Welkom Den Haag Tegen Geweld | Haagse sympatisanten. | Haagse politieke partijen | Haagse Raadsleden | Haagse Wethouders | Burgemeester Deetman | Nieuw Geweld in Den Haag | Aktie om het geweld te keren | Terra College 13 januari 2004 | Monumenten in beeld | Gastenboek | Ingezonden reactie | DiscussieForum. | Evenementen | Dieptepunten 2004-2005-2006-2007 | Politiek en Geweld. | School en Geweld. | Ontwikkelingen en Geweld. | Vertrouwen in Rechtssysteem | Strafmaat | Staat van het Recht | Bovenkamers Cellentekort | Herdenkingsbijeenkomsten.

Terra college 13 januari 2004.

afbeelding vergroten

13-01-2004    -     13-01-2009
 

De dag dat ik Murat kwijtraakte

DEN HAAG - Vandaag gaat Ali Coskun weer een rondje hardlopen in het Zuiderpark. Sinds een aantal jaren is dat vaste prik op 13 januari.

Zie ook: www.scholen.tegengeweld.nl        

13 januari 2004 de zwarte dag in Den Haag

Hans van Wieren Terra collega 2004

zie ook:

Hans van Wieren Volkskrant

 

Hans van Wieren Trouw

 

Hans van Wieren Parool

 

De dodelijke schietpartij op het Terra-college in Den Haag in januari 2004 was ongekend voor Nederland. De discussie over geweld op school was daarvoor al door de politiek opgepakt. De meningen, maatregelen en de incidenten leest u in onderstaande  dossiers.

 
http://www.haagschecourant.nl/regioportal/HC/1,1478,13692-TerraCollege-Nieuws!Regio!,00.html
 
http://www.trouw.nl/opvoedingenonderwijs/geweldopschool/index.html
Het Stevin vroeger en nu ... voor Hans door Linda, 14/01/2004,

Vandaag was ik getuige van de afzetting van de Beresteinlaan, loeiende sirenes en een helicopter als gevolg van de schietpartij aan het Terra College (vm Stevin College) waarbij de adjunctdirecteur Hans is neergeknald door een verhaal halende 17 jarige leerling.

De Wereld is veranderd

Ik voel het in het water

  Ik voel het in de lucht

         Veel dat eens was is verloren ... 

    In de Ban van de Ring

Als oud leerlinge van het Stevin moest ik aan mijn eigen schooltijd op het Stevin denken; vroegah een respectabele school waar volgens de standaard de toekomstige elite werd onderricht en waar respect en fatsoen naar de leerkrachten en leerlingen hoog in het vaandel stonden. Het regime was streng maar rechtvaardig; de leerlingen respecteerden en waardeerden dit en kunnen nu terugkijken op een goede schooltijd. Die lieve leraar meneer Van Kapel, mijn broer Hans, "the good die young", leraar Engels aan het Stevin, die twee klassen tegelijk onder zijn hoede kon nemen vanwege zijn schouderklopjes voor leerlingen maar bij tijd en wijle ook sarcastische opmerkingen makend, noodzakelijk, maar hierdoor doeltreffend overwicht op de leerlingen.

Hoe anders is het vandaag de dag. Het lijkt of de leerlingenterreur regeert op deze school. De leerlingen hebben een beruchte reputatie op tramlijnen 8 en 9. Ik heb de ellende meegemaakt in de tram en als gevolg hiervan werd op de school een gedragscode ingevoerd. Even was het stil; tot op vandaag. Op het journaal zag ik dat onze wijkagent die al jaren dagelijks aanwezig is op school een troostende arm op zijn schouder kreeg van een collega.

Hans, adjunctdirecteur van het Terra, tevens een goede leerkracht, met oog voor veiligheid en respect op school. is door zijn hoofd geschoten door een verhaal halende leerling. Ik ben benieuwd hoe mijn broer Hans, oud Stevinleraar op deze gebeurtenis zou hebben gereageerd. Helaas kan ik niet meer met Hans praten, want mijn broer is overleden als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel.

Ik bid God dat Hans, huidige conrector van het Terra niet hoeft te lijden, gezien het feit dat hij door zijn hoofd geschoten is ...

De wereld is veranderd, inderdaad ...

Linda  (Nav schietpartij 13.01.04 )

De Leraar.

Daan de Ligt 14.01.04
Een leraar woont niet veilig in een toren
maar staat met beide benen op de grond
hij kijkt mat haviksogen in het rond
terwijl z'n scherpe oren alles horen

hij heeft z'n idealen niet verloren
al voelt hij zich soms eenzaam aan het front
in Bouwlust, Vrederust en Morgenstond
waar armoede en wanhoop lustig scoren

hij kent de wrede waanzin van de straat
die weinig eerbied toont voor wet en leven
dan neemt aan hand wat God hem heeft gegeven
en velen blijven achter: desolaat!

 

------------------------------

 

Niets is meer hetzelfde op Terra College

door Maaike Oppier en Luuk Kortekaas

DEN HAAG |HC 13.01.05    Er hangt een opgedrongen rust rond het bekendste schoolgebouw van Nederland. Iedereen die ook maar iets te maken heeft met voorheen het Terra College, locatie Beresteinlaan 627, wil er het liefst zo min mogelijk meer over horen, maar ondanks alles dreunt het fatale schot van Murat D., vandaag om 13.17 uur precies een jaar geleden gelost, nog altijd na. "Als ik wil kan ik deze week in elke Barend en Van Dorp, NOVA of Met het oog op morgen gaan zitten. Maar we hebben ervoor gekozen dat niet te doen. De school heeft rust nodig", zegt de nieuwe sterke man van wat nu Scholengroep Zuid-West heet, ad-interim directeur Karel Bun.

Hans van Wieren wordt vandaag in de beslotenheid van de school herdacht, zonder de nabestaanden, zonder de pers. Maar rust laat zich niet dwingen. Een jaar na die fatale 13e januari is pijnlijk duidelijk dat het menselijke drama van de eerste doodgeschoten docent van Nederland meer gevolgen heeft dan destijds was te voorzien. Dat begint al voor de leerlingen. "Ik mag niet eens meer zonder pasje naar de wc", zegt een leerlinge. "In een tussenuur mag je ook niet naar buiten", vullen haar vriendinnen aan. "Ze zijn zeker bang dat je een wapen gaat halen, of zo." "Ze sluiten je gewoon op in de kantine", zegt een jongen. "Het is allemaal veel en veel strenger geworden, maar ook een stuk netter."

De leerlingen hebben nog elke dag met de gevolgen te maken, maar zij bepaald niet alleen. Voor 'voorheen Terra' was de moord het begin van een vrije val, die nog altijd voortduurt, en die alles wegvaagde wat voor die tijd zo zorgvuldig was opgebouwd. Kort voor de moord won deze schoollocatie de prestigieuze Hein Roethofprijs voor een project over veiligheid in de tram. Terra, net ontstaan uit een ingrijpende fusie, stond meteen in positieve zin op de kaart en de toenmalige algemeen directeur, Gerard van Miltenburg, was er maar wat trots op. Het lijkt inmiddels een eeuw geleden, maar het is anderhalf jaar terug: 'Vroeger had ik elke maand wel iemand van de HTM aan mijn bureau over incidenten en nu helemaal niet meer. Het is hier nu een oase van rust'.
Die prijs had ook zijn uitstraling op het nieuw ingezette concept van brede buurtschool. In de school kwam een bioscoop voor buurtbewoners, leerlingen gingen er computerlessen geven aan ouderen, de school moest onderdeel van de buurt worden. Terra stond op de kaart, en op een leuke manier.
Een dikke twee maanden en n schot later was alles anders.

De man die Terra werd

Den Haag  HC 13.01.05  Een jaar na de moord op het Terra College zijn er louter verliezers. En van hen is oud-directeur Gerard van Miltenburg. Ht gezicht van de school maakte in die hectische weken veel indruk, maar wekte ook weerstand. "Tegen waanzin kunnen we ons niet wapenen. Dit drama had overal, in elke stad, dorp en school kunnen plaatsvinden", sprak Van Miltenburg. Zijn voor de opdringerige pers uitgesproken woorden zouden al vlug gevleugeld worden. In alle huiskamers verscheen een verzorgd uitziende man, die uiterlijk volkomen beheerst leek. Die beheersing hield hij vol, ook op dat wellicht allermoeilijkste moment in die wezenloze weken, de herdenkingsbijeenkomst voor zijn omgekomen collega in de Statenhal. Hij balanceerde er tussen emotie en woede: "Een kogel in zijn hoofd en mt Hans van Wieren is het hele team van het Terra College ernstig gewond geraakt."

Besloten herdenking Van Wieren
DEN HAAG | HC 12.01.05 Leerlingen en staf van vmbo Zuid-West, het voormalige Terra College aan de Haagse Beresteinlaan, herdenken donderdag de moord op conrector Hans van Wieren uitsluitend met elkaar. Bij de herdenking op school zullen de nabestaanden van Hans van Wieren niet aanwezig zijn. De 49-jarige docent werd morgen een jaar geleden in een volle kantine door leerling Murat D. doodgeschoten. Murat was bang te worden geschorst door Van Wieren wegens wangedrag.

