBLIEK EN HUISELIJK GEWELD

  22 feb 2005 Regering.nl   Bij 20% van de aangiften over geweldsdelicten gaat het om huiselijk geweld, vaak tussen (ex-)partners. Bij publiek geweld kennen dader en slachtoffer elkaar in de meeste gevallen niet. Tussen beide groepen daders is weinig overlap.

  Dat blijkt uit het rapport 'Geweld binnen en buiten' van het Verwey-Jonker Instituut en IVA, dat minister Donner (Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Voor het onderzoek zijn 2700 aangiften uit drie politieregio's geanalyseerd. Ook zijn er 25 strafdossiers onderzocht.

  Het onderzoek laat de verschillen en overeenkomsten tussen huiselijk en publiek geweld zien: 

  Publiek geweld

  • 65% van de incidenten vindt plaats tussen onbekenden. Bij 17% van de aangiften gaat het om 'vrienden en bekenden'. Ook publiek geweld tussen vage bekenden (14%) en buren (4%) komt voor.
  • Het percentage aangiften van geweld tussen onbekenden is tussen 1998 en 2002 met 20% toegenomen. Dit betekent niet dat het geweld ook is toegenomen.
  • Het publiek geweld concentreert zich in de jongste leeftijdsgroepen. Vooral daders onder de 19 jaar maken slachtoffers onder leeftijdgenoten. Wel is het aantal geweldplegers tussen 12 en 17 jaar in 2002 kleiner dan in 1998.
  • Van het publiek geweld vindt 46% plaats in de woonwijk, 25% in een uitgaanscentrum en 12% in het verkeer. 

  Huiselijk geweld

  • In 80% van de gevallen van huiselijk geweld gaat het om geweld tussen (ex-)partners. Soms gebruiken ouders geweld tegen een kind en andersom (beide 5%). 90% van de verdachten is man.
  • Bij huiselijk geweld is de spreiding in leeftijd van de verdachten groot.
  • De zwaarste incidenten vinden in en rond de woning plaats.
  • 20% van de daders gebruikt een wapen, meestal een slag- of steekwapen. 

  De overlap tussen verdachten van publiek geweld en die van huiselijk geweld blijkt kleiner te zijn dan verwacht: tussen de 8% en 20%.

  Aanpak
  Minister Donner wil het gebruik van wapens bij huiselijk geweld verder onderzoeken. Samen met het openbaar ministerie en de politie gaat hij onderzoeken of het mogelijk is huiszoeking naar wapens te verrichten bij plegers van huiselijk geweld.

  Volgens de minister is van de verdachten van huiselijk geweld 'een opmerkelijk groot aantal' in het buitenland geboren. Het voornemen om een pilotproject op te zetten waarbij de politie de herkomst van de verdachten registreert, wordt daarom uitgevoerd.

  Voor plegers van publiek geweld bestaat op dit moment alleen de strafrechtelijke aanpak. De minister onderzoekt of een combinatie van behandeling en straf effectief kan zijn. Ook wordt bekeken of bij geweldincidenten alcohol- en druggebruik systematisch geregistreerd kunnen worden.

  Uit het onderzoek blijkt ook dat de aanleiding van publiek geweld in 69% van de gevallen wederzijdse irritaties is, maar dat 23% zonder enige aanloop plaatsvond. Dat laatste is alleen te beïnvloeden met campagnes.

  Bron: 
  Persbericht ministerie van Justitie
  Brief aan de Tweede Kamer (pdf)

  Meer informatie:
  Rapport: Geweld binnen en buiten (pdf)

  Zie ook: 
  9 jul 2004
  Tijdelijk huisverbod voor pleger huiselijk geweld
  24 okt 2003
  Voortgangsrapportage aanpak huiselijk geweld
  7 apr 2003
  Draagvlak voor maatregel tegen huiselijk geweld

  Honderden arrestaties dankzij cameratoezicht

  door Robbert Salome

  DEN HAAG | HC 09.02.05 De politie heeft dankzij toezichtcamera's in de Haagse regio vorig jaar ruim 1700 verdachten kunnen aanhouden. De verdachten werden op heterdaad betrapt door politiemedewerkers die de camerabeelden 'live' bekeken. Gewaarschuwde collega's konden de criminelen oppakken.

  Het is voor het eerst sinds de invoering van toezichtcamera's in de Haagse regio dat politie Haaglanden met resultaten naar buiten komt. De 286 camera's zijn de afgelopen jaren, met toestemming van de gemeenten Den Haag en Zoetermeer, opgehangen in gebieden met veel criminaliteit, zoals de omgeving van de Haagse stations HS en CS en prostitutiestraten.
  De camera's registreerden vorig jaar zoveel incidenten, ruim 4400, dat de politie in acht procent van de gevallen geen mensen had om op te treden. De 1721 verdachten die werden aangehouden, maakten zich schuldig aan onder meer drugshandel (834 keer), inbraken (105 keer), geweldpleging (551 keer) en overlast (598 keer). De politie pakte 54 aanranders op.

  De camerabeelden vormen niet alleen de directe aanleiding tot arrestaties, maar dienen vaak ook als bewijsmateriaal in strafzaken. Bij de politie komen per maand veertig tot zestig verzoeken binnen van onder meer het Openbaar Ministerie om beelden af te staan. Zo'n verzoek moet binnen een week na een misdrijf of overtreding zijn ingediend, anders worden de beelden gewist.
  Van uitbreiding van het aantal toezichtcamera's is voorlopig geen sprake. Het ontbreekt de politie daarvoor aan beeldschermen en mensen in de monitorcentrale, waar de beelden worden bekeken. Wel gaat de politie binnenkort afspraken maken met het openbaarvervoerbedrijf HTM om ook met de HTM-camera's in de Haagse tramtunnel te kunnen meekijken. Dat zal bijvoorbeeld gebeuren wanneer een verdachte de tunnel invlucht.
  De toezichtcamera's leiden volgens de politie tot een afname van onder meer het aantal geweldsdelicten. Ze zorgen bovendien voor een effectievere inzet van politiemensen.

  Speciale website over burenruzies
  woensdag 2 februari 2005 WestSite

  DEN HAAG - Om burenruzies beter te kunnen aanpakken of te voorkomen, heeft het Bureau Discriminatiezaken Haaglanden samen met de Haagse Koepel en het ministerie van Justitie een speciale website gelanceerd.
  De site, die woensdag online is gegaan, is voor iedereen die betrokken is of kan raken bij burenruzies. Dit zijn bewoners, maar ook professionals zoals wijkagenten en woningbouwcorporaties.
  Het is de bedoeling dat de website
  www.goedeburen.nl  landelijk gebruikt gaat worden.

  Zeven Haagse overlastplekken 'veilig', drie erbij

  dinsdag 1 februari 2005, Residentie.net

  Van de lijst met plekken in Den Haag waar geregeld sprake is van overlast kunnen er zeven worden afgevoerd. Het gemeentebestuur heeft deze locaties, hotspots in het ambtelijk jargon, veilig verklaard. Tegelijk zijn er drie nieuwe overlastplekken bijgekomen: de Meent in Loosduinen, het Joubertplantsoen in Transvaal en het Huygenspark bij de Stationsweg.

  Het Thomsonplein, het Heeswijkplein, de Herengracht en omgeving, de kuststrook Scheveningen, de Leyweg, de Mient en het Forepark verliezen wat de gemeente betreft de status van 'hotspot' (een wat verwarrende term, dit betekent eigenlijk: een plek waar je graag wil zijn of gezien wil worden). Overigens blijft de politie er controleren, dit om te voorkomen dat de situatie opnieuw achteruit gaat.

  Terwijl op de eerder genoemde locatie de toestand verbeterd is, is de overlast op drie plaatsen juist zo toegenomen dat ze nu tot 'hotspot' worden bevorderd. In de omgeving van de Stationsweg is de overlast van drugsgebruikers- en handelaren en alcoholisten zo verergerd dat het Huygenspark opnieuw in beeld is. Het opknappen van de buurt en herinrichting van het park hebben dus niet mogen baten.

  Verder is ook in de omgeving van Maurice Ravelweg en Meent in Loosduinen en rond het Joubertplantsoen de overlast toegenomen. Dat is vooral het gevolg van verplaatsing van het probleem doordat de lastige jongeren werden weggestuurd van elders in de wijk (in Loosduinen rond het Cantateplein en in Transvaal bij het Kaapseplein).

  De aanpak van de overlastlocaties maakt deel uit van het gemeentelijke plan voor 'Een veilig Den Haag'. Die aanpak is in september 2003 opgezet en voor de tweede keer sindsdien is nu toestand op de verschillende locaties geëvalueerd.

  Zie ook: http://www.denhaag.nl/veilig
  (hier staan ondermeer de 'hotspots' aangegeven en zijn de voortgangsrapportages te vinden)
   
  Meer toezicht in Loosduinen en Transvaal
  dinsdag 1 februari 2005 WestSite

  DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat extra letten op de overlast door criminele jongeren in Loosduinen en in de wijk Transvaal. De plekken waar veel criminaliteit is, worden toegevoegd aan de lijst met hotspots in de stad.
  Het toezicht in de Stationsbuurt wordt uitgebreid met het Huygenspark. Er zijn daar veel klachten over de drugs- en alcoholoverlast.
  De gemeente Den Haag heeft ook plekken aangewezen waar de misdaad de afgelopen tijd sterk is afgenomen. Deze gelden niet meer als hotspot, de politie zal daar minder patrouilleren dan tot dusver. Dit zijn het Thomsonplein, Heeswijkplein, de Herengracht, de kuststrook bij Scheveningen en de Leyweg.
  Familie moet helpen eerwraak voorkomen
  door Kustaw Bessems
  2005-01-24  Trouw

  DEN HAAG - Bij dreigende eerwraak moeten betrokkenen desnoods worden gedwongen om mee te werken aan bemiddeling, vindt Willem Timmer, leider van het politieproject 'eergerelateerd geweld'.

