Welkom Den Haag Tegen Geweld | Haagse sympatisanten. | Haagse politieke partijen | Haagse Raadsleden | Haagse Wethouders | Burgemeester Deetman | Nieuw Geweld in Den Haag | Aktie om het geweld te keren | Terra College 13 januari 2004 | Monumenten in beeld | Gastenboek | Ingezonden reactie | DiscussieForum. | Evenementen | Dieptepunten 2004-2005-2006-2007 | Politiek en Geweld. | School en Geweld. | Ontwikkelingen en Geweld. | Vertrouwen in Rechtssysteem | Strafmaat | Staat van het Recht | Bovenkamers Cellentekort | Herdenkingsbijeenkomsten.

Gedenktekens, een zichtbaar bewijs.

Herdenkingsbank Hans van Wieren op Terra College

Den Haag - vrijdag 2 juli 2004,  Residentie.net

Bij het Haagse Terra College is vrijdagochtend een herdenkingsbank onthuld voor conrector Hans van Wieren, die op dinsdag 13 januari door de scholier Murat D. door het hoofd werd geschoten.

Bij de onthulling waren de vrouw en twee dochters van Van Wieren aanwezig. Leerlingen lieten een grote tros ballonnen los, terwijl muziek van Norah Jones over het schoolplein klonk.

Het monument staat op het schoolplein en moet eraan helpen herinneren dat problemen opgelost kunnen worden door met elkaar te praten, niet door geweld.

De herdenkingsbank is bekleed met tegeltjes waarop tekeningen en symbolen staan die scholieren, docenten en andere medewerkers van de school aan de Beresteinlaan hebben gemaakt.

Een leven als tijdloos zo bruut gestopt is als een vlinder die nimmer ontpopt ! (jh-2003)

Let all the world say what they may, but speak of me as you find !! (Brian Jones sixties)

Op verschillende plaatsen in Den Haag zijn gedenktekens geplaatst om ons te herinneren aan het Geweld. Komt u er een tegen, sta er dan  eens bij stil en bekijk het gedenkteken.  Lees vooral de  tekst erbij.

Vanuit de media kent u de vele stille tochten die plaatsvonden nadat er weer een slachtoffer van geweldpleging te betreuren was. De afgelopen jaren waren het er veel, te veel. Sommige maakten waarschijnlijk grote indruk op u, sommige bent u misschien al lang weer vergeten. Gezinsleden, familieleden, vrienden en bekenden van deze slachtoffers van geweld zullen de exacte datum nooit vergeten. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Er is iets weggenomen wat nooit te vervangen is. In Den Haag en in de de rest van Nederland staan vele gedenktekens als aanwijzing dat op die plaats een slachtoffer door geweld van het leven is beroofd. We willen proberen een overzicht te maken met alle gedenkteken ter herinnering aan slachtoffers.

Ooit willen we hier een boek van uitgeven met per gedenkteken een korte historie. Het is mogelijk dat er nog een aantal ontbreken. Neem dan contact met ons op via E-mail: wijken@tegengeweld.nl

-Oorlogs geweld-

 

Eerbetoon vermoorde Haagse Sinti en Roma

DEN HAAG - HC 28.03.06 Het einde kwam in de nacht van 31 augustus op 1 september 1944.

De 3000 Sinti en Roma (’zigeuners’) van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werden toen vergast. Onder hen ook leden van de circa vijftien Haagse zigeunerfamilies, die eerder dat jaar waren gedeporteerd.

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00061/monu_61178h.jpg
De familienamen van de Haagse slachtoffers staan sinds gistermiddag op het monumentje aan de Vondelstraat in het Zeeheldenkwartier. Burgemeester Deetman onthulde het gerenoveerde en aangevulde gedenkteken samen met nabestaanden van de vermoorde Sinti en Roma. Deetman stond stil bij de ongeluksdatum 16 mei 1944. Toen werden de Haagse Sinti en Roma opgepakt. „Wat voor de slachtoffers extra schokkend moet zijn geweest, was dat het Nederlandse politiemannen waren die hen kwamen ophalen,’’ zei de burgemeester. ’Dit nooit meer’, is al vaak gezegd, volgens Deetman. Maar toch gebeuren er elders in de wereld telkens weer afschuwelijke dingen. „Daarom is het goed dat dit monument nu een permanente plek heeft. Het is een aansporing ons te blijven inzetten voor de mensenrechten en de democratie.’’ De geschiedenis van het monumentje gaat terug tot 1990. Toen werd op een gevel bij het hofje in de Bilderdijkstraat een plaquette onthuld, die herinnerde aan de deportatie van de zigeuner-familie Berger, die in het hofje woonde. Het hofje is later grotendeels afgebroken . De gedenkplaat is twee jaar geleden aangebracht op een kubusvormig object, dat op het driehoekige pleintje aan het begin van de Vondelstraat staat. Ben Fama-Visscher uit de Bilderdijkstraat vormde twee jaar geleden een comité om het gedenkteken uit te breiden. „Ik ben zelf geen Sinti of Roma, maar dat verhaal over die familie Berger grijpt me erg aan. Dat zoiets ooit in mijn straat is gebeurd! Daarom is het goed dat het monument met steun van de gemeente is aangepakt.’’ De kubus op het pleintje is nu aan vier zijden voorzien van bronzen platen. Op de voorkant is de oude plaquette aangebracht. Toegevoegd zijn platen met alle familienamen - onder andere Petalo, Grünholz, Weiss - van de gedeporteerde Haagse Sinti en Roma. Ook de adressen staan erbij. Al de vijftien families woonden bij elkaar in de buurt., de meesten aan de Veenkade, aan het Kortenbos en het Slijkeinde en in de Hemsterhuisstraat.

Wat biedt www.kamparchieven.nl ?

Kamparchieven.nl stelt u in staat snel en gemakkelijk op te zoeken waar in Nederland archieven over de kampen Amersfoort, Vught en Westerbork worden bewaard en wat precies hun inhoud is. Het rijk geschakeerde materiaal loopt uiteen van kampadministraties, transportlijsten, gevangenisregisters en bouwtekeningen tot dagboeken en brieven. Op de site zijn ook foto's en tekeningen te zien.


Laatste wijziging op: 04-04-2006 20:25