_+_+_+_+_ 

Scholier (15) neergestoken

DEN HAAG - 29.09.08 Een 15-jarige leerling van de Scholengroep Den Haag Zuid-West, het voormalige Terra College, is vrijdagmiddag in zijn borst gestoken.

De hoofdverdachte is een 18-jarige vrouw. De politie hield daarnaast een 14-jarig meisje aan op verdenking van medeplichtigheid.

Het incident vond s middags om half drie plaats bij een tramhalte op de kruising Vrederustlaan-Melis Stokelaan. Het slachtoffer is volgens schooldirecteur Karel Bun gisteren uit het ziekenhuis ontslagen.

Bun kan niet bevestigen dat de verdachten (oud-)leerlingen van zijn school zijn. ,,Dat weet ik niet. Het politieonderzoek is nog in volle gang.''

Toen agenten na het incident ter plaatse arriveerden, waren de verdachten te voet gevlucht. Getuigen gaven een goed signalement van de daders, waardoor het tweetal in de nabije omgeving kon worden gearresteerd. Het mes dat ze onderweg hadden weggegooid, werd teruggevonden.

Het motief van het steekincident is nog onbekend. De politie wist gisteren niet meer dan dat er een ruzie aan de steekpartij vooraf was gegaan. De school heeft de ouders per brief van het voorval op de hoogte gebracht.

Het is niet de eerst keer dat de school aan de Beresteinlaan met geweld te maken krijgt. In januari 2004 schoot de toen 16-jarige Murat D. adjunct-directeur Hans van Wieren door zijn hoofd. De tiener werd veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs.

Vorig jaar november arresteerde de politie een 15-jarige leerling die via internet doodsbedreigingen uitte aan het adres van een docent. De jongen werd in de school gearresteerd.

Murat D. trekt hoger beroep in
DEN HAAG - Telegraaf 10.03.06 Murat D. is definitief veroordeeld tot een jaar cel wegens mishandeling. De man die in januari 2004 conrector Van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot, heeft het hoger beroep ingetrokken dat hij had ingesteld tegen de straf die hij kreeg voor het mishandelen van een medegedetineerde. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Klik hier om deze TeleVideo te bekijken
TeleVideo

De zaak zou vrijdag dienen bij het gerechtshof in Den Haag. De rechtbank in die stad legde D. op 20 oktober 2005 twaalf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk op. Hij kreeg de straf omdat hij volgens de rechter een medegevangene in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim met voorbedachte rade had mishandeld.

In Teylingereind zat D. zijn straf van vijf jaar voor de moord op Van Wieren uit. Waarom D. het hoger beroep heeft ingetrokken, is nog niet bekend.  http://www.telegraaf.nl

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/00645/murat_politiebureau_645761c.jpg

 

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/00645/murat_politiebureau_645761c.jpg

Murat D. trekt hoger beroep in

DEN HAAG - WestSite 10.03.06 Murat D. is definitief veroordeeld tot een jaar cel wegens mishandeling.
De man die in januari 2004 conrector Van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot, heeft het hoger beroep ingetrokken dat hij had ingesteld tegen de straf die hij kreeg voor het mishandelen van een medegedetineerde. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De zaak zou vrijdag dienen bij het gerechtshof in Den Haag. De rechtbank legde D. in oktober vorig jaar twaalf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk op. Hij kreeg de straf omdat hij volgens de rechter een medegevangene in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim met voorbedachte rade had mishandeld.

In Teylingereind zat D. zijn straf van vijf jaar voor de moord op Van Wieren uit. Waarom D. het hoger beroep heeft ingetrokken, is nog niet bekend.

Onrust na arrestatie leerling

DEN HAAG - HC 30.11.05 Docenten van Scholengroep Den Haag Zuid-West willen meer en betere informatie na de arrestatie van een leerling die van plan zou zijn geweest een leraar te vermoorden.


Onder docenten van Scholengroep Den Haag Zuid- West is onrust ontstaan na de arrestatie van een 15-jarige leerling die plannen zou hebben om een docent te vermoorden.

De jongen werd op 7 november aangehouden nadat hij medeleerlingen had verteld dat hij een 51-jarige docent wilde doden. Hij had een mes bij zich.

Leraren vinden dat ze slecht worden genformeerd. ,,Er gaan allerlei geruchten op school maar niemand weet hoe het zit, zegt een van hen. ,,Dat geeft onrust.

Het lerarenteam vindt net als de Algemene Onderwijsbond (Aob) dat de directie zeker sinds de moord op adjunct-directeur Van Wieren bij incidenten sneller met goede informatie moet komen. De directie zei in deze krant niets te weten van de arrestatie. Bij de politie wordt gevraagd om nadere details over het incident die meteen aan het team worden doorgespeeld. Volgens de Aob wordt een kwart van de incidenten op Nederlandse scholen achtergehouden.

Politie verijdelt moord op leraar

Door ROBBERT SALOME

DEN HAAG - HC 26.11.05 Na Murat D. wil weer een leerling van het voormalige Terra College in Den Haag een leraar doden.

De politie arresteert de jongen. De directie van de school weet van niets.

De Haagse politie heeft met de aanhouding van een 15-jarige jongen de moord op een docent van Scholengroep Den Haag Zuid-West voorkomen. De zaak speelt zich af op dezelfde school waar Murat D. in januari 2004 adjunct-directeur Hans van Wieren doodschoot. De nu aangehouden leerling uitte via internet dreigementen aan het adres van een 51-jarige docent. Tijdens chatsessies met medeleerlingen vertelde de jongen dat hij de leraar met een mes zou doden.
 
De 15-jarige zou dat ook op school aan medeleerlingen hebben verteld. Klasgenoten van de jongen waarschuwden daarop de politie, die de jongen op 7 november aanhield in het schoolgebouw aan de Beresteinlaan.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat in verband met de zaak een mes in beslag is genomen, maar kan niet zeggen of de 15-jarige het wapen tijdens zijn arrestatie bij zich droeg. Volgens leerlingen was dat wel zo.

De 15-jarige scholier is op het politiebureau verhoord. Hij heeft verklaard dat hij de dreigementen bij wijze van grap heeft geuit. Na het verhoor is de jongen door zijn ouders opgehaald en mee naar huis genomen. Het Openbaar Ministerie zal later beslissen of de jongen wordt vervolgd.

Schooldirecteur K. Bun zegt niets van het incident te weten: ,,Er gebeurt wel meer op school. Waarschijnlijk heeft de leiding van de bewuste locatie de zaak niet als ernstig ingeschat en mij daarom niet op de hoogte gesteld. Hij zegt geen verband te zien tussen de dreigementen van de jongen en het mes dat hij in zijn bezit had: ,,Wapenbezit komt op onze school praktisch niet voor, maar er zijn vast meer leerlingen die een wapen dragen. De combinatie van de dreigementen en het mes wil niet zeggen dat de leerling de docent ook daadwerkelijk overhoop wilde steken.

Scholengroep Den Haag Zuid-West raakte eerder in opspraak wegens geweld tegen een docent. In januari 2004 schoot de toen 16-jarige Murat D. adjunct-directeur Hans van Wieren dood in de kantine van de school, destijds Terra College geheten.

De Hoge Raad bekrachtigde deze week de straf van vijf jaar cel en tbs die het hof Murat eerder oplegde.

Murat D. definitief vijf jaar gevangenisstraf

DEN HAAG - HC 22.11.05 De straf van Murat D., die in januari 2004 conrector Hans van Wieren op het Haagse Terra College doodschoot, is definitief vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De Hoge Raad maakte dinsdag bekend dat hij het cassatieberoep tegen deze straf heeft verworpen.


ILLUSTRATIE ANP

De advocaat van Murat, A. Moszkowicz, had namens hem bij de Hoge Raad geprotesteerd tegen de straf, omdat de jongen pas zestien was toen hij de onderdirecteur van zijn school van dichtbij door het hoofd schoot. De rechtbank en het gerechtshof legden hem echter straf op volgens het strafrecht voor volwassenen. In het jeugdstrafrecht had Murat maximaal twee jaar cel en zes jaar tbs kunnen krijgen.
De Hoge Raad stelt dat een rechter een volwassen straf mag opleggen aan een minderjarige verdachte, als die tussen de zestien en achttien jaar oud is. Het gerechtshof strafte D. eind 2004 als volwassene omdat het om een zeer ernstige misdaad ging. Bovendien heeft het hof gekeken naar de persoonlijkheid van de Hagenaar en besloten dat zes jaar tbs waarschijnlijk niet genoeg is om van Murat een normaal functionerende burger te maken. De Hoge Raad heeft geen fouten in die afweging gevonden.
Het gerechtshof stelde destijds dat een vonnis op basis van het jeugdstrafrecht ,,onaanvaardbare risico's'' voor de samenleving met zich mee zou brengen. Gedragsdeskundigen typeerden D. als een enigszins zwakbegaafde jongen, die ten tijde van de schietpartij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij had volgens hen leer-, agressie- en ontwikkelingsproblemen.
Murat verklaarde zelf bij de rechter dat hij Van Wieren een lesje wilde leren en dat het niet de bedoeling was om hem in zijn hoofd te schieten. De jongen was boos op Van Wieren omdat die hem van school wilde schorsen. Murat was onder invloed van alcohol toen hij de leraar in de kantine voor de ogen van veel medescholieren neerschoot. Van Wieren overleed later op de dag. (ANP)