  In opdracht van minister Verdonk onderzoeken de korpsen Haaglanden, waar Timmer werkt, en Zuid-Holland-zuid eergerelateerd geweld. Doel is dat politiemensen dit goed gaan herkennen en aanpakken.
  Met zijn voorstel reageert Timmer op twee brandbrieven die de Federatie Opvang afgelopen weekeinde publiceerde. De Federatie, waar de vrouwenopvang onder valt, schrijft de Tweede Kamer dat mogelijke daders van eerwraak preventief moeten worden opgepakt. Timmer wijst erop dat bedreiging strafbaar is en dus al tot aanhouding kan leiden. ,,Maar er is niet altijd genoeg bewijs.''
  Hij doet een andere suggestie. ,,Wanneer de politie ziet dat eerwraak dreigt, kan het worden voorkomen door te spreken met de familie die een vrouw iets wil aandoen. Als die niet wil staat de politie machteloos.'' Timmer wil dat betrokkenen dan kunnen worden 'gevorderd'. ,,Aan een deskundige toetsingscommissie kan worden voorgelegd of gedwongen overleg nodig is.''
  Ook advies aan mogelijke slachtoffers is nu te vrijblijvend, meent Timmer. Soms wordt een vrouw afgeraden haar familie te bezoeken maar gaat zij toch, waarna zij in de val blijkt te zijn gelokt. Dwang kan dan volgens Timmer nodig zijn.
  Zo werd ruim een week geleden een Iraaks meisje van 18 thuis bij haar moeder in Culemborg doodgeschoten. Haar broer is verdachte. Volgens de Federatie Opvang had zij een kind gekregen van een jongen uit een andere cultuur. Haar broer, die haar had willen uithuwelijken, zou haar hebben bedreigd. Na de bevalling, drie weken geleden, zei de broer dat het meisje niets meer te vrezen had. Tegen de zin van de opvang bezocht zij haar moeder.
  Volgens de Federatie worden honderd van de 2200 vrouwen in de opvang bedreigd met eerwraak. Timmer tekent hierbij aan dat 'het leeuwendeel' van de bedreigde vrouwen in Nederland niet in de opvang zit.
  Den Haag krijgt ruim 200 cellen voor veelplegers
  dinsdag 18 januari 2005, Residentie.net
  De gemeente Den Haag krijgt er 205 cellen bij om mensen op te sluiten die bij herhaling misdrijven plegen, de zogenaamde veelplegers. Dat blijkt uit een brief van minister Donner van Justitie aan de grote vier steden.
  De verdeling van de in totaal 850 cellen over de 'G4' verhoudt zich ongeveer net zo als de inwoneraantalen: Amsterdam krijgt 284 celplaatsen, Rotterdam 256 en Utrecht 105.

  Van de 850 celplaatsen voor de grote steden zijn er 600 cellen met een zogenaamd basisregiem voor meerderjarigen en 250 justitiële jeugdinrichtingsplaatsen voor jeugdige daders. De cellen zijn bedoeld voor de meest actieve veelplegers in elk arrondissement. Uitgangspunt is dat de voorlopige hechtenis en de opgelegde gevangenisstraf in de eigen regio wordt uitgezeten.

  Voor meerderjarige veelplegers is daarnaast specifieke capaciteit toegekend aan alle arrondissementen voor de uitvoering van de nieuwe strafrechtelijke ISD-maatregel (plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders). Hiervoor is landelijk een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, oplopend tot 1000 in 2007.

  Een en ander vloeit voort uit afspraken die afgelopen jaar gemaakt zijn tussen de ministers van justitie en binnenlandse zaken en de burgemeesters van de vier grote steden. De burgemeesters hebben een inspanningsverplichting om afspraken met de bestuurders in de regio te maken over preventie tegen veelvuldige criminaliteit en de nazorg van de gestrafte veelplegers.

  LUMC: 'Methode om kindermishandeling tegen te gaan'
  dinsdag 11 januari 2005 WestSite

  ALPHEN AAN DEN RIJN/KATWIJK/LEIDEN - Onderzoekers van het LUMC in Leiden denken een methode te hebben ontwikkeld om kindermishandeling te voorkomen. In de afgelopen jaren zijn duizenden ouders van baby's gescreend aan de hand van vragenlijsten. Ouders met een risicoprofiel kregen huisbezoeken van de wijkverpleegkundige en opvoedingsondersteuning.
  Volgens orthopedagoog Bouwmeester zijn de eerste resultaten bemoedigend. Ruim 85 procent van de ouders staat positief tegenover de huisbezoeken. De wijkverpleegkundigen krijgen een 8,7 als rapportcijfer.
  Door de nieuwe aanpak lijken het aantal en de ernst van de opvoedingsproblemen te verminderen. Drie thuiszorginstellingen (Zorgring Zoetermeer, Valent Duin- en Bollenstreek en Stichting Thuiszorg Groot Rijnland) willen de methode 'Stevig Ouderschap' op grote schaal invoeren bij de consultatiebureaus in Zuid-Holland-Noord. Twintig van de 24 gemeenten in het werkgebied hebben hun steun toegezegd, waaronder Zoetermeer, Katwijk, Leiden en Alphen aan den Rijn. Verder wordt het preventieproject betaald door het ministerie van VWS, stichting Kinderpostzegels, stichting Voorkoming Kindermishandeling en het fonds van de Reserves Voormalige Vrijwillige Ziekenfondsverzekeringen.
   
  CDA Den Haag: 'handen ineen voor veiligheid'
  vrijdag 7 januari 2005 WestSite

  DEN HAAG - Politie, HTM en particuliere beveiligingsbedrijven moeten beter samenwerken om de veiligheid in de binnenstad te vergroten. Dat vindt de Haagse CDA-fractie. De partij wijst daarbij naar een project in Rotterdam, waar een dergelijke intensieve samenwerking al bestaat. Volgens het CDA kunnen particuliere beveiligingsbedrijven een belangrijke aanvulling zijn op de totale aanpak van bijvoorbeeld veelplegers. Dat bedrijven daarmee het publieke domein betreden vindt het CDA geen probleem. De partij is ervan overtuigd dat de politie toch de regie in handen zal blijven houden.
   
  Meer campagnes om taboe op huiselijk geweld te doorbreken
  donderdag 30 december 2004 WestSite

  GOUDA/LEIDEN - Het advies- en steunpunt voor huiselijk geweld in Hollands-Midden heeft in zijn eerste maand 35 hulpaanvragen binnengekregen. De hulpverleners van de GGD in Leiden werden 25 keer gebeld, Gouda 10 keer. De meeste telefoontjes kwamen van slachtoffers en hulpverleners. Daders hebben nog niet gebeld.
  Een maand geleden werd het advies- en steunpunt geopend om het taboe op huiselijk geweld te doorbreken. Volgens een woordvoerster is het met name voor slachtoffers nog altijd moeilijk om te praten over geweld in de privщ-sfeer. Het kan gaan om lichamelijk geweld, mishandeling, vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en financiыle uitbuiting.
  Het advies- en steunpunt in Hollands-Midden komt volgend jaar elk kwartaal met een publiekscampagne om meer bekendheid te verwerven.

  Meer informatie op www.huiselijkgeweld-hollandsmidden.nl

  Kinderen en knuffeltjes om te zingen over samen leven en samen spelen
  Den Haag HC  27.11.04 

  foto Nico Schouten

  Met knuffels als symbool van aaibaarheid aan de jassen, zingen 8- tot 12-jarigen uit de Schilderswijk in het Van der Vennepark over 'samen kunnen we het wel'. De kinderen zien elkaar normaal in een van de buurthuizen. Maar om te tonen hoe zij over samen leven en samen spelen denken, kwamen ze gistermiddag buiten bijeen. Hún bijdrage aan het debat over moslims en niet-moslims, autochtonen en allochtonen en hoe het verder moet na de moord op Theo van Gogh.

   

  1450 Hagenaars met elkaar in gesprek
  donderdag 25 november 2004 WestSite

  DEN HAAG - Zeker 1450 autochtone en allochtone inwoners van Den Haag hebben woensdagavond met elkaar gesproken over het wij-zij-gevoel in de Nederlandse samenleving. Zij deden dit vanaf 19:30 uur op diverse locaties in de stad, onder de noemer 'Haagse Ontmoetingen'. Directe aanleiding voor de gesprekken was de moord op cineast Theo van Gogh en de anti-terreuractie in de Antheunisstraat in het Laakkwartier.
  De bedoeling was dat de Hagenaars niet alleen emoties zouden spuien en ervaringen zouden delen, maar ook dat ze zouden bespreken wat ze zelf kunnen doen om nader tot elkaar te komen. Speciaal voor jongeren was er een bijeenkomst in het Terra College. Daar werd in het bijzijn van veel politici en media gedebatteerd over onder meer de vrijheid van meningsuiting.
  Ook in Wateringen werd woensdagavond gepraat over de relatie tussen allochtonen en autochtonen. Jongerenvereniging Essouna had onder meer burgemeester Van der Tak uitgenodigd om een debatbijeenkomst bij te wonen. De Marokkaanse jongeren willen in contact komen met de autochtone inwoners van de gemeente Westland. De afgelopen jaren zijn volgens hen de verhoudingen tussen de twee bevolkingsgroepen verhard. In het debat wilden ze zich distantiëren van extremisme en initiatief tonen om het contact te verbeteren.