Murat D. krijgt jaar cel voor mishandeling

DEN HAAG - HC 20.10.05 De rechtbank in Den Haag heeft twaalf maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, opgelegd aan Murat D., de moordenaar van conrector Hans van Wieren. Hij kreeg de straf wegens het met voorbedachten rade medeplegen van een mishandeling van een medegedetineerde.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijftien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen de Hagenaar geist wegens zware mishandeling van een medegedetineerde in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Daar zat Murat zijn straf uit wegens de moord op Van Wieren.
Murat D. was al veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging volgens het strafrecht voor volwassenen. Dat was opmerkelijk, aangezien de jongeman minderjarig was toen hij Van Wieren in januari 2004 doodschoot in de schoolkantine. Zijn raadsman A. Moszkowicz is daartegen in het verweer gekomen en heeft een procedure bij de Hoge Raad aangespannen.
In de meest recente zaak mishandelde Murat samen met vijf andere gedetineerde jongens medegevangene Rizvy B.. Ze voerden volgens rechter C. Dettmeijer een zeer gewelddadige wraakoefening uit in opdracht van Patrick K.. Die was op zijn beurt enige tijd geleden mishandeld door een groep waar Rizvy B. bij hoorde.
Volgens de rechter mogen de daders van geluk spreken dat hun slachtoffer niet overleed, maar op miraculeuze wijze weg kwam met lichte verwondingen. Het incident vond plaats op tweede paasdag in een gebedsruimte.
(ANP)

Celstraf voor Murat D. voor mishandeling

DEN HAAG WestSite 20.10.05 - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag twaalf maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, opgelegd aan Murat D., de moordenaar van conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College. Hij kreeg de straf wegens mishandeling van een medegedetineerde.
Het Openbaar Ministerie had vijftien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen de Hagenaar geist wegens de mishandeling in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Daar zat Murat zijn straf uit wegens de moord op Van Wieren.
Murat D. was al veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging volgens het strafrecht voor volwassenen. Dat was opmerkelijk, aangezien hij minderjarig was toen hij Van Wieren in januari 2004 doodschoot in de schoolkantine. Zijn advocaat is heeft een procedure bij de Hoge Raad aangespannen.

 Rechtbank doet uitspraak in zaak Murat D.

DEN HAAG - WestSite 19.10.05 De Haagse rechtbank doet donderdag uitspraak in een zaak tegen Murat D. Het Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden cel tegen de achttienjarige geist wegens zware mishandeling met voorbedachten rade van een medegevangene.
Murat D. zit al vast wegens het doodschieten van conrector Hans van Wieren van het Terra College in Den Haag, in januari 2004.
De Hagenaar zou eind maart in jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim samen met een aantal anderen een medegedetineerde hebben gemolesteerd. Murat D. is inmiddels overgeplaatst naar penitentiaire inrichting De Hartelborgt in Spijkenisse.


Murat D. hoort 15 maanden eisen
Murat D. hoort 15 maanden eisen
06 oktober 2005
DEN HAAG (ANP) - Hij zat al een straf uit wegens het doodschieten van conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College. Maar nu hangt Murat D. een tweede straf boven het hoofd. Hij hoorde donderdag voor de Haagse rechtbank vijf maanden tegen hem eisen, waarvan drie voorwaardelijk.

Het OM wilde Murat in eerste instantie poging moord ten laste leggen, maar zwakte de aanklacht af tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Die had eind maart plaats in jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim, waar alle verdachten en het slachtoffer destijds vast zaten. Na afloop van een kerkdienst werd Rizvy B. in het gebedshuis gemolesteerd door medegevangenen.

Murat D. in juli opnieuw voor rechter
DEN HAAG |15.06.05  Murat D., tot 5 jaar cel en tbs veroordeeld voor de moord op adjunct-directeur Hans van Wieren (48) van het Haagse Terra College, moet begin volgende maand opnieuw voor de rechter verschijnen. De 18-jarige staat op 7 juli terecht voor een poging tot moord op een medegedetineerde. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag gezegd. Behalve Murat staan op 7 juli nog vijf andere verdachten terecht. Murat en zijn medeverdachten zouden op 27 maart gezamenlijk een medegevangene van jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim hebben mishandeld. Het OM meent dat de verdachten hebben geprobeerd om het slachtoffer, dat in het ziekenhuis moest worden opgenomen, met voorbedachten rade om te brengen en legt daarom poging tot moord ten laste.

Murat D. in juli weer voor de rechter

Den Haag - WestSite 15.06.05 De Haagse Murat D., die eerder veroordeeld is voor de moord op adjunct-directeur Hans van Wieren van het Haagse Terra College, moet volgende maand opnieuw voor de rechter verschijnen.
Op 7 juli staat hij terecht voor een poging tot moord op een medegevangene van jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag gezegd.
Naast Murat moeten nog vijf andere verdachten zich voor de rechter verantwoorden. Ze zouden samen het slachtoffer met voorbedachte rade ernstig hebben mishandeld.

Murat D. verdacht van moordpoging in jeugdinrichting

zaterdag 21 mei 2005, residentie.net

Murat D., de 18-jarige Hagenaar die een straf uitzit wegens het doodschieten van conrector Hans van Wieren van het Terra College, wordt verdacht van poging tot moord op een medegedetineerde.

Behalve Murat worden nog negen medegetineerden uit jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadigheden.

Van hen zitten er nog zeven in voorlopige hechtenis, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag stelde de voorlopige hechtenis van Murat eind april op het maximum van negentig dagen.

Een medegetineerde van Murat in Sassenheim werd eind vorig jaar op eigen verzoek overgeplaatst, omdat hij bedreigd zou zijn door Murat. Volgens Moszkowicz is zijn clint hier niet voor gestraft.

Volgens Moszkowicz, is er geen sprake van poging tot moord. ,,Uit het dossier valt onmogelijk een poging tot moord af te leiden'', aldus de raadsman. ,,Het gaat om rotzooi tussen wat jongens en er is met stoelen gegooid.'' De achtergrond van Murat is volgens de advocaat de enige reden waarom er zoveel ophef over de zaak is. Zijn clint heeft volgens Moszkowicz niets bekend.

Murat verdacht van geweld tegen medegevangene

Den Haag 20.04.05 WestSite  De 17-jarige Murat D. uit Den Haag is dinsdag in zijn cel aangehouden in verband met geweld tegen een medegevangene. Dat heeft zijn advocaat Moszkowicz woensdag bevestigd. Murat zit in de jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging uit voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College, op 13 januari 2004.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag bevestigt dat er negen jongeren, waaronder Murat, in de jeugdinrichting zijn aangehouden in verband met gewelddadigheden tegen een medegedetineerde. Dat zou zijn gebeurd op 27 maart. Murat D. moet donderdagmiddag verschijnen voor de rechter-commissaris in de rechtbank in Den Haag.
In december deed een medegedetineerde ook al aangifte tegen Murat D. De minderjarige jongen beschuldigde hem van bedreiging. Dat zou eveneens zijn gebeurd binnen de muren van de jeugdinrichting in Sassenheim. De jongen is toen overgeplaatst.
Voor de moord op Van Wieren is Murat D. volgens het volwassen strafrecht veroordeeld, hoewel hij ten tijde van het misdrijf minderjarig was. Het gerechtshof nam in hoger beroep dit vonnis van de jeugdstrafkamer over. Murats advocaat wil een uitspraak op grond van het jeugdstrafrecht en is een procedure begonnen bij de Hoge Raad. In het jeugdstrafrecht is de maximale straf twee jaar cel en een zes jaar durende tbs-behandeling.

Murat D. wilde respect afdwingen
Den Haag  HC 13.02.05 De wereld maakt op 13 januari 2004 kennis met Murat D. In de kantine van het Terra College aan de Beresteinlaan schiet hij op die dag om exact 13.17 uur adjunct-directeur Hans van Wieren van dichtbij door het hoofd. Van Wieren zakt direct ineen, Murat vlucht. Kort voordat artsen de 49-jarige Zoetermeerder 's avonds officieel dood verklaren, meldt Murat zich op het politiebureau. Drie maanden later staat Murat voor de kinderrechter. Hij vertelt haar dat hij respect wilde afdwingen bij het slachtoffer. Van Wieren had hem niet zo hard moeten aanpakken vanwege bedreigingen, vechtpartijen, drugsbezit en dronkenschap. Murat wilde een schorsing voorkomen. Twee weken na de behandeling van de strafzaak veroordeelt de rechtbank Murat tot vijf jaar cel en tbs, een straf voor volwassenen. Alleen met tbs kan hij mogelijk afdoende worden behandeld, zo vindt de rechtbank. Het gerechtshof handhaaft die straf in december. Murat accepteert dit niet en stapt naar de Hoge Raad. Deze hoogste gerechtelijke instantie zal zich nu over de zaak buigen, wanneer is nog niet bekend.