   
  Stadsgesprekken redelijk bezocht  HC 25.11.04 Den Haag
  DEN HAAG | De 28 debatten die gisteravond in de stad werden gehouden over de gevoelens na de terroristenactie in Laakkwartier twee weken geleden, zijn gemiddeld redelijk bezocht. Ruim 1400 mensen kwamen met elkaar praten. Met name de debatten in multiculturele stadsdelen als het centrum en de Schilderswijk werden goed bezocht. Ook de discussieavond in het Terra College – waar begin dit jaar Murat D. docent Hans van Wieren doodschoot – was goed voor enkele honderden belangstellenden. Ook in gebouw De jeugdhaven aan de Prinsegracht kon er geen muis meer bij.
  In andere stadsdelen, met name waar de problemen van de multiculturele samenleving minder spelen, viel de opkomst tegen. Op de twee debatten in Loosduinen kwam haast niemand. In centrum De Geest zelfs maar één, die zich maar aansloot bij een andere bijeenkomst.
  Geen daverend succes was ook het 'vrouwendebat' in De Mussen aan de Hoefkade, verboden voor mannen om Marokkaanse vrouwen de kans te bieden hun zegje te komen doen. Slechts een enkeling had zich tussen de 25 blanke dames aangesloten.
  De discussies in stadsdeel Escamp trokken gemiddeld enige tientallen (vooral blanke) bezoekers. Op vijf van de zes locaties in Laak kwamen gemiddeld zestig mensen. Alleen in de sporthal aan de Paets van Troostwijkstraat kwamen slechts tien mensen, die zich aansloten bij een ander debat.
  "Een succes", zo noemt burgemeester Deetman de debatten. "We hebben er zo aan gesleurd om mensen met elkáár in gesprek te laten gaan. Dat is gelukt. Dat het in sommige stadsdelen minder was, viel te verwachten. De beleving is op de ene plek nou eenmaal anders, dan op de andere plek. Daar moeten we niet krampachtig over doen." Er komt zeker een vervolg, aldus de burgemeester. "Hoe, dat weet ik nog niet. Maar we moeten in elk geval aansluiten op de thema's die gisteren zijn aangedragen."
  Deetman noemt dan het gegeven dat Nederlanders de neiging hebben de hele Marokkaanse gemeenschap over één kam te scheren, de gevoelens van onveiligheid én de vraag hoe we moeten reageren op ferme taal als 'alle Marokkanen op de brandstapel'. "Daar moet je wel iets van zeggen", vindt Deetman. "Voordat er écht wat gebeurt. Nadat Van Gogh was vermoord, zei PvdA-fractievoorzitter Bos ook dat we misschien een paar jaar geleden al hadden moeten ingrijpen."

  Zie ook
  'Geen gelul, integreren!'
  'De mensen hier zijn de problemen al ontvlucht'
  'Dat er niemand komt, is ook een signaal'
  'Zet alle Marokkanen op de brandstapel, zeiden ze'

  Laak, Vadercentrum Adam
  'Geen gelul, integreren!'

  Een houten plaat in plaats van een deur en een sticker waarop staat dat het pand op last van de politie is gesloten, is het enige wat in de Antheunisstraat nog herinnert aan de grote politieactie van twee weken geleden. Het bewuste portiek is vrijwel helemaal donker. Achter één deur brand licht. Na enig aandringen doet een breed lachende, Chinees ogende man open. Hoewel zijn buren veertien dagen geleden wereldnieuws waren, gaat hij niet naar het stadsgesprek in Vadercentrum Adam aan het nabijgelegen Jonckbloetplein, vertelt hij in gebroken Nederlands. "Nee, niet praten." Dan gaat de deur weer dicht.

  In Vadercentrum Adam aan het Jonckbloetplein moesten stoelen worden bijgeschoven.
  (foto Theo Böhmers)

  Tussen de veertig en vijftig mensen zijn wél in het Vadercentrum. Vooral veel allochtone Haagse mannen, slechts een enkele vrouw. Eerst heerst er een sfeer van verbroedering en vooruitkijken. Ook is er kritiek op bijvoorbeeld de media, die de gebeurtenissen wel erg zouden hebben uitvergroot. "Dat stimuleert angstgevoelens, terwijl er hier ook zoveel positiefs gebeurt", zegt een van de aanwezigen. "Wij moeten het samen doen", voegt de directeur van basisschool Dr. Willem Drees daaraan toe. "We moeten stoppen met kijken naar verschillen en vaststellen wat we gemeenschappelijk hebben. En dat is heel veel."

  Een Surinaamse man benadrukt wel dat iedereen die de keuze heeft gemaakt om in Nederland te gaan wonen, zich moet aanpassen aan de hier geldende normen en waarden, wetten en regels. "Geen gelul, integreren!"

  Wat de mensen zelf kunnen doen om het leefklimaat in de wijk te verbeteren? De stroom tips is enorm. Zo roept een buurtvader, moskeebestuurder, iedereen op de handen ineen te slaan. En in de moskee krijgen jongeren voorlichting over de Nederlandse maatschappij. Hij pleit voor gesprekken en gemeenschappelijke maaltijden in de buurt. Een politieman die nog maar een paar weken in Laak werkt: "Ik zie hier veel positieve energie. Dat geeft hoop."

  Ypenburg, buurtvoorziening Morgenweide
  'De mensen hier zijn de problemen al ontvlucht'

  Druk vinden ze het geen van allen, de veertien bewoners van Ypenburg én Leidschenveen die naar de discussieavond over 'wij en zij' zijn gekomen. De bingo die hiervoor is geschrapt, had waarschijnlijk zo'n vijftig belangstellenden naar Morgenweide weten te lokken.

  Bewoners van Leidschenveen en Ypenburg trekken samen op tijdens de discussieavond.
  (foto Frank Jansen)

  Al snel is er overeenstemming over het waarom van de matige opkomst. "De mensen hier zijn niet voor niks verhuisd naar Leidschenveen en Ypenburg. Die zijn de stad al jaren geleden ontvlucht vanwege de problemen waar we nu zoveel over praten", klinkt het uit de mond van drie vrouwen. Hun opmerking wordt onderstreept door een autochtone dertiger en ook een man van Turkse komaf. De eerste liet Escamp voor wat het was toen hij en zijn vrouw kinderen kregen. De andere man verruilde de Schilderswijk voor Ypenburg. Beiden vonden hun oude wijk door het grote aantal buitenlanders, de troep op straat en het ontbreken van sociale controle een slechte plek om hun nageslacht te laten opgroeien. "De wijk waarin je woont, beïnvloedt je gedrag", stelt de voormalige Schilderswijkbewoner. Instemmend gebrom.

  In de nieuwbouwwijk is het prettiger wonen, maar de bezorgdheid is er niet veel minder om. "Je leefgebied is groter dan je eigen wijk." De aanwezigen, op het oog op twee na allen autochtone Nederlanders, ervaren allemaal een kloof tussen de bevolkingsgroepen. De overheid – al te laks bij het arriveren van de eerste gastarbeiders –, de politie – doet én mag weinig, loopt met een boog om echt gespuis heen – en Marokkanen – de jongens zijn schoften, de ouders laten hun kinderen aan hun lot over – krijgen de meeste verbale klappen. Een probleemanalyse kortom die de laatste tijd wel meer te berde is gebracht. De Ypenburgse antwoorden op de problemen zijn inmiddels ook al oude bekenden: regels stellen en die ook handhaven, met dezelfde maat meten en wie hier komt wonen, moet zich aanpassen.

  Loosduinen, multifunctioneel centrum De Geest
  'Dat er niemand komt, is ook een signaal'

  Exact om zeventien seconden over acht stapt de eerste, en meteen de laatste, burger het gloednieuwe multifunctioneel centrum De Geest binnen. Het is Frank Poppe, oud-Statenlid voor de PvdA. Hij is 'benieuwd wat de mensen te vertellen hebben. En deze bijeenkomst was het dichtst bij mijn huis'.

  Dries Boersma (m), voorzitter van de Commissie Loosduinen: 'Het wordt een beetje veel allemaal.'
  (foto Theo Böhmers)

  Voorzitter Dries Boersma van de Commissie Loosduinen is dan al begonnen met uit te leggen waarom er niemand komt. "We zeiden het hier van tevoren al tegen elkaar: het wordt een beetje veel allemaal. Heb je gisteren tv gekeken? Netwerk, Nova, het Journaal, die imam in Het Elfde Uur – het gaat allemaal over hetzelfde. Wij denken dat de mensen er genoeg van hebben."

  'Wij' zijn Boersma zelf en de andere aanwezigen in de zaal: een vertegenwoordiger van de politie in de wijk, een ambtenaar van de afdeling OCW van de gemeente, de jongerenwerkster en de secretaris van de Commissie Loosduinen. Ze zitten vergeefs in de starthouding om in gesprek te gaan met de verontruste burger. "Maandag hebben we bij wethouder Pierre Heijnen op het stadhuis gezeten ter voorbereiding. Hij vertelde wat we konden verwachten. We moesten de mensen vooral laten praten." De voorzitter: "Maar PSV speelt, dat scheelt altijd. En naast het feit dat mensen het denk ik zat zijn, geldt dat de problemen van andere delen van Den Haag hier niet in die mate spelen. In dit stadsdeel is twaalf procent allochtoon, maar de allochtonen om wie het nu te doen is, vormen misschien maar vier procent van de bevolking." Nee, aan betrokkenheid bij de burger is zeker geen gebrek. "Als het gaat over de vreugdevuren in de buurt rond oudjaar, of bij problemen met hangjongeren, heb je wel een volle bak. Dat is herkenbaar. Laak is toch ver weg." Boersma gaat maar naar een andere bijeenkomst, met één burger is geen dialoog te beginnen. Teleurgesteld is hij niet. "Dat er verder niemand komt, is ook een signaal."

  Escamp, Terra College, Beresteinlaan
  'Zet alle Marokkanen op de brandstapel, zeiden ze'

  Anders dan bij de andere discussies trekt die in het Terra College, speciaal bedoeld voor jongeren, veel publiek. De kantine waar begin dit jaar adjunct-directeur Hans van Wieren door een leerling werd doodgeschoten, is bijna gevuld, hoewel tv-presentator Cees Grimbergen als gespreksleider veel moeite moet doen om de zaal los te krijgen. De sfeer is bizar. Niet vanwege het drama dat zich hier afspeelde – daar hebben in elk geval de vele aanwezige scholieren mee leren leven – , maar door de entourage: alle bezoekers worden op wapens gecontroleerd, terwijl vijf (!) tv-ploegen zijn uitgerukt.