Murat D. bedreigde 16-jarige om pet
DEN HAAG | HC 18.01.05  De jongen die zegt in december door Murat D. te zijn bedreigd, blijkt een 16-jarige Hagenaar. Het gaat om de jongen die in juli vorig jaar een 17-jarige plaatsgenoot doodstak op de Kraayensteinlaan. Murat zou de jongen hebben bedreigd vanwege een zoekgeraakt petje.
Dat hebben de ouders van de 16-jarige jongen tegenover deze krant verklaard. Volgens hen heeft Murat D., veroordeeld wegens de moord op adjunct-directeur Hans van Wieren van het Haagse Terra College, gedreigd hem te doden. Ook zou Murat de jongen hebben geslagen. De 16-jarige heeft daarop aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging.

Murat D. in cassatie tegen veroordeling
ANP Volkskrant 07.01.05 

DEN HAAG - Murat D., de 17-jarige leerling die een jaar geleden onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot, stapt naar de Hoge Raad om het vonnis van het gerechtshof in Den Haag aan te vechten.

De minderjarige Hagenaar werd op 23 december volgens het volwassenenstrafrecht veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
Op 13 januari 2004 schoot de jongen de onderdirecteur tijdens de pauze in de kantine van de school in het hoofd. De jongen was boos op Van Wieren omdat die hem dreigde te schorsen. De onderdirecteur overleed later op de dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Eind april kreeg de destijds pas 17 jaar geworden Murat van de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag ook al vijf jaar celstraf en tbs. Zowel de jeugdstrafkamer als het gerechtshof namen daarmee de eis van het Openbaar Ministerie (OM) over. De advocaten van Murat hebben zich altijd hard gemaakt voor een uitspraak op basis van het strafrecht voor jeugdigen.
In het jeugdstrafrecht is de maximale straf twee jaar cel en een zes jaar durende tbs-behandeling. Deskundigen durven echter geen garanties te geven dat Murat in die tijd kan worden omgevormd tot een normale burger. Het gerechtshof vindt het jeugdstrafrecht gezien onder meer de ernst van het feit en de persoon van Murat ontoereikend en negeerde de adviezen van de deskundigen. De president stelde dat een vonnis op basis van het jeugdstrafrecht 'onaanvaardbare risico's' met zich meebrengt voor de samenleving.
A. Moszkowicz, de huidige raadsman van Murat, zei vrijdagmiddag dat de procedure bij de Hoge Raad een noodzakelijke stap is op weg naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. 'Ik ben benieuwd wat de Europese rechters vinden van deze zaak', aldus de raadsman.

Murat D. krijgt ook in beroep vijf jaar en tbs
ANP

DEN HAAG - Volkskrant 23.12.04  Het gerechtshof in Den Haag heeft Murat D. donderdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging volgens het strafrecht voor volwassenen voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College. De Haagse rechtbank legde D. eind april dezelfde straf op.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in beide zaken vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geeist. D. schoot op 13 januari Van Wieren in het hoofd tijdens de pauze in de kantine van de school omdat hij door de lerar geschorst dreigde te worden. De onderdirecteur overleed later op de dag aan zijn verwondingen.
Murat, die op dat moment 16 was, heeft zich volgens president L. Verheij van het gerechtshof schuldig gemaakt aan 'een feit van uitzonderlijke ernst, dat zich in deze vorm nog niet eerder in Nederland heeft voorgedaan. Het heeft de rechtsorde in hoge mate geschokt.'

De president van het hof besteedde in de uitspraak uitgebreid aandacht aan de verklaringen van gedragsdeskundigen in de zaak. Zij pleitten unaniem voor berechting volgens het jeugdstrafrecht, omdat de enigszins zwakbegaafde en verminderd toerekeningsvatbare Murat alleen dan enige kans zou maken om afdoende behandeld te worden voor zijn agressie-, gedrag-, ontwikkeling- en leerproblemen.
In het jeugdstrafrecht is de maximale straf echter twee jaar cel en een zes jaar durende tbs-behandeling. Deskundigen durven geen garanties te geven dat Murat in die tijd kan worden omgevormd tot een normale burger.
Het gerechtshof vindt het jeugdstrafrecht gezien onder meer de ernst van het feit en de persoon van Murat ontoereikend en negeerde de adviezen van de deskundigen. De president stelde dat een vonnis op basis van het jeugdstrafrecht 'onaanvaardbare risico's' met zich meebrengt voor de samenleving.
Murat moest het tijdens de uitspraak stellen zonder de steun van een advocaat. B. Moszkowicz, die hem in hoger beroep verdedigde, verblijft volgens een medewerkster van zijn kantoor in het buitenland en was direct na de uitspraak niet bereikbaar voor commentaar. De raadsman had geen collega ingeschakeld om Murat te begeleiden.
Komende zomer, als Murat eenderde van zijn straf heeft uitgezeten, begint de moordenaar aan zijn tbs-behandeling. Die gaat volgens deskundigen zeer lang duren. Niemand heeft zich tijdens de processen voor de jeugdstrafkamer en het gerechtshof willen wagen aan een meer precieze schatting van de tbs-duur.
Het hof vindt dat Murat het best kan worden behandeld in een instelling die is gespecialiseerd in het verhelpen van gedragsproblemen bij al dan niet zwakbegaafde jongeren. De rechters hebben een voorkeur voor Hoeve Boschoord in Vledder (Drenthe) of een soortgelijke instelling.

Vijf jaar en tbs voor Murat D. in hoger beroep

DEN HAAG, NRC  23 DEC. 2004  Het gerechtshof in Den Haag heeft Murat D., de leerling die in januari onderdirecteur H. van Wieren van het Terra College in Den Haag doodschoot, vanmiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Het hof nam daarmee de uitspraak van de rechtbank over.
Murat begint waarschijnlijk komende zomer aan zijn tbs-behandeling. Die gaat volgens deskundigen zeer lang duren. Niemand heeft zich tijdens de processen voor de jeugdstrafkamer en het gerechtshof willen wagen aan een meer precieze schatting van de duur van de behandeling.
Op 13 januari schoot de toen 16-jarige Murat onderdirecteur Van Wieren in de kantine van de school in het hoofd. De man overleed later op de dag aan zijn verwondingen.
Eind april werd Murat voor de eerste keer veroordeeld wegens de moord. Hij ging in hoger beroep tegen die uitspraak.
Het vonnis van het hof is opmerkelijk, aangezien deskundigen unaniem hun voorkeur uitspraken voor een veroordeling volgens jeugdstrafrecht. Het gebeurt hoogst zelden dat een 16-, of 17-jarige volgens volwassenenstrafrecht wordt berecht.
Eerder legde de rechtbank het advies van de deskundigen ook al naast zich neer. (ANP)
 
Murat D. mompelt spijtbetuiging
door Leo Roggeveen
DEN HAAG | HC 10.12.04  Murat D. die op 13 januari Hans van Wieren doodschoot in het Haagse Terra College, heeft donderdag in hoger beroep spijt betuigd over zijn daad. De advocaat-generaal was niet onder de indruk van de gemompelde excuses van de 17-jarige Hagenaar en eiste wederom vijf jaar celstraf en terbeschikkingstelling (tbs).

"Ik besef nu pas wat ik gedaan heb. Ik heb spijt. Ik ben dom geweest", liet Murat zich aan het eind van het hoger beroep ontvallen. Zijn raadsman mr. Bram Moszkowicz toonde zich in de uren daarvoor veel strijdbaarder.

Moszkowicz verzette zich met hand en tand tegen de berechting van Murat D. volgens het volwassenenstrafrecht. De bekende strafpleiter haalde voor het Haagse gerechtshof fel uit naar de rechtbank. Volgens Moszkowicz hebben de rechters in april 'aanmatigend gehandeld' door het eensluidende advies van drie gedragsdeskundigen om Murat als minderjarige te berechten achteloos naast zich neer te leggen en Murat toch als volwassene te straffen. "Als u het Openbaar Ministerie volgt", beet Moszkowicz het hof tot besluit toe, "stuurt u een jongen van 17 met de verstandelijke vermogens van een 12-jarige naar een tbs-inrichting, terwijl de getuigen-deskundigen vinden dat hij daar los van zijn leeftijd helemaal niet thuishoort. U geeft dan een verkeerd medicijn. U geeft een olifantenmiddel."

De advocaat-generaal wierp tegen dat Murat na berechting volgens het jongerenstrafrecht over maximaal zes jaar vrijkomt: "Het kan niet zo zijn dat een jongen die zoiets doet na een paar jaar behandeling in een jeugdinrichting weer op vrije voeten wordt gesteld."
'Murat D. mishandelt gevangenen'
Van onze verslaggever Volkskrant 09.12.04 

AMSTERDAM - Een medegedetineerde van Murat D., de scholier die op het Haagse Terra College de docent Hans van Wieren doodschoot, dient een aanklacht tegen hem in wegens bedreiging en mishandeling. Hij zat vier maanden met D. op dezelfde afdeling van jeugdinrichting Teylingereind en is overgeplaatst. Ook een andere gevangene is door D. geslagen.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigde woensdag de aanklacht van D.'s medegedetineerde . De jongen is begin deze week op eigen verzoek elders geplaatst. Ook directeur Roel de Bruijn van jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim bevestigt de incidenten.

Volgens De Bruijn voelde de overgeplaatste jongen zich bedreigd door een groep gedetineerden op de afdeling waartoe ook D. behoort. Deze groep haalde geregeld 'grappen en grollen' uit bij de jongen. Zo is op de gang een keer zijn petje afgepakt. De Bruijn weet niet of D. dit heeft gedaan. De jongen zelf zegt dat hij ook geslagen is.
De directeur zegt wel te weten dat D. in oktober een andere gevangene heeft geslagen. Volgens De Bruijn ging het om een enkele klap, waarvoor D. door de leiding van de inrichting direct disciplinair is gestraft. D. is een tijdje in afzondering geplaatst. Verder zorgt D. niet voor overlast op zijn afdeling in Teylingereind, zegt De Bruijn.
D.'s raadsman, Bram Moszkowicz, zegt niets van problemen rond zijn clint te weten. Wel zegt de advocaat dat D. spijt heeft van de moord op zijn docent. D. zal dit vandaag kenbaar maken bij het Gerechtshof in Den Haag.
Daar begint het hoger beroep van de 17-jarige vmbo-scholier. De zaak vindt ondanks D.'s minderjarigheid niet achter gesloten deuren plaats. Het hof vindt dat het belang van de openbaarheid zwaarder weegt dan D.'s privacy. Ook zal mogelijk het volwassenenrecht worden toegepast.
D. schoot in januari in een overvolle kantine van het Terra College in Den Haag zijn teamleider Hans van Wieren door het hoofd. In april werd D. door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs. Dit was conform de eis van het OM. De rechtbank typeerde D. als zwakbegaafd en als iemand die snel gekrenkt is. Het advies van gedragskundigen en de kinderbescherming om het jeugdstrafrecht toe te passen op D. werd niet opgevolgd.
Moszkowicz tekende beroep tegen het vonnis aan. Volgens hem was D. ten tijde van de moord tijdelijk verminderd toerekeningsvatbaar. D. zegt in een opwelling te hebben gehandeld. Hij zou Van Wieren een lesje hebben willen leren, omdat hij boos op hem was. Het was echter niet zijn bedoeling geweest hem te doden. Hij wilde de docent slechts in zijn schouder raken.
Op verzoek van Moszkowicz is D. voor het hoger beroep opnieuw door een psycholoog onderzocht.

OM eist vijf jaar en tbs tegen Murat D.
ANP  Volkskrant 09.12.04

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor het gerechtshof in Den Haag vijf jaar gevangenisstraf en tbs geist tegen Murat D. De jongen schoot in januari onderdirecteur H. van Wieren van het Haagse Terra College dood. Aanklager B. Edelhauser vindt dat de 17-jarige Hagenaar volgens het volwassenenrecht moet worden veroordeeld.

Eind april veroordeelde de rechtbank Murat tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs. Dat was bijzonder, want Murat was een 16-jarige leerling ten tijde van het misdrijf, en gedragsdeskundigen hadden een vonnis op basis van volwassenenrecht ernstig afgeraden.
In hoger beroep is er niets veranderd aan de visie van de deskundigen. Zij vinden dat Murat intensief moet worden behandeld voor zijn gedragsproblemen.

Murats advocaat A. Moszkowicz wil ook dat zijn clint wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. De jongen zelf pleitte daar ook voor. 'Als ik met grote mensen om ga, ben ik bang dat ik later een grote crimineel wordt.'
Door een falende videoverbinding lukte het donderdagochtend, bij het begin van het beroep, niet het proces als gepland in openbaarheid te voeren. Deskundige Bullens was niet te verstaan in de zaal waar pers en publiek de zaak volgen, mogelijk door technische problemen.
Murats moeder was in de rechtszaal aanwezig. De vader was er niet. Hij zit een gevangenisstraf van acht jaar uit wegens een moordpoging. Hij was door het gerechtshof opgeroepen de zaak van zijn zoon bij te wonen, maar zag daarvan af.
Murat D. niet naar PBC
DEN HAAG Volkskrant 24.09.04

ANP - DEN HAAG (ANP) - De jongen die conrector Hans van Wieren van het Terra College in Den Haag heeft doodgeschoten, Murat D., hoeft niet door het Pieter Baan Centrum (PBC) te worden onderzocht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag beslist.

Het Openbaar Ministerie had hierom gevraagd, maar volgens het hof heeft de aanklager niet voldoende aangetoond dat de huidige psychische rapporten niet zouden deugen. De 17-jarige scholier heeft zijn daad bekend. Hij kreeg eerder dit jaar vijf jaar cel en tbs van de rechtbank in Den Haag. Hij is toen volgens het volwassenenrecht veroordeeld.
De jongen verklaarde dat hij Van Wieren een lesje wilde leren; hij was boos op hem. Murat had problemen op school door zijn gedrag. Van Wieren had hem van school willen schorsen, maar had daarover eerst nog met diens moeder over willen praten.

Het gerechtshof besloot vrijdag ook dat de inhoudelijke behandeling van de zaak in het openbaar gebeurt. Normaal gesproken zijn publiek en pers niet welkom bij een proces tegen een minderjarige verdachte. Het hof kondigde aan niet veel mensen toe te laten in de rechtszaal. Belangstellenden kunnen het proces via een videoscherm in een andere zaal in het paleis van justitie volgen. De drie rechters van het hof behandelen de zaak op 9 december.
In de tussentijd moet nog het een en ander worden uitgezocht. Psycholoog Bullens moet van het hof bekijken wat voor behandeling Murat zou moeten krijgen, mocht hij opnieuw als volwassene veroordeeld worden. Het Openbaar Ministerie moet uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om Murat in een jeugdinrichting te plaatsen voor het geval het hof hem tbs wil opleggen.
Verder komen nog twee deskundigen die moeten verklaren waarom zij vinden dat Murat een eventuele straf volgens het jeugdrecht zou moeten krijgen en niet als volwassene behandeld zou moeten worden. De medeverdachte van Murat, de man die het wapen zou hebben geleverd waarmee Murat de conrector doodschoot, wordt als getuige gehoord. Mutats vader, die een celstraf uitzit omdat hij een moordpoging gedaan zou hebben, wordt opgeroepen om bij de zaak van zijn zoon aanwezig te zijn. Vrijdag zag hij af van dat recht, Murats moeder was er wel.
 
'Hoger beroep Murat moet openbaar'
DEN HAAG |HC 22.09.04  Mr. A. Moszkowicz gaat zich vrijdag sterk maken voor een openbare behandeling van het hoger beroep dat Murat D. heeft aangespannen tegen zijn veroordeling tot vijf jaar cel en tbs voor de moord op Hans van Wieren op 13 januari van dit jaar. Van Wieren was adjunct-directeur op het Haagse Terra College, waar Murat scholier was. De Amsterdamse advocaat benadrukt dat dit geenszins inhoudt dat de minderjarige Murat (17) dan ook volgens het volwassenenstrafrecht kan worden berecht, zoals de rechtbank in april deed. "Wij blijven, net als het gerechtshof, van mening dat een minderjarige volgens het jeugdstrafrecht moet worden berecht, maar verbinden daar niet de eis aan dat het hele proces zich dan ook in volledige beslotenheid afspeelt", aldus Moszkowicz. "Dat lijkt een tegenstelling, maar zo voelen wij het niet. Dat zal ik ook te berde brengen tijdens de regiezitting van vrijdag."

'OM wil onderzoek Murat D. door PBC'
AMSTERDAM Telegraaf 22.09.04 - Het Openbaar Ministerie wil dat Murat D., die conrector Hans van Wieren van het Terra Collega heeft doodgeschoten, alsnog wordt onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Dat zei A. Moszkowicz, advocaat van Murat, woensdag. Volgens hem dient het OM daartoe vrijdag een verzoek in tijdens de regiezitting bij het gerechtshof in Den Haag. Hij gaat het hof op zijn beurt vragen meerdere getuigen op te roepen tijdens de behandeling van het hoger beroep.
De 17-jarige scholier, die zijn daad heeft bekend, kreeg eerder dit jaar van de rechtbank in Den Haag vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank paste het volwassenenrecht toe, ondanks dat drie gedragsdeskundigen haar hadden geadviseerd dat niet te doen.
Moszkowicz vindt het onbegrijpelijk dat de rechtbank dat advies terzijde heeft geschoven. De rechtbank kwam tot het oordeel gezien de ernst van het feit en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling. "Ik sluit niet uit dat de rechtbank zich in haar oordeel heeft laten leiden door de commotie die de schietpartij in de maatschappij teweeg heeft gebracht", aldus de raadsman.
Naast verschillende getuigen-deskundigen wil Moszkowicz ook vier medeleerlingen horen die hebben verklaard wat zich in de kantine van het Terra Collega op 13 januari heeft afgespeeld. Daar schoot Murat de 49-jarige onderdirecteur van dichtbij door het hoofd. Moszkowicz wil hun getuigenissen gebruiken om aan te tonen dat er geen sprake van voorbedachten rade en dus niet van moord was.
De raadsman vindt het merkwaardig dat het OM nu nog om een onderzoek door het PBC, de justitile observatiekliniek, vraagt. Hij vermoedt dat de aanklager wil bereiken dat de deskundigen van het PBC tot een andere conclusie komen dan de eerder opgevoerde gedragsdeskundigen. Moszkowicz weet nog niet of hij met het verzoek zal instemmen. Het zou betekenen dat Murat als minderjarige tussen volwassen verdachten wordt geplaatst
Hoger beroep Murat D. over twee weken
donderdag 9 september 2004 WestSite

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag start op 24 september de behandeling van het hoger beroep in de zaak Murat D., de Haagse scholier die leraar Hans van Wieren van het Terra College doodschoot. Dat heeft het gerechtshof donderdag bekendgemaakt.
De eerste zitting is een regiezitting en omdat de verdachte minderjarig is, vindt deze plaats achter gesloten deuren.
De nu zeventienjarige Murat D. werd op 29 april door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vond een volwassen straf op zijn plaats, gezien de ernst van het delict.
Tijdens de regiezitting buigt het gerechtshof zich onder meer over de vraag of de rest van het proces wel (gedeeltelijk) openbaar wordt. Ook kunnen het Openbaar Ministerie en de advocaat van de verdachte verzoeken doen om getuigen en deskundigen te laten horen.
Murat verklaarde bij de rechtbank dat hij Van Wieren van dichtbij in het hoofd schoot omdat hij kwaad op hem was. Hij wilde hem een lesje leren. Volgens psychiaters is de scholier licht zwakbegaafd en was hij verminderd toerekeningsvatbaar toen hij schoot. De rechter meende dat de maatschappij tegen Murat moet worden beschermd.