  In het Terra College is de sfeer bizar met tv-ploegen en op wapens gecontroleerde bezoekers.
  (foto Theo Böhmers)

  En kennelijk vreesde de gemeente voor spanningen, want drie agenten en vijf particuliere beveiligers houden alles nauwlettend in de gaten. Ze hebben verder niets te doen. En wanneer na een halfuur een jonge Marokkaanse vertelt hoe ze op haar werk twee Nederlandse collega's hoorde zeggen 'dat ze al die Marokkanen op de brandstapel moeten zetten', begint eindelijk ook het debat op gang te komen. Een man zegt er genoeg van te hebben dat inmiddels 'de hele moslimgemeenschap voortdurend verantwoording moet afleggen' voor dingen waar de meesten niets aan kunnen doen. Dat gevoel heeft ook een twintiger. Hij spreekt perfect Nederlands en is ingenieur. "Maar als ik een bank binnenstap, vóel ik gewoon dat de mensen anders naar me kijken." "Pas op dat je je als groep niet tegen de andere bevolkingsgroepen laat uitspelen", waarschuwt wethouder Pierre Heijnen (PvdA, integratie). "We moeten niet denken als groepen, maar als individuen", zegt ook iman Abdullah Haselhoef. "Pas dán voel je een eigen verantwoordelijkheid." Mooie woorden, vindt een moslimmeisje, maar als 'we' beter moeten samenleven, waar zijn deze avond dan de autochtonen? "Tweederde deel van deze zaal bestaat uit allochtonen." Een Nederlandse vrouw: "Het gaat me er niet om of iemand allochtoon is of autochtoon: ik wil met ménsen praten." Er klinkt applaus.

  Steunpunten huiselijk geweld geopend
  ANP  Volkskrant 25.11.04 

  AMSTERDAM - In Amsterdam, Den Haag, Leiden, Gouda en Flevoland zijn donderdag advies- en steunpunten huiselijk geweld geopend. De telefonische hulplijnen staan open voor alle slachtoffers van deze vorm van geweld, ongeacht leeftijd, sekse of etnische afkomst. Ook geweldplegers die hulp zoeken kunnen er terecht. Het is het begin van een landelijk netwerk van steunpunten in 35 gemeenten dat volgend jaar actief moet zijn.

  In de vijf regio's begon op de landelijke Dag tegen Huiselijk Geweld een voorlichtingscampagne om 'het probleem achter de voordeur vandaan te halen'. Een doel van de campagne 'Huiselijk geweld is niet normaal' is bekendheid te geven aan het telefoonnummer van het steunpunt. In het Amsterdamse stadsdeel Osdorp komt vanaf 1 januari bij wijze van proef ook een fysiek advies- en steunpunt waar hulpbehoevenden terecht kunnen.
  Onlangs bleek dat zeker 500.000 mensen in Nederland slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Het is de meest voorkomende vorm van geweld in de Nederlandse samenleving. 'De effecten van huiselijk geweld mogen we niet onderschatten', zei directeur-generaal D. Mulock Houwer van het ministerie van Justitie tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. 'Sommige mensen beschouwen het als normaal, dat het bij de omgeving of de cultuur zou horen. Slachtoffers realiseren zich dat soms te laat.'
  Zij verkondigde dat de overheid huiselijk geweld 'met alle macht wil aanpakken'. Op korte termijn stuurt minister Donner van Justitie een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer over de verruiming van de mogelijkheid een huisverbod in te stellen voor plegers van huiselijk geweld. 'Dit geweld is onaanvaardbaar', zei Mulock Houwer.
  Het ministerie heeft een 'toolkit', met adviezen en folders, gemaakt voor gemeenten om een eigen campagne tegen huiselijk geweld te ontwikkelen. 'En we hopen dat deze niet in de kast verdwijnt, zoals thuis meestal met een gereedschapskist gebeurt', aldus Mulock Houwer.
   www.huiselijkgeweld-hollandsmidden.nl.

  'Haagse Ontmoeting' op 28 locaties
  donderdag 18 november 2004 WestSite

  DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft in overleg met welzijn- en buurtorganisaties 28 locaties bekendgemaakt waar volgende week woensdag burgers elkaar kunnen ontmoeten om hun gevoelens en ervaringen over de recente maatschappelijke ontwikkelingen te uiten en te bespreken. De bijeenkomsten, die plaatsvinden onder de noemer 'De Haagse Ontmoeting', vinden die avond allemaal plaats van 20:00 uur tot 21:30 uur.
  In stadsdeel Laak worden onder meer in Jongerencentrum Laak-Centraal en Sporthal Lipa bijeenkomsten georganiseerd. In stadsdeel Escamp opent onder meer het Terra College aan de Beresteinlaan de deuren.
  Aanleiding voor de bijeenkomsten is de maatschappelijke onrust die is ontstaan met de moord op Theo van Gogh en die in Den Haag nog eens is gegroeid door de belegering van een deel van het Laakkwartier vorige week.
  De gesprekken vinden plaats onder leiding van een vertegenwoordiger van een welzijnsorganisatie/instelling. Het is de bedoeling dat de Hagenaars niet alleen emoties spuien en ervaringen delen, maar ook dat ze bespreken wat ze zelf kunnen doen om nader tot elkaar te komen.

  Kijk voor een totaal overzicht van de locaties op de gemeentesite
  www.denhaag.nl

  Wijkbijeenkomsten moeten onrust wegnemen

  Den Haag WestSite 17.11.04 - Welzijnsinstellingen, buurt- en clubhuizen en maatschappelijke en religieuze organisaties in Den Haag houden volgende week woensdag bijeenkomsten waar burgers hun gevoelens en ervaringen over de recente maatschappelijke ontwikkelingen kunnen uiten en bespreken. Dat meldde de gemeente dinsdag.
  Aanleiding is de maatschappelijke onrust die is ontstaan met de moord op Theo van Gogh en die in Den Haag nog eens is gegroeid door de belegering van een deel van het Laakkwartier vorige week.
  Het is de bedoeling dat de Hagenaars niet alleen emoties spuien en ervaringen delen, maar ook dat ze bespreken wat ze zelf kunnen doen om nader tot elkaar te komen. Met 'De Haagse Ontmoeting' hoopt het college dat uiteindelijk het ontstane wij-zij-gevoel verdwijnt.
  Het is nog niet duidelijk waar de bijeenkomsten woensdag plaatshebben. Locaties maakt de gemeente later bekend, onder andere via haar website. Het is al wel bekend dat Hagenaars vanaf 19.30 uur kunnen binnenlopen. De ontmoetingen duren vervolgens van 20.00 uur tot 21.30 uur.

  Steunpunt Huiselijk Geweld in Den Haag
  maandag 15 november 2004 WestSite

  DEN HAAG - De gemeente Den Haag opent volgende week donderdag een advies- en steunpunt voor Huiselijk Geweld. Slachtoffers, plegers en getuigen kunnen er terecht voor hulp. Verder komt er een grote publiekscampagne waarin Den Haag duidelijk wil maken dat huiselijk geweld niet normaal is.
  Om de slachtoffers beter op te vangen, gaan de hulpverleners in Den Haag intensiever met elkaar samenwerken. De mensen worden daardoor niet meer van het kastje naar de muur gestuurd.
  Het steunpunt kost Den Haag 310.000 euro per jaar, dit wordt betaald uit de pot van het Grote Stedenbeleid.
   
  'Controleurs werken straks effectiever'
  DEN HAAG | HC 13.11.04 "Maar ze zijn inderdaad ook onze ogen en oren op straat. Zo zorgen ze ervoor dat de leefbaarheid in de stad op peil blijft en dat wij ons met andere zaken kunnen bezighouden", aldus een woordvoerster van politie, die gisteren nog niet over het opheffen van de teams was geïnformeerd.
  Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat de opheffing van de teams niet automatisch betekent dat het toezicht op straat verslechtert. De 52 controleurs openbare ruimte die de gemeente wil gaan aanstellen, moeten ook bekeuringen voor kleine vergrijpen kunnen uitschrijven.

   
  Handhavingsteams worden opgeheven
  DEN HAAG | HC 13.11.04De handhavingsteams die toezicht houden op de openbare ruimte in Den Haag, worden aan het eind van dit jaar opgeheven. De ongeveer 170 medewerkers hebben dat deze week van directeur J. Wortel van de gemeentelijke dienst Stadsbeheer te horen gekregen.
  De maatregel is het gevolg van het kabinetsbesluit om te stoppen met gesubsidieerde arbeid. Voor alle medewerkers wordt ander werk gezocht.

  Keurmerk Veilig Ondernemen voor Haagse binnenstad


  Den Haag, Plaats. Onderdeel van de Paleispromenade (Foto:Harry van Reeken).

  Den Haag ontvangt op maandag 8 november het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor de binnenstad en de Paleispromenade. Burgemeester Deetman en wethouder Bruins nemen samen met de ondernemers van deze gebieden het keurmerk in ontvangst. Hiermee is Den Haag de eerste stad in Nederland waar de gehele binnenstad dit keurmerk draagt.

  Begin van dit jaar behaalden de ondernemers van de Grote Marktstraat en de Grote Markt al het Keurmerk Veilig Ondernemen. Aangestoken door dit succes zijn de ondernemers van de Paleispromenade op eigen initiatief aan de slag gegaan met het KVO. Zij hebben in nauwe samenwerking met gemeente en politie inmiddels eveneens het keurmerk behaald.

  Voor burgemeester Deetman was de veelbelovende aanpak in de Grote Markstraat - Grote Markt en Paleispromenade aanleiding de wens uit te spreken dat bij de opening van de tramtunnel de hele Haagse binnenstad het Keurmerk Veilig Ondernemen heeft. Het traject naar het keurmerk is vervolgens in een versneld tempo afgelegd. Er waren schouwen in vier deelgebieden en paneldiscussies met ondernemers, er is een grondige analyse gemaakt van de veiligheidssituatie en er is een lijst opgesteld met acties voor de komende jaren.