Murat weer voor rechter
DEN HAAG | HC 09.09.04 De zaak Murat D. krijgt op 24 september een vervolg. Dan wordt een regiezitting gehouden als voorbereiding op het hoger beroep dat later dit jaar dient. Murat D., eerder veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor de moord op adjunct-directeur Hans van Wieren van het Terra College, heeft het hoger beroep ingesteld. Murats advocaat, mr. B. Moszkowicz, probeert Murat waarschijnlijk volgens jeugdstrafrecht te laten berechten. De maximale celstraf bedraagt dan twee jaar, eventueel te verlengen met zes jaar in een jeugdinrichting. Tbs kan onbeperkt worden verlengd.

Herdenkingsbank Hans van Wieren op Terra College

Bij het Haagse Terra College is vrijdagochtend een herdenkingsbank onthuld voor conrector Hans van Wieren, die op dinsdag 13 januari door de scholier Murat D. door het hoofd werd geschoten.

Bij de onthulling waren de vrouw en twee dochters van Van Wieren aanwezig. Leerlingen lieten een grote tros ballonnen los, terwijl muziek van Norah Jones over het schoolplein klonk.

Het monument staat op het schoolplein en moet eraan helpen herinneren dat problemen opgelost kunnen worden door met elkaar te praten, niet door geweld.

De herdenkingsbank is bekleed met tegeltjes waarop tekeningen en symbolen staan die scholieren, docenten en andere medewerkers van de school aan de Beresteinlaan hebben gemaakt.

Zorgen over veiligheid Terra College

WestSite 28.06.04  Den Haag - Docenten op het Haagse Terra College maken zich grote zorgen over de veiligheid op de school. De directie zou te weinig doen aan het veiligheidsbeleid en geweldsincidenten in de doofpot stoppen. Het werkklimaat op school lijdt zwaar onder de gevoelens van onveiligheid, zeggen zowel de medezeggenschapraad (MR) als de Algemene Onderwijsbond (Aob).
Een recente steekpartij tussen twee leerlingen werd door de schoolleiding uitgelegd als een grap. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de docenten, die dit jaar met de moord op een collega te maken kregen. De docenten hadden graag gezien dat de schoolleiding van het Terra College meteen de politie had gebeld en maatregelen had genomen tegen de leerlingen.
Al in december vorig jaar, nog voor de moord op Hans van Wieren, vroeg de medezeggenschapsraad om aanscherping van het veiligheidsbeleid op school. Toch is daar volgens de MR niets mee gedaan.
De directie van het Terra College laat weten dat het zou gaan om een klein incident waarbij geen steekwapen is gebruikt. Daarnaast zijn er volgens de direcie wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Aanstaande woensdag heeft de Aob een overleg met het bestuur van de school om te praten over de problemen.

Herdenkingsbank voor conrector Van Wieren
dinsdag 22 juni 2004 WestSite

DEN HAAG - Als monument voor de vermoorde conrector Hans van Wieren is door het Haagse Terra College gekozen voor een herdenkingsbank.Volgens de woordvoerder van de school moet het een plek worden om samen te komen.
De 49-jarige onderdirecteur stierf op 13 januari nadat de zeventienjarige scholier Murat D. hem van dichtbij door het hoofd schoot.
De herdenkingsbank komt op het schoolplein te staan en wordt 2 juli onthuld. De bank is bekleed met tegeltjes waarop tekeningen en symbolen staan. Leerlingen, docenten en andere medewerkers van de school aan de Beresteinlaan maakten deze tekeningen als uiting van hun gevoel over de moord op Hans van Wieren. 

Murat in hoger beroep
ANP  Volkskrant 10.05.04
DEN HAAG - De 17-jarige Murat D. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling door de rechtbank in Den Haag. Dat hebben zijn advocaten maandag laten weten. De jeugdstrafkamer van de rechtbank veroordeelde de leerling van het Terra College op 29 april tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College.


Ondanks zijn leeftijd werd Murat volgens het volwassenenrecht veroordeeld. De rechtbank had de eerder geformuleerde eis van het Openbaar Ministerie (OM) volledig overgenomen. Het advies van gedragsdeskundigen en de kinderbescherming om jeugdstrafrecht toe te passen op Murat, werd niet opgevolgd. De rechter nam de beslissing vanwege de ernst van het misdrijf en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling. Onder jeugdstrafrecht duurt een tbs-behandeling maximaal zes jaar en een celstraf twee jaar.

De rechter achtte bewezen dat de scholier Van Wieren met voorbedachten rade had doodgeschoten. Daarnaast vond de rechtbank de moord op het Terra College zo ernstig, omdat het gebeurde in volle schoolkantine. Murat schoot Van Wieren op 13 januari in de kantine van de school door het hoofd. De onderdirecteur overleed later op de dag aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) zei maandag dat het geen hoger beroep aantekent. Het OM had al eerder gemeld dat het tevreden was over het vonnis tegen Murat, dat conform eis werd uitgesproken. Het OM zal ook niet in beroep gaan tegen de uitspraak in de zaak van medeverdachte Hseyin S. (Sadioglu). Die kreeg een jaar gevangenisstraf opgelegd omdat hij het wapen leverde waarmee Murat adjunct-directeur Van Wieren doodschoot. Het OM had drie jaar cel geist.

 

Murat D. deed het gepland en expres
Scholier (17) die conrector van Haagse Terra College doodschoot, krijgt vijf jaar cel en tbs
van onze verslaggever
2004-04-30 Trouw

DEN HAAG - Uit een misplaatst gevoel van gekrenktheid heeft Murat D. opzettelijk en met voorbedachten rade Hans van Wieren, conrector op zijn school, vermoord. D.'s onverschillige houding heeft ertoe bijgedragen dat de 17-jarige als volwassene is berecht. Hij krijgt vijf jaar cel plus tbs.

Dit zei C. Dettmeijer, voorzitter van de rechtbank die D. gisteren veroordeelde, in een toelichting op het vonnis. Dat was conform de eis van de officier van justitie. Slechts 3 procent van de jeugdige veroordeelden wordt als meerderjarig behandeld. Rechters zijn voorzichtig met dit zware middel. Volwassenen krijgen doorgaans wel meer straf voor moord dan D., oplopend tot levenslang.

D. hoorde het vonnis stocijns aan, gezeten naast zijn moeder. Sinds hij Van Wieren op 13 januari in de volle kantine van het Terra College door diens hoofd schoot, onderzochten diverse gedragsdeskundigen de jongen. Die adviseerden om D. onder het minderjarigenstrafrecht te laten vallen. Verstandelijk leek hij nog jonger dan zijn kalenderleeftijd. De rechtbank kiest echter niet voor het volwassenenrecht vanwege de persoonlijkheid van D., maar omdat zijn daad zo ernstig is. De wet biedt deze mogelijkheid. De rechtbank laat meewegen dat de moord op Hans van Wieren grote angst tot gevolg heeft op het Terra College, op andere scholen en elders en dat de vele getuigen nog lang psychische klachten zullen hebben.

Als minderjarige had Murat in een inrichting voor jeugdigen kunnen worden geplaatst. Hij had dan zes jaar vast kunnen zitten en kunnen worden behandeld. Maar de rechtbank is er, overigens mt de deskundigen, niet van overtuigd dat D. over zes jaar voldoende is behandeld. Tbs kan veel langer duren. Het belang van de verdachte moet volgens de rechtbank 'wijken voor het belang van de veiligheid van anderen'.

Op de zitting, twee weken geleden, bleek dat D. geen enkele vooruitgang had geboekt. Hij zag terugblikkend nog geen andere mogelijkheid dan schieten op Van Wieren, omdat hij zich destijds nu eenmaal als pispaal behandeld voelde en vond dat hij respect moest afdwingen. Tijdens een groepstherapiesessie had hij andere deelnemers wapens aangeboden voor 400 euro per stuk en gezegd dat het niet uitmaakt waarmee je iemand doodschiet. Toen hij Van Wieren vermoordde, zat er al een leraar ziek thuis, omdat D. die ook bedreigd had. Volgens de rechters had D. maar n aanleiding voor de moord: hij had het gevoel ten onrechte te worden aangesproken op zijn gedrag tegenover leraren en zijn alcohol- en drugsgebruik. Hij stond op het punt te worden geschorst.

D. zegt achteraf dat hij Van Wieren in de schouder wilde schieten en hem niet wilde doden. Maar volgens de rechters bewijzen videobeelden van de schietpartij en getuigenverklaringen dat D. wel degelijk het hoofd van Van Wieren wilde raken en hem wilde doden. De advocaten hadden betoogd dat D. in een opwelling handelde. De rechters wezen er echter op dat D. zijn actie aankondigde, een vriend met een wapen liet komen en met doorgeladen pistool de school is ingegaan. Op de videobeelden was te zien dat hij in het rookhok naast de kantine nog even weifelde. Kortom: D. had genoeg gelegenheid om zich nog te bedenken.

Hseyin S., de 26-jarige kennis van D. die hem aan het wapen hielp, kreeg gisteren een jaar cel. De rechters achten hem niet medeplichtig aan de moord -hij wist niet wat D. ging doen- maar rekenen hem zwaar aan dat hij een verboden wapen bezat en dit ter beschikking stelde aan een minderjarige, die ook nog onder invloed van drank en drugs was. Een minderjarige vriend van D. die het wapen na de moord in de bosjes buiten de school verborg, kreeg een maand cel. Die tijd zat hij al uit in voorarrest.

Directeur Van Miltenburg van het Terra College zei dat 'geen straf recht kan doen aan het verdriet en de pijn' die de moord heeft veroorzaakt. Hij verweet verantwoordelijke politici -hij noemde onderwijsminister Van der Hoeven- dat een moord nodig was eer die maatregelen namen tegen de misstanden in het vmbo. Leerkrachten met wie D. een goede band had, overwegen hem te bezoeken.

Straffen medeverdachten schietpartij Van Wieren
donderdag 29 april 2004 WestSite

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de man veroordeeld die Murat D. het pistool zou hebben gegeven waarmee die conrector Hans Van Wieren van het Terra College doodschoot.
De 25-jarige medeverdachte kreeg twaalf maanden cel voor verboden wapenbezit. De rechtbank achtte medeplichtigheid aan moord niet bewezen.
De rechtbank veroordeelde een 16-jarige medeverdachte die het wapen na de schietpartij verstopte in een bosje in de buurt van het Terra College tot een celstraf van 31 dagen en een voorwaardelijke straf van 4 maanden. De jongen hoeft niet naar de gevangenis omdat de straf even lang is als zijn voorarrest.

Vijf jaar cel en tbs voor moord op Van Wieren
donderdag 29 april 2004
WestSite
DEN HAAG - De 17-jarige scholier Murat D. is donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf is conform de eis van de officier van justitie. Murat is volgens het volwassenenrecht veroordeeld.
Murat D. is veroordeeld voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College. De scholier schoot Van Wieren op 13 januari in de kantine van de school door zijn hoofd. Van Wieren overleed later op de dag aan zijn verwondingen.
Volgens de rechter heeft de scholier Van Wieren met voorbedachten rade doodgeschoten. Murat heeft van tevoren besloten dat hij op de onderdirecteur zou gaan schieten. De maatschappij moet tegen Murat worden beschermd, aldus de rechtbank.
De kans dat de jongen nog eens zoiets doet, is volgens de rechter aanwezig. Murat is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij is verder zwakbegaafd en snel gekrenkt, zei de rechter. Daarom is Murat volgens meerderjarigenstrafrecht veroordeeld.
 
Van Miltenburg vertrouwt rechtssysteem
donderdag 29 april 2004
WestSite

DEN HAAG - Directeur Van Miltenburg van het Terra College sprak donderdag na de uitspraak tegen zijn leerling Murat D. zijn vertrouwen uit in het Nederlandse rechtssysteem. Aan de andere kant wees hij erop dat 'geen enkele straf recht doet aan zoveel verdriet, zoveel pijn'.
Van Miltenburg zei dat Murat met het doodschieten van onderdirecteur Hans van Wieren een 'onvergeeflijke fout' heeft gemaakt. De moord heeft 'een wond gemaakt, waarvan we ons de littekens dagelijks zullen blijven herinneren'.
Desgevraagd gaf Van Miltenburg aan dat hij Murat niet definitief wil afschrijven en dat hij denkt dat er een kans bestaat dat zijn tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs veroordeeld ex-leerling op enig moment kan terugkeren in de samenleving.

 
Stilteruimte na doodschieten docent

(foto Robert van Stuyvenberg)
Den Haag HC 28.04.04  Dit was de werkkamer van Hans van Wieren, teamleider van het Haagse Terra College. Op 13 januari werd hij doodgeschoten. De kamer is nu een stilteruimte waar leerlingen, docenten en schoolleiding regelmatig bij elkaar komen. De duizenden reacties die de school ontving na de moord hebben er ook een plaats gekregen. Morgen wordt bekend welke straf Van Wierens moordenaar, de 17-jarige scholier Murat D., krijgt.

Zie ook
Dossier Terra College

Moord conrector Van Wieren op video
donderdag 8 april 2004 WestSite

DEN HAAG - Justitie beschikt over beelden van de moord op de conrector van het Terra College in Den Haag. Een bewakingscamera van de vmbo-locatie aan de Beresteinlaan heeft geregistreerd hoe Murat D. dinsdag 13 januari in de schoolkantine de 49-jarige Hans van Wieren in zijn hoofd schoot. De onderdirecteur overleed later op de dag in een ziekenhuis.
Op verzoek van de officier van justitie zal volgende week donderdag een selectie van de beelden te zien zijn in de rechtszaal, zo heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag gezegd.
Hoofdverdachte Murat D. moet die dag voor de kinderrechter verschijnen. Over de kwaliteit van de beelden kon de woordvoerster nog geen mededelingen doen.
 
'Murat bedreigde andere leraren'
vrijdag 23 januari 2004 Westsite

DEN HAAG - De van moord verdachte leerling Murat D. heeft, voordat hij adjunct-directeur Hans van Wieren doodschoot, ook geregeld ander personeel van het Haagse Terra College bedreigd. Dat blijkt uit n van de drie brieven van Van Wieren aan de ouders van Murat, die de Haagsche Courant heeft ingezien.
Van Wieren stuurde de ouders de brieven enkele dagen voor de fatale schietpartij. Doordat de ouders waren verhuisd, werden twee brieven op het oude adres bezorgd. De derde brief werd op de dag van de schietpartij op het goede adres bezorgd.
Uit de brieven blijkt verder dat Murat op het moment van de schietpartij wel was geschorst.
In een reactie zegt een woordvoerder van het Terra College dat Murat niet geschorst was. Hij wil niets zeggen over de brieven, omdat die vertrouwelijk zijn en onderdeel uitmaken van het strafrechterlijk onderzoek.
 
 
'Murat D. bedreigde ook andere leraren'
ANP Volkskrant 23.01.04

DEN HAAG - De Haagse scholier Murat D. heeft, voordat hij op 13 januari zijn conrector Hans van Wieren van het Terra College doodschoot, ook andere leraren bedreigd. De doodgeschoten conrector meldde dit zelf voor het misdrijf in een brief aan de ouders van de 17-jarige scholier.[Advertentie]
In een brief van 5 januari staat volgens de Haagsche Courant, die zegt inzage in de brief te hebben gehad: 'Hierbij deel ik u mede dat uw zoon Murat geen toegang meer heeft tot de school, doordat is gebleken dat hij geregeld schoolpersoneel mondeling bedreigt.' De maatregel werd genomen 'om herhaling te voorkomen', schreef Van Wieren. In de brief nodigde hij Murats ouders uit voor een gesprek op 7 januari. Het Openbaar Ministerie wil niet op de brief ingaan.

De verdachte heeft inmiddels bij de rechter-commissaris bekend dat hij op Van Wieren heeft geschoten. Hij zei dat hij dinsdag 13 januari in de kantine van de school een korte discussie met de onderdirecteur had. Hierna zou hij in een opwelling tot zijn daad zijn gekomen.

Donderdag zijn politie en justitie begonnen met het horen van alle ruim achthonderd leerlingen en leerkrachten van het Terra College over de dodelijke schietpartij. De opsporingsdiensten denken daar in totaal twaalf werkdagen voor nodig te hebben.

Slachtofferhulp levert hulpverleners, die de leerlingen en docenten kunnen informeren over vragen van onder meer emotionele, praktische of juridische aard. De leerlingen krijgen na afloop van het gesprek een brief met uitleg mee voor hun ouders.