  Zo zal de gemeente in overleg met ondernemers zorgen voor betere verlichting, bijvoorbeeld op de looproute van Turfmarkt naar het Spui. Ook sluiten de ondernemers contracten met afvalbedrijven zodat de inzameling van afval efficiënter verloopt. De beveiliging van winkels zal verbeteren door samenwerking tussen de beveiligingsdiensten van winkels en een intensievere samenwerking tussen particuliere beveiligers en de politie. De brandweer zal, naast de periodieke controles, advies over brandveiligheid geven aan ondernemers.

  Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een samenwerkingsverband van gemeente, politie en ondernemers. Het is bedoeld om gezamenlijk de veiligheid in winkelgebieden structureel aan te pakken en op een hoger plan te brengen. Partners in het Keurmerk Veilig Ondernemen voor de Haagse binnenstad zijn: Binnenstads Ondernemers Federatie (BOF), Brandweer Den Haag, Bureau Binnenstad, Gemeente Den Haag, HTM, Kamer van Koophandel Haaglanden en Politie Haaglanden.

  Burgemeester Deetman en wethouder Bruins zullen na de uitreiking samen met een vertegenwoordiger van de ondernemers een straatnaambord onthullen met de tekst 'Een veilige binnenstad'. Aan de ondernemers van de binnenstad worden raamstickers met het KVO-logo uitgedeeld waarmee zij kenbaar kunnen maken deelnemer te zijn.

  Veiligheidsplan
  Het Keurmerk Veilig Ondernemen maakt onderdeel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één.
  Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. Voor meer informatie: www.denhaag.nl/veilig

  Het rapport 'KVO Aanpak Haagse Binnenstad' kan worden gedownload vanaf
  www.binnenstad-denhaag.nl

  Moskeeën extra waakzaam
  DEN HAAG | HC 04.11.04 Moskeeën in Den Haag zijn extra waakzaam sinds de moord op filmer en schrijver Theo van Gogh, dinsdag in Amsterdam. Ze vrezen represailles vanuit de bevolking, nu blijkt dat de vermoedelijke dader uit radicale islamitische opvattingen handelde.
   
  Nog geen verbod op rondhangen
  DEN HAAG |HC 04.11.04  
  De politie mag mensen die 'hinderlijk' doelloos rondhangen bij bushokjes, telefooncellen, rijwielstallingen en ingangen van parkeergarages, voorlopig nog niet sommeren om daar weg te gaan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft grote aarzelingen bij de plannen van burgemeester Deetman om dit mogelijk te maken. Dat bleek gisteren tijdens een vergadering van de commissie veiligheid. Deetman gaat bedenken of zijn plan anders kan worden omschreven. Dit gaat enkele weken tot maanden duren.
   

  Afbeelding van de voorgevel van een stadhuis 

  1 nov 2004 regering.nl
  'GEMEENTEN REGISSEUR BIJ AANPAK ONVEILIGHEID'
  Bij de aanpak van onveiligheid moeten de gemeenten als regisseur de samenwerking tussen alle betrokken partijen organiseren. Nu wordt voor de aanpak van criminaliteit en overlast nog vooral naar de politie gekeken.

  Dat heeft minister Remkes (BZK) gezegd bij de start van het project Veilige Gemeenten. In dit project gaat de minister samen met de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) bekijken tegen welke knelpunten gemeenten oplopen bij de aanpak van de onveiligheid.

  Aanpak onveiligheid niet alleen zaak politie
  De minister vindt dat voor de aanpak van de onveiligheid nog vooral wordt gekeken naar politie en justitie. Hoewel deze organisaties steeds beter werk leveren, kunnen zij het niet alleen, aldus de minister.

  Daarom wil het kabinet de rol van andere betrokken partijen versterken. Op lokaal en regionaal niveau moeten gemeenten als regisseur zorgen voor een goede samenwerking tussen onder meer de gemeentelijke diensten, maatschappelijke organisaties, jeugdzorg, verslavingszorg, buurtwerk en de politie. Alleen op die manier kan volgens het kabinet op lokaal niveau de overlast en onveiligheid echt verminderen, stelt Remkes.

  Als voorbeeld noemde hij de samenwerking tussen gemeenten, belastingdienst, politie, verschillende rijksinspecties en private bedrijven bij de aanpak van de zogeheten vrijplaatsen.

  Project Veilige Gemeenten
  Met het project Veilige Gemeenten wil het kabinet de gemeenten ondersteunen in hun rol van regisseur. Dit geldt niet alleen voor de grote steden, maar ook voor middelgrote en kleine gemeenten.

  Wanneer gemeenten hierbij tegen knelpunten oplopen, wordt gezamenlijk gezocht naar een oplossing. Ook wil Remkes bekijken of gemeenten wettelijk meer macht moeten krijgen om een goed lokaal veiligheidsbeleid te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de mogelijkheid om andere maatschappelijke organisaties in goed overleg opdrachten te geven en aan te sturen.

  Bron:
  Persbericht ministerie van BZK

  Zie ook:
  8 okt 2004
  Kabinet: 'Aanpak veiligheid op goede weg'
  24 apr 2004
  'Kabinet neemt signalen uit Rotterdam zeer serieus'

  Dossier:
  Veiligheid

  Binnenhof uit voorzorg dicht
  ANP

  DEN HAAG –Volkskrant 02.11.04 De politie heeft het Binnenhof in Den Haag dinsdag aan het einde van de middag afgesloten voor publiek. Het gaat volgens een woordvoerder om een voorzorgsmaatregel in verband met de dood van filmmaker Theo van Gogh.

   

   

  Politie en gemeente hebben de maatregel genomen met in het achterhoofd de situatie na de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002. Toen ontstonden rond het Binnenhof en het aangrenzende Plein ongeregeldheden.

  Rond kwart over zes was alles nog rustig op het Plein. De politie is met veel manschappen aanwezig, maar publiek was er nauwelijks. Op andere plekken in de binnenstad staan politiemensen en -materieel klaar om ingezet te worden, mocht dat nodig zijn. Een moskee aan de Wagenstraat, enkele honderden meters van het Binnenhof vandaan, heeft politiebewaking.

  Ook bij de ambtswoning van burgemeester Cohen van Amsterdam heeft de politie dinsdag een bewakingspost geplaatst. Een woordvoerder van de politie kon niets zeggen over de extra beveiliging voor de burgemeester, zelfs niet of deze verband houdt met de moord op Theo van Gogh. 'De post staat er, dat kun je zien. Maar wij gaan verder niet in op beveiligingsmaatregelen.'

   


  VVD wil voor Hagenaars: Meer veiligheid, minder verloedering en betere dienstverlening

  Den Haag 28.10.04  - VVD-fractievoorzitter Sander Dekker belichtte vandaag tijdens de algemene beschouwingen in de Haagse gemeenteraad drie hoofdthema’s: veiligheid, verloedering en dienstverlening. Dit zijn de onderwerpen waarin Hagenaars volgens hem en zijn fractie het meest geïnteresseerd zijn.

  Ten aanzien van veiligheid constateren de liberalen weliswaar verbeteringen, maar er is nog genoeg te doen. Welzijn kan hierbij een belangrijke rol spelen, door beter in te spelen op de verlangens van Hagenaars en hun bestuur. Een grondige evaluatie van het welzijnswerk, betere samenwerking met andere maatschappelijke instanties als politie, scholen en jeugdzorg en afschaffing van administratieve regels, dragen hieraan bij. Op die wijze kan meer tijd worden besteed aan jongeren die op het verkeerde pad dreigen te raken. De Hagenaar wil zo veel mogelijk waar en welzijn voor zijn geld. Welzijnswerk dient daadwerkelijk te werken en liefst meetbaar effect te sorteren. Daarnaast bepleit de VVD een apart fonds ter stimulatie van nieuwe ideeën van particulieren voor het welzijnswerk. Om het welzijnswerk te stimuleren werden verscheidene moties ingediend.

  De verloedering op straat, één van de grootste ergernissen van Hagenaars, dient o.a. te worden bestreden door zogeheten brandpanden, ‘rotte kiezen’ en aftakelende winkelstraten op orde te brengen. Zo kunnen de liberalen het aan buurtbewoners niet uitleggen dat er in de Noorderbeekdwarsstraat een huis is dat al vijftien (!) jaar geleden is uitgebrand en nu nog steeds leegstaat. Je zal er maar tegenaan moeten kijken. Voor de aanpak van buurtwinkelstraten wil de VVD jaarlijks 1 miljoen euro vrijmaken. Deze straten vervullen een belangrijke en beeldbepalende rol in de buurt. Voorts vinden de liberalen dat de Heesterbuurt, Stationsbuurt en de Rivierenbuurt al in 2005 opgeknapt moeten worden uit stadsvernieuwingsgelden. In het bijzonder inwoners van de Heesterbuurt hebben geïnvesteerd in hun eigen leefomgeving en de gemeente dient de bij hen gewekte verwachtingen na te komen.

  Een goede dienstverlening is een andere hartenwens van Hagenaars. Eén centraal telefoonnummer, bijvoorbeeld 0900-070 kan hierbij helpen. Nu is er in het telefoonboek anderhalve pagina gewijd aan telefoonnummers van de gemeente Den Haag: het zijn er honderden! Leuk voor de KPN, maar minder leuk voor de Hagenaar, die even snel iets wil checken bij de gemeente. Ook dient de gemeente ’s avonds en in het weekeinde bereikbaar te zijn voor de koning klant van de gemeente: de Haagse burger.

  Klik hier voor de complete tekst van de algemene beschouwingen en de moties

  Politievrijwilligers gezocht

  Extra hulp is meer dan welkom bij de politie. Door vrijwilliger te worden bij Politie Haaglanden, kunt u in uw vrije  tijd een steentje bijdragen aan een veiliger samenleving.

  Er zijn allerlei vrijwilligers werkzaam bij Politie Haaglanden. Bijvoorbeeld op het gebied van slachtofferhulp, herstelrecht, buurtbemiddeling en de vrijwillige politie. Afhankelijk van uw kwaliteiten en interesse, kunt u op een van deze gebieden worden ingezet. Alle vrijwilligers krijgen een opleiding die nodig is om het werk goed uit te kunnen voeren.

   

  Gestoken in een uniform werkt de vrijwillige politie samen met de beroepspolitie aan veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Deze vrijwilligers houden onder andere toezicht in woongebieden, winkelcentra, bij evenementen en in het verkeer. Daarnaast zijn ze binnen het politiebureau actief. Bijvoorbeeld door mensen te woord te staan aan de balie of arrestanten in te sluiten en te verzorgen.

   

     Belangstelling?

 • www.politie-werving.nl/vrijwilliger.
 •  

  Meer informatie:

  Je kunt hierover klagen. Je kunt er ook iets aan doen’ (folder)

   

   

  Commissie bespreekt plannen verbetering leefbaarheid en veiligheid Den Haag


  Verbetering groenvoorzieningen (Zuiderpark, foto gemeente Den Haag)

  De commissie Verkeer, Economie en Monumenten (VEM) bespreekt collegeplannen om de leefbaarheid en veiligheid in Den Haag te verbeteren. De plannen zij gemaakt in het kader van het Grote Steden Beleid. De gemeente wil in de komende vijf jaar ook extra inzetten op de concurrentiepositie, de economie en woonfunctie van Den Haag.

  Zo zijn er plannen om het wonen in Den Haag aantrekkelijk te maken. Het college wil de groenvoorzieningen en luchtkwaliteit verbeteren, de geluidsoverlast bij snelwegen en rails terugdringen.

  Op het gebied van veiligheid zijn er plannen om veelplegers na aanhouding veel nazorg te bieden, zodat zij niet in oude gewoontes terugvallen. Ook moet er meer aandacht worden besteed aan het verminderen van huiselijk geweld. Verder wil het college criminaliteit in risicogebieden terugdringen. Dit door elk gebied te analyseren en daarna specifieke middelen in te zetten.

  Op het economische vlak zijn er plannen om de stad aantrekkelijker te maken voor bedrijven. Zo komen er meer breedbandaansluitingen en komt er een betere dienstverlening aan bedrijven. Ook wil het college verouderde bedrijventerreinen vernieuwen.

  Het college gaat, na goedkeuring door de raad, voor deze plannen subsidie aanvragen bij het Rijk. Met een totaalsubsidie van 414 miljoen euro wil de gemeente van Den Haag een sterke en sociale, leefbare stad maken.

  Commissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen

  De behandeling van de begrotingen staat centraal in de vergadering van de commissie MSSS. Deze is op woensdag 13 oktober en begint om 19.30 uur.

  Commissie VEM, woensdag 13 oktober 2004,13.30 uur raadzaal stadhuis.

  Commissie MSSS, woensdag 13 oktober 19.30 uur raadzaal stadhuis

  De vergaderingen worden live uitgezonden via deze site.

  Den Haag presenteert plan voor veiligheid scholen
  woensdag 13 oktober 2004 WestSite

  DEN HAAG - Het gemeentebestuur van Den Haag heeft dinsdag een plan gepresenteerd om de veiligheid op scholen te verbeteren. Wethouder Heijnen maakte bekend dat de gemeente 700.000 euro steekt in de uitvoering van een actieprogramma in de komende drie jaar.
  Den Haag heeft het plan 'Een veilige school' opgesteld in samenspraak met de scholen en een reeks externe deskundigen. Directe aanleiding was de moord op Hans van Wieren, de conrector van het Haagse Terra College, door een leerling in januari. De betrokkenen hebben afgesproken dat ze gaan werken aan betere betrekkingen tussen school, leerlingen, hun ouders en de omgeving van de school.
  Volgens Heijnen is bewust gekozen voor een gedegen aanpak en niet voor een snelle reactie na de moord op de leraar. De wethouder stelt dat een directe reactie waarschijnlijk geen duurzame oplossing voor de veiligheidsproblemen had geboden. Het programma sluit aan op al bestaande lokale en nationale projecten om de veiligheid op scholen te verbeteren.

  'Docent jaarlijks op huisbezoek'
  DEN HAAG | HC 13.10.04  Leerkrachten in het Haagse onderwijs zouden jaarlijks alle ouders van hun leerlingen aan huis moeten bezoeken. Op die manier krijgen ze een beter inzicht in de leefsituatie en de mogelijke problemen van hun leerlingen. Dat bepleitte de Haagse wethouder P. Heijnen (PvdA, onderwijs) bij de presentatie van een programma voor het verbeteren van de veiligheid op scholen. Dat programma, 'Een veilige school', is opgesteld naar aanleiding van het doodschieten van de adjunct-directeur van het Terra College, Hans van Wieren, door een leerling. Dat gebeurde op 13 januari. Heijnen benadrukte dat de huisbezoeken van leerkrachten zeer veel effect hebben. Volgens hem zouden scholen desnoods lesuren moeten schrappen om leerkrachten in staat te stellen om bij de ouders van hun leerlingen op bezoek te gaan.

  Gemeente presenteert actieprogramma ‘Een veilige school’

  De samenwerking van de gemeente Den Haag met het onderwijsveld en organisaties op het gebied van veiligheid, als reactie op het schietincident op het Terra College, heeft geleid tot de presentatie van het actieprogramma ‘Een veilige school’.

  Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs, presenteert namens de regiegroep Veiligheid, die begin 2004 is opgericht, het actieprogramma ‘Een veilige school’. In dit programma staan concrete beleidsvoorstellen en maatregelen die de veiligheid in en om scholen structureel moeten verbeteren. Het actieprogramma is gestuurd naar de raadscommissie Onderwijs, Sociale zaken, Cultuur en Integratie (OSCI).

  Het actieprogramma moet er toe leiden dat de Haagse scholen een veilige thuisbasis zijn. Drie thema’s staan in het programma centraal. Het eerste thema is de school en daarbinnen een goed schoolklimaat. Speerpunten zijn de regiefunctie binnen de school, professionalisering van het personeel en het bevorderen van de ouderbetrokkenheid. Zo zijn er plannen om de sociale competenties van leerkrachten te vergroten, onder meer door training of intervisie. Om ouder- en leerlingbetrokkenheid te vergroten, wordt in het actieprogramma voorgesteld de mogelijkheden van huisbezoeken bij ouders te onderzoeken.

  Het tweede thema stelt de samenwerking van betrokken partijen (ketenpartners) centraal. Er moet gewerkt gaan worden vanuit het principe ‘één kind, één plan, één casemanager’. Ook de uitbreiding van bijvoorbeeld reboundvoorzieningen is van belang Tot slot is het verbeteren en automatiseren van de registratiesystemen voor bijvoorbeeld het melden van incidenten een belangrijk speerpunt. Het derde thema neemt de synergie vanuit de gezamenlijke projecten als uitgangspunt. Hier krijgen activiteiten aandacht die moeten leiden tot een school die meer openstaat voor de omgeving.

  De regiegroep Veiligheid heeft gekozen voor een brede, gedegen aanpak bij het opstellen van het plan. Er gebeurt immers al veel op het terrein van veiligheid in en rond scholen. Overhaaste maatregelen zouden afbreuk kunnen doen aan alle maatregelen die scholen en schoolbesturen de afgelopen jaren al hebben genomen om incidenten te voorkomen en uitwassen aan te pakken. Een voorbeeld van die bestaande maatregelen is de afspraak dat scholen jaarlijks een schoolveiligheidsplan opstellen. Ook is er geïnvesteerd in voorzieningen die moeilijke leerlingen tijdelijk buiten de school opvangen, zoals Basta en Time Out. Binnen het primair openbaar onderwijs wordt gewerkt aan een systeem voor incidentenmelding.

  Het actieprogramma ‘Een Veilige School’ is gebaseerd op onderzoeken, inventarisatie van bestaand beleid en instrumenten, interviews in het veld en een tweedaagse studiebijeenkomst. De acties worden uitgewerkt in afzonderlijke projectplannen, gericht op diverse doelgroepen zoals ouders, leerlingen en scholen. Het actieprogramma loopt tot en met 2007. De regiegroep Veiligheid blijft het programma begeleiden.

  De rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld voor veiligheid op scholen. Het gaat om een totaalbedrag van bijna 50 miljoen euro in 2005, oplopend tot bijna 90 miljoen euro in 2007. Dit geld wordt grotendeels direct beschikbaar gesteld aan de scholen, met name het vmbo. Het is nog niet duidelijk over welke bedragen de Haagse scholen kunnen beschikken. De gemeente Den Haag heeft voor de uitvoering van het actieprogramma in de jaren 2005 tot en met 2007 een bedrag beschikbaar gesteld van ongeveer 0,7 miljoen euro. Bovendien is er in het kader van het Grote Steden Beleid geld ingezet voor veiligheid.

  De belangrijkste partners in de keten rond veiligheid op scholen zijn de gemeente, schoolbesturen, Decentrale Welzijnsorganisaties (DWO’s), Bureau Jeugdzorg, politie, Justitie, reclassering, Bureau Halt, Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming. Deze partners hebben intensief samengewerkt bij de opstelling van het actieprogramma.


  Pierre Heijnen, Haagse wethouder van onderwijs.
   
  CDA organiseert debat veiligheid

  Het CDA Den Haag organiseert maandag 11 oktober een discussieavond over veiligheid. Twee partijleden, de Haagse wethouder Wilbert Stolte en Kamerlid Sybrand van Haersma Buma, willen over dit thema debatteren met inwoners van het stadsdeel Centrum.

  Hoewel de concrete cijfers de laatste jaren een daling laten zien, voelen veel inwoners van de binnenstad zich niet erg veilig in hun omgeving. De leefbaarheid van de buurt lijdt hieronder en de sfeer van onveiligheid heeft ook zijn weerslag op het hele maatschappelijke klimaat.

  Centraal bij de discussie maandagavond staat de vraag of we het moeten hebben van een 'zero tolerance'-beleid, of maar moeten leren leven met het verschijnsel kleine criminaliteit.