Donderdag opende de school haar deuren weer voor de leerlingen. De lessen lagen stil sinds Murat zijn conrector in een volle kantine neerschoot. Van Wieren bezweek later op die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen

 

Familie Van Wieren dankt voor medeleven
vrijdag 23 januari 2004 WestSite

DEN HAAG/ZOETERMEER - De vrouw en twee dochters van Hans van Wieren hebben in een brief hun dank en waardering uitgesproken voor de vele blijken van medeleven die zij hebben ontvangen na de gewelddadige dood van hun man en vader.
Met name het uitvaartcentrum en crematorium en de politie Haaglanden worden bedankt. In de brief verklaart de familie dat de bijeenkomsten die door het Terra College, de gemeenteraad van Zoetermeer en het Haagse onderwijsveld zijn georganiseerd veel steun hebben gegeven. Het was voor de familie echter te belastend er zelf bij aanwezig te zijn.
Ook de vertegenwoordigers van de media worden bedankt, omdat die de wens van de familie om met rust te worden gelaten, hebben gerespecteerd. Het gezin hoopt dat de media ook in de toekomst afstand zullen bewaren. Hans was niet iemand die in de schijnwerpers wilde staan en dat geldt ook voor ons'', aldus de familie. 
 

Terra College wil ervaringen delen

Den Haag Westsite 22.01.04  - Het Haagse Terra College gaat contact zoeken met scholen in Veghel en het Duitse Erfurt. Deze scholen werden in het verleden ook geconfronteerd met schietpartijen en kunnen hulp bieden door ervaringen te delen.
Directeur Van Miltenburg van het Terra College is een groot voorstander van dergelijke initiatieven, liet hij donderdag weten.
De komende weken wil de school er alles aan doen de lessen weer op gang te brengen. Op een nader te bepalen moment gaat Van Miltenburg contact opnemen met zijn collega's in Erfurt en Veghel.

Herdenkingsbijeenkomst voor Hans van Wieren

Den Haag www.denhaag.nl 19.01.04   - De herdenkingsbijeenkomst voor Hans van Wieren die dinsdagmiddag 20.01.04 wordt gehouden in de Haagse Statenhal is rechtstreeks te volgen op deze website. De bijeenkomst in de Statenhal van het NCC is bedoeld voor leraren, leerlingen en medewerkers van scholen in de Haagse regio en begint om 16.30 uur. Gezien de beperkte ruimte wordt van elke school uit het voortgezet onderwijs een delegatie verwacht. 

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor Hans van Wieren op dinsdag 20 januari spreken onder meer burgemeester Deetman, de heer van Miltenburg (directeur Terra College), de heer Gerretsen (voorzitter van de Stichting Terra College) en een aantal leerlingen. Ook zal muziek ten gehore worden gebracht. De herdenkingsbijeenkomst in de Statenhal van het Nederlands Congres Centrum begint om 16.30 uur en eindigt om ongeveer 17.30 uur. De bijeenkomst is georganiseerd door het Haagse onderwijsveld en de gemeente Den Haag.

Internetuitzending
Bezoekers van de site kunnen de internetuitzending volgen via de Windows Media Player en Real Video. U kunt deze programma's downloaden via ....De uitzending komt tot stand door samenwerking van de gemeente Den Haag, Residentie.net, Hulskamp BV en TV West.

Neergeschoten leraar gecremeerd
ANP
DEN HAAG Volkskrant  19.01.04  - Ongeveer duizend mensen hebben maandagochtend in het crematorium Eikelenburg in Rijswijk de uitvaartdienst voor de dinsdag doodgeschoten leraar Hans van Wieren bijgewoond. Van Wieren werd herinnerd als een wereldverbeteraar met realiteitszin en een betrokken, integere collega en stimulator.

ANP 
De wagen met het lichaam van Hans van Wieren komt maandagochtend aan bij het crematorium in Rijswijk. De uitvaartplechtigheid voor de vorige week neergeschoten leraar werd bijgewoond door een paar honderd mensen.


Tijdens de bijeenkomst spraken directeur G. van Miltenburg van het Terra College, D66-fractievoorzitter van Zoetermeer F. Huisman en R. Schenk, voorzitter van de centrale directie van het Stedelijk College in Zoetermeer. Van Wieren was actief voor D66 in Zoetermeer en zat in het bestuur van het Stedelijk College.

'We kunnen leren van je betrokkenheid, je trouw aan de school, je liefde voor de kinderen,' zei Van Miltenburg.

'Niet Hans, niet het onderwijs, maar de maatschappij heeft gefaald. Er is geschoten op het onderwijs en de verkeerde is geraakt,' zei R. Schenk.

Een zus van de vrouw van Van Wieren voerde namens de familie het woord. 'Lieve papa, opeens ben je niet meer bij ons, het is niet eerlijk, we hadden nog zoveel willen zeggen. We hadden nog zoveel willen vragen. We hadden nog zoveel willen knuffelen en willen zoenen,' zei ze namens zijn twee dochters. 'We zouden zo graag de tijd willen terugdraaien en wakker willen worden uit deze afschuwelijke droom.'

Huisman, D66-fractievoorzitter in Zoetermeer, herinnerde aan de gevoelens die zich van hem meester hadden gemaakt. 'Ongeloof, verbijstering, het is niet eerlijk. Waarom jij? Woede. Ik hoop dat dit zinloze geweld de samenleving wakker maakt.'

Een aantal bezoekers volgde de plechtigheid buiten, in de stromende regen. Via luidsprekers waren ook daar de speeches en steunbetuigingen aan de naaste familie te horen. 

Het www.TerraCollege.nl

Den Haag 13.01.2004 

 

Beste leerlingen en ouders,

Vanmiddag heeft een leerling van onze school een docent neergeschoten in de aula op onze locatie Beresteinlaan 627. Veel leerlingen hebben dit meegemaakt.
Wij zijn diep geschokt en uit het veld geslagen.Op advies van de politie hebben wij de leerlingen direct naar huis gestuurd. Op dit moment denken wij na over de opvang van de leerlingen.Morgen zal voor zowel leerlingen van de locatie Beresteinlaan 627 als uzelf hulp aanwezig zijn. Wij verwachten de leerlingen morgenochtend om 8.30 uur op school.

Directie Terra College

Gemeenteraad schrikt van 'alarm', wethouder niet

door Maarten Brakema

DEN HAAG HC 20.11.03 | De Haagse gemeenteraad reageert geschokt op het feit dat leerkrachten van openbare basisschool Houtwijk sinds kort een alarmkoord dragen om elkaar in geval van nood te waarschuwen. Maar wethouder Heijnen (PvdA, onderwijs) maakt zich geen zorgen: "De school is vaak de veiligste plek in een buurt.".

"Het is werkelijk buiten alle proporties dat dit nodig is", aldus VVD-raadslid Van den Heuvel. "Dit is intriest", aldus PvdA'er Baldewsingh. "Wij willen weten hoe wijdverbreid dit probleem is", aldus CDA'er Siwpersad.
Gisteren werd bekend dat de leerkrachten op Houtwijk met een alarmkoord om hun nek voor de klas staan om het gevoel van veiligheid te verbeteren. De precieze aanleiding voor de maatregel is nog niet bekend, maar veel politici gaan er vanuit dat het mede een antwoord is op agressief klagende ouders. CDA-raadslid Siwpersad heeft al enige tijd geleden aandacht gevraagd voor de veiligheid van leerkrachten in het basisonderwijs. De christen-democraat had toen al informatie dat ontevreden ouders 'bij nacht en ontij' verhaal gaan halen bij de leerkrachten. "Dat is heel bedenkelijk en ik kan me voorstellen dat dat bedreigend overkomt", zegt hij. "Er is nu al een groot tekort aan leerkrachten. Deze baan moet plezierig blijven." Hij pleit er daarom voor om te onderzoeken hoeveel scholen kampen met een veiligheidsprobleem. Daarna zou bijvoorbeeld op een symposium moeten worden gezocht naar oplossingen.

Meer openheid

VVD-raadslid Van den Heuvel roept ook op tot meer openheid over de veiligheid op scholen door de directies. "We moeten dit bespreekbaar maken, hoe beroerd het ook is voor het imago van scholen. Maar alleen dan kunnen we iets." Zij wijst ook naar de ouders. "Die moeten respect hebben voor de mensen die zich zoveel uren per dag bezighouden met de opvoeding van hun kinderen."

De PvdA benadrukt dat een school voor zowel leerlingen als leerkrachten 'een veilige plek moet zijn'. "Daarom moeten scholen n gemeentebestuur alles op alles zetten om die veiligheid te waarborgen", zegt raadslid Baldewsingh. GroenLinks-fractievoorzitter Van Alphen zegt 'echt geschrokken' te zijn van de situatie op Houtwijk. Hij werkt zelf parttime in het onderwijs. "Maar dit heb ik ook nog nooit meegemaakt."

De scholen in Den Haag zijn veilig voor leerlingen n leraren. "De school is vaak de veiligste plek in een buurt", meent de Haagse wethouder Heijnen van onderwijs. Heijnen (PvdA) is er dan ook van overtuigd dat de situatie op de openbare basisschool Houtwijk, waar leraren zich z onveilig voelen dat ze een alarmkoord dragen, een 'incident' is. Volgens de wethouder is er zeker geen sprake van een trend van toenemende onveiligheid op scholen in het algemeen. "Ik maak me geen zorgen. Vanuit mijn waarneming van de situatie op scholen is er geen reden voor zorgen. Het is een tijdelijke maatregel en ik verwacht dat binnen afzienbare tijd het subjectieve gevoel van onveiligheid slijt en het koordje niet meer nodig is."

Laatste wijziging op: 13-01-2009 21:39