  Zowel CDA'ers als andere Hagenaars zijn welkom op deze avond in Brasserie Babbilage, Muzenplein 14 te Den Haag.
  Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

   
  B&W Den Haag wil 24 uurs verbod voor raddraaiers
  vrijdag 1 oktober 2004 WestSite

  DEN HAAG - Jongeren die voor overlast zorgen in Haagse winkelstraten, pleinen en stations, zouden een locatieverbod van 24 uur moeten krijgen. Dat vinden de burgemeester en wethouders van Den Haag. Er bestaat nu al wel een verwijderingsbevel van 8 uur, maar dat is volgens B&W niet genoeg. Overlastverzoorzakers moeten effectiever worden aangepakt. Het zou hier gaan om een grote groep raddraaiers, waarbij vaak alchohol en drugs in het spel is.

  Geld grote-stedenbeleid vooral naar veiligheid

  In de besteding van gelden voor het grote-stedenbeleid, geeft het Haagse stadsbestuur de voorkeur aan verbetering van de veiligheid. Het versterken van de economie van de stad en haar concurrentiepositie komen op de tweede plaats.

  Den Haag ontvangt van het Rijk 400 miljoen voor de uitvoering van het komende vijfjarenplan grote-stedenbeleid. Daarbij investeert de gemeente zelf ook nog eens 200 miljoen in de plannen.

  De eerste prioriteit is de veiligheid en leefbaarheid in de stad. De komende vijf jaar zullen ten minste vijftig plekken worden aangepakt waar de leefbaarheid onder druk staat. Ook worden er 25 extra controleurs voor de openbare ruimte aangesteld.
  Ook de veiligheid in winkelstraten wordt aangepakt, samen met de betrokken ondernemers, politie en brandweer. Vijftien nieuwe locaties zullen zo het Keurmerk Veilig Ondernemen verwerven.

  Voor de zogenaamde veelplegers, de kleine groep die een groot deel van de criminaliteit veroorzaakt, is een breed pakket van maatregelen. De gemeente kiest voor een intensieve individuele benadering van veelplegers, waarbij ook
  gedwongen opname past (de strafrechterlijke opvang verslaafden).

  In het kader van het grote-stedenbeleid zal verder 40.000m2 betaalbare bedrijfsruimte gerealiseerd worden. Daarnaast wil Den Haag de dienstverlening aan het bedrijfsleven verbeteren met een digitaal ondernemersloket. Hier kunnen ondernemers terecht voor het aanvragen van vergunningen.

  In het onderwijs gaat de aandacht vooral uit naar het bestrijden van achterstanden via de voorschool en andere vroegschoolse programma's van peuters en kleuters.

  Daarnaast zullen de scholen in Den Haag aangesloten worden op breedbandinternet. Het project Glaslokaal is de aanzet voor één groot glasvezelnetwerk voor scholen.

  Tot slot worden gelden van het grote-stedenbeleid geïnvesteerd in woningbouw in de wijken Ypenburg, Leidschenveen, Wateringse Veld en Madestein
  (totaal zo'n 6000), maar ook in Transvaal, Duindorp, Spoorwijk en Zuid West (totaal ongeveer 10.000). Met deze
  nieuwbouw komt er meer variatie in het woningaanbod en wordt vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar
  afgestemd.

   
  Den Haag kiest met daadkracht voor de toekomst  Den Haag.nl 29.09.04

  Met het nieuwe Grote Steden Beleid (GSB) voor de komende vijf jaar geeft Den Haag duidelijk voorrang aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van de stad. Dit staat in de nota GSB-III 'De Daadkracht van Den Haag'. Daarnaast is er extra aandacht voor het versterken van de concurrentiepositie, de economie en de woonfunctie van Den Haag. Den Haag kiest voor en investeert in een sterke en sociale, leefbare stad.

  Den Haag ontvangt ruim 400 miljoen van het Rijk voor de uitvoering van deze plannen. Dit bedrag wordt besteed aan concrete stadsprojecten. Zelf investeert de gemeente ruim 200 miljoen in de plannen. Er wordt veel geld gestoken in de leefbaarheid van de stad. Wethouder Pieter Van Woensel: "Op de budgetten voor stedelijke vernieuwing is gekort, dat hadden we liever anders gezien. Daarentegen is er meer geld beschikbaar voor de leefbaarheid en de economie van de stad."

  Meer veiligheid
  De komende vijf jaar zullen minimaal 50 plekken in de stad - waar de leefbaarheid onder druk staat - aangepakt worden. Ook worden vijfentwintig extra controleurs voor de openbare ruimte aangesteld. De groengebieden in Kijkduin-Midden Delfland, Den Haag-Katwijk en in Den Haag-Zuidwest worden veiliger en toegankelijker gemaakt. En de veiligheid in winkelstraten wordt aangepakt. Dit gebeurt in samenwerking met ondernemers, politie en brandweer. Vijftien nieuwe locaties zullen zo het Keurmerk Veilig Ondernemen krijgen.

  Aanpak veelplegers
  Een groot deel van de criminaliteit wordt door een relatief kleine groep veroorzaakt. De aanpak van veelplegers omvat een breed pakket van maatregelen. Gekozen is voor een persoonsgerichte aanpak, waaronder individuele trajectbegeleiding en het aansturen naar werk en scholing. Maar ook intensieve behandeling door de GGZ-reclassering en een langere opsluiting.

  Werkgelegenheid
  Voor een betere economie en dus de werkgelegenheid in de stad, wordt 40.000m2 betaalbare bedrijfsruimte gerealiseerd. Om ook de dienstverlening aan het bedrijfsleven te verbeteren komt er een digitaal ondernemersloket, waar ondernemers terecht kunnen voor het aanvragen van vergunningen.

  Onderwijsverbeteringen
  In het onderwijs gaat de aandacht vooral uit naar het voorkómen en verminderen van onderwijsachterstanden. Zo worden de mogelijkheden voor deelname aan de voorschool en andere vroegschoolse programma's van peuters en kleuters uitgebreid. Als het gaat om integratie speelt de beheersing van de Nederlandse taal bij zowel de oudkomers als de nieuwkomers een belangrijke rol. Daarom zal ook hier de komende jaren extra aandacht aan worden besteed. Daarnaast zullen de scholen in Den Haag aangesloten worden op breedbandinternet. Met het onlangs gepresenteerde project "Glaslokaal" werd het startsein gegeven voor één groot glasvezelnetwerk voor scholen.

  Stadsvernieuwing
  Nieuwbouw van woningen vindt niet alleen plaats in de wijken Ypenburg, Leidschenveen, Wateringse Veld en Madestein (totaal zo'n 6000),  maar ook in Transvaal, Duindorp, Spoorwijk en Zuidwest (totaal ongeveer 10.000). Met deze nieuwbouw komt er meer variatie in het woningaanbod en wordt vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar afgestemd.

  Den Haag gaat hardnekkige overlastgevers stevig aanpakken

  Den Haag.nl  28.09.04  Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het zogeheten
  acht-uursverwijderingsbevel te verlengen naar 24 uur. Dat betekent dat mensen die voor aanhoudende overlast zorgen, bijvoorbeeld door het gebruik van en de handel in harddrugs of door bovenmatig alcoholgebruik, de toegang tot een straat, plein of andere openbare ruimte voor 24 uur kan worden ontzegd.

  Gebleken is dat een straat- of pleinverbod van acht uur voor hardnekkige overlastgevers niet afdoende is. De verlenging naar 24 uur maakt deel uit van een pakket maatregelen die B&W willen treffen om die groep overlastveroorzakers effectiever aan te pakken.

  Misdrijf
  Het college stelt verder voor om personen, die zich op last van de politie herhaaldelijk 14 dagen niet in een bepaalde straat, plein of andere openbare ruimte mogen vertonen,  voor een langere periode de toegang tot het betreffende gebied te ontzeggen. Dit kan oplopen tot 1, 2 of 3 maanden. Een verwijderingsbevel voor langere duur zal ook sneller leiden tot een strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie. Overtreding van een bestuursrechtelijk verwijderingsbevel is immers een misdrijf.

  Als de gemeenteraad instemt met de voorstellen zal de Algemene Politieverordening (APV) worden gewijzigd. De raadscommissie voor Veiligheid en Bestuur behandelt het voorstel op woensdag 13 oktober a.s.


  Tram en bus in Haaglanden veel veiliger
  door onze nieuwsdienst HC 28.09.04
  DEN HAAG | Het openbaar vervoer in Haaglanden is veel veiliger geworden. Vorig jaar halveerde het aantal incidenten in trams en bussen. Dat meldt het Centrum Vernieuwing Openbaar Vervoer.

  Het aantal passagiers dat getuige was van een incident in het regionale openbaar vervoer daalde in 2003 van dertien naar zes procent. De halvering gold zowel voor de voorvallen in bussen als die in trams.
  De gegevens van het Centrum Vernieuwing Openbaar Vervoer (CVOV) staan vermeld in de begroting die het stadsgewest Haaglanden aan het ministerie van Verkeer heeft aangeboden. De begroting zelf is niet openbaar vanwege geheime bedrijfsgegevens, stelt een woordvoerder.
  De daling van het aantal voorvallen is het gevolg van extra inzet en aandacht voor de veiligheid van de passagiers. Zo zijn er sinds 2002 veel meer controles uitgevoerd naar zwartrijders. Ook zijn er in de trams en bussen en bij de haltes veel beveiligingscamera's gekomen.
  De verwachting is dat het aantal incidenten verder gaat dalen. Vorig jaar kwamen er in het regionale openbaar vervoer zestig controleurs en dertig beveiligingsmensen bij. Ook voor dit jaar is er meer geld om te investeren in de veiligheid in en rond bussen en trams.
  Het Rijk stelt voor de periode 2005 tot en met 2008 9,5 miljoen euro euro beschikbaar. Dat is drie ton minder dan een jaar geleden werd aangekondigd. Het stadsgewest heeft besloten dit bedrag bij te passen. Volgend jaar komen er meer instapcontroles bij de haltes in de avonduren en in het weekeinde. Ook kunnen er met het geld nog dertig controleurs worden aangesteld.
  Voor het stadsgewest Haaglanden bevestigen de cijfers het succes van de 'zachte' aanpak. Waar Rotterdam en Amsterdam hebben gekozen voor meerijdende controleurs op steeds meer lijnen, houdt Haaglanden vast aan de zogeheten 'vliegende brigades' en cameratoezicht op de bussen en in de trams.

  De nieuwe gegevens laten zien dat beide aanpakken in ongeveer dezelfde mate resultaten opleveren.

  Mensen gevraagd

  Mensen gevraagd die kiezen voor een vreedzame en veilige samenleving

  Mensen gevraagd die met respect aansluiten op de Dag Tegen Geweld met een kaars

  Mensen gevraagd die solidair met ons op 25 september 2004 om 21.00 uur een kaars willen aansteken

  Mensen gevraagd die met deze brandende kaars hun medeleven en steun betuigen

  Mensen gevraagd die zo laten blijken solidair te zijn met de vele slachtoffers van geweld en hun nabestaanden.

  Zaterdag, 25 september 2004,  Dag tegen Geweld
  21.00 uur: Nederland zet een brandende kaars voor het raam
  .

   

  Wij zullen het heel erg waarderen, als u deze oproep doorstuurt naar alle mensen uit uw adressenbestand.  Verdere publicatie van deze oproep is van harte welkom. U kunt deze uitprinten of kopiëren en zo op locatie verder verspreiden en ophangen. De media kunnen ons helpen door hier op 25 september a.s. via krant, radio en tv aandacht aan te besteden.

  Met uw hulp bereiken wij misschien alle mensen in Nederland.

  ‘Omgaan met elkaar’
  Openbare basisschool Het Startpunt aan de Ferdinand Bolstraat begint op 14 september met het project ‘Omgaan met elkaar’. De bedoeling is dat kinderen op creatieve wijze leren om regels en afspraken met elkaar te maken over gewenst gedrag. Een schoolprotocol en de ‘regel van de week’ zijn de uitkomsten. Het Startpunt betrekt ook de ouders bij het project.
  De aftrap van ‘Omgaan met elkaar’ is op 14 en 15 september. Op 14 september is er een ouderinformatieavond over gedrag op school. Met filmfragmenten over gewenst en ongewenst gedrag –met als acteurs hun eigen kinderen– informeert Het Startpunt ouders over de inhoud van het project.
  Gedragsprotocol
  Een dag later zijn de kinderen aan de beurt. Poppentheater ‘De kleine zon’ speelt de voorstelling ‘Pesten – over en uit’. In de klas gaan de kinderen vervolgens aan de slag om met elkaar gedragsprotocollen af te spreken. Elke klas zijn eigen protocol, officieel ondertekend door de leerlingen. Alle gedragsprotocollen krijgen een plekje in de school.
  'Regel van de week'
  Een werkgroep van leerlingen en leraren vat de belangrijkste regels samen in een schoolprotocol voor Het Startpunt, waar alle leerlingen zich aan verbinden. Elke week krijgt een van deze regels extra aandacht, in de vorm van de ‘regel van de week’. De leerlingen besteden hieraan in de klas aandacht, de ouders krijgen de regel nog eens onder de aandacht gebracht in de wekelijkse nieuwsbrief  ‘ouderinfo’.
   
  Het Startpunt voert het project uit in samenwerking met de gemeentebibliotheek.

  Stadsgewest zet investering veiligheid bus en tram voort

  Reizigers in bus en tram zijn zich de afgelopen tijd veiliger gaan voelen.

  Mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer in de regio Haaglanden, voelen zich nu veiliger dan enkele jaren geleden. Dat komt vooral doordat er meer gecontroleerd wordt op zwartrijden en door meer cameratoezicht.

  Het rapportcijfer van OV-reizigers voor veiligheid steeg vorig jaar al naar een 7,4. Het aantal passagiers dat getuige was van een incident in bus of tram is meer dan gehalveerd. Het zwartrijden in de tram daalde in een jaar tijd met 10 procent.

  Volgens het stadsgewest Haaglanden is de toegenomen veiligheid te danken aan maatregelen die de vervoerders HTM en Connexxion hebben genomen in overleg met het stadsgewest.

  Het vaker controleren op zwartrijden in bus en tram en ook op haltes en stations is de kostbaarste maar ook de meest zichtbare maatregel. Er zijn niet alleen minder zwartrijders, maar de reizigers voelen zich er ook veiliger door.
  Verder is er meer cameratoezicht, is de informatievoorziening
  op de haltes verbeterd en worden de gevolgen van vandalisme zo snel mogelijk hersteld. Het stadsgewest heeft tot stlot gezorgd voor aanleg van fietsenstallingen en -overkappingen bij de haltes in de regio. Al deze maatregelen verhogen niet alleen de werkelijke - meetbare - veiligheid in en om het openbaar vervoer, maar ook het gevoel van veiligheid bij de reiziger, zo blijkt uit de cijfers.

  Het bestuur van het stadsgewest Haaglanden heeft gezien Dit resultaat besloten in het een budget van € 9,8 miljoen beschikbaar te stellen in het Meerjarenplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 2005 – 2008. Het plan voorziet naast voortzetting van de bestaande maatregelen in uitbreiding van het aantal controleurs. Er komen ook zogenaamde ‘instapcontroles’ in de avonduren en weekeinden. Verder wordt de actuele reisinformatie op de haltes in 2005 verder uitgebreid.

  'Misdaad in Den Haag drastisch gedaald'

  door Leo Roggeveen

  DEN HAAG |HC 18..09.04  De criminaliteit is in Den Haag de afgelopen zes maanden met zeven procent gedaald. Hoofdcommissaris Bouman en burgemeester Deetman spreken van een 'redelijk spectaculaire ontwikkeling'. De vermogenscriminaliteit daalde zelfs met dertien procent ten opzichte van 2003.

  Waar in de eerste helft van 2003 nog 49.887 keer aangifte van een misdrijf werd gedaan in de regio Haaglanden, bleef de teller halverwege 2004 op 45.274 staan. "Dit is echt een significante afname", stelt hoofdcommissaris Bouman. "Helemaal als je bedenkt dat de aangiftebereidheid in de regio met vijf procent is gestegen tot 37 procent. In de regio Rotterdam en de regio Amsterdam is die bereidheid 28 en 24 procent. Dat zet ons totaalcijfer in een nog beter daglicht."

  De afname van de vermogenscriminaliteit met 13 procent vervult de 'bazen' van het korps nog met de meeste trots. "Van vermogenscriminaliteit hebben de burgers het meeste last. Driekwart van alle aangiften valt onder deze categorie", stelt Bouman vast. "We hebben het dan over woninginbraken, diefstal uit auto's, fietsdiefstallen en zakkenrollerij. Het aantal woninginbraken daalde in de stad bijvoorbeeld met 17 procent, zakkenrollerij zelfs met 36 procent."

  Burgemeester Deetman steekt niet onder stoelen of banken dat hij een 'tevreden korpsbeheerder' is: "Niet dat we nu achterover gaan leunen, maar het is toch goed om te zien dat het beleid resultaten afwerpt."

  Scherpe daling

  De criminaliteit wordt vanaf 1993 nauwgezet bijgehouden aan de hand van de Criminaliteitskaart. Tot 2003 hebben de cijfers, een enkel jaar uitgezonderd, alleen maar een stijging van de criminaliteit laten zien. Vorig jaar vlakte de curve opeens af, om aan het eind van het jaar een scherpe daling in te zetten.
  Toch heeft het huidige resultaat hoofdcommissaris Bouman verrast. "Als iemand me op 1 januari had gezegd: wil jij tekenen voor de helft van dit resultaat, dan had ik mijn handtekening zonder meer gezet. We zitten nu weer op het niveau van drie, vier jaar geleden."

  STAEDION WONEN PLAATST TEGELS TEGEN GEWELD

  Op 15 september j.l. heeft Staedion Wonen o.a. in Transvaal op het Joubertplantsoen stoeptegels geplaatst ter ondersteuning van de actie Tegen Zinloos Geweld.

  Want tegenwoordig kun je geen krant meer openslaan of de televisie aanzetten of je leest, ziet en hoort over de problemen rondom agressie en geweld. Het is helaas nog steeds iets waar wij als samenleving dagelijks mee worden geconfronteerd.

   

  Staedion vindt dat agressie en geweld niet normaal zijn en mogen dit ook nooit worden. Om dit standpunt ook naar buiten toe uit te dragen werden er woensdag door Staedion op een aantal plaatsen een stoeptegel geplaatst met daarop het nationale symbool tegen agressie en geweld, het lieveheersbeestje.

  En er werd een feestelijk tintje aan gegeven, zo was er een groot lieveheersbeestje Joke genaamd, er was een heel mooie ijskar met voor alle kinderen een ijsje. Verder was er een clown en om te laten zien hoe goed de kinderen met elkaar spelen gingen zo allemaal op de draaimolen.

  Wij van de redactie vinden het een heel goed idee van Staedion. Er werd mij verteld

  dat er nog meer stenen gelegd zullen worden in Transvaal en andere wijken. Staedion hartelijk bedankt.

  Door: J.v.d.B. 17-09-04

  Arbiter moet duel staken bij spreekkoor

  ZEIST | HC 17.09.04 Als supportersgroepen in het betaalde voetbal zich dit weekeinde schuldig maken aan kwetsende spreekkoren, zal de scheidsrechter de wedstrijd onmiddellijk stilleggen. Of er daarna nog verder wordt gespeeld, hangt af van overleg tussen de scheidsrechter en vertegenwoordigers van de gemeente en de politie.

  De KNVB komt met deze maatregel na de gebeurtenissen tijdens het duel van ADO Den Haag met Ajax, dat vorige week werd ontsierd door spreekkoren. De voetbalbond denkt op deze manier een einde te maken aan de onduidelijkheid rond de regelgeving. In een persbericht doet de KNVB een klemmend beroep op supporters zich te gedragen.

  wijken.
  Laatste wijziging op: 30-11-2008 19:43