Welkom Den Haag Tegen Geweld | Haagse sympatisanten. | Haagse politieke partijen | Haagse Raadsleden | Haagse Wethouders | Burgemeester Deetman | Nieuw Geweld in Den Haag | Aktie om het geweld te keren | Terra College 13 januari 2004 | Monumenten in beeld | Gastenboek | Ingezonden reactie | DiscussieForum. | Evenementen | Dieptepunten 2004-2005-2006-2007 | Politiek en Geweld. | School en Geweld. | Ontwikkelingen en Geweld. | Vertrouwen in Rechtssysteem | Strafmaat | Staat van het Recht | Bovenkamers Cellentekort | Herdenkingsbijeenkomsten.

Dieptepunten.

 
Troost van één grote Scheveningse familie
 
Moeder Marcella neemt in de deuropening van haar huis in de Hoekerstraat tientallen condoleances in ontvangst.
„Dank je wel, lieverd,’’ zegt ze tegen een jongen in de leefijd van haar overleden zoon Pascal (25). „Je bent toch van Keus? Ik zie het aan je gezicht.’’ Een Scheveningse naam in een Scheveningse stille tocht van zo’n driehonderd mensen.

  
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00104/pascal_stille_tocht_104020a.jpg
Voor de deur van haar huis, waar Pascal maandagmiddag bij een burenruzie het leven liet, wordt de zee van waxinelichtjes steeds groter. Uit een luidspreker klinkt ‘Zinloos' van Lange Frans en Baas B. Er wordt in de stoet gepraat over het filmpje waarop is te zien dat Pascal na de fatale steekpartij valt, weer opstaat en uiteindelijk in elkaar zakt. Het filmpje is hier te zien.

„Ik ben blij dat het op internet is gekomen,’’ zegt moeder Marcella. „De verdachte bovenburen hadden een heel ander verhaal tegen mij verteld. Pascal was gaan zeggen dat ze hun rommel van mijn dakje moesten halen omdat ik anders lekkages krijg. Ze hebben geroepen ‘Kom dan, kom dan’. Hij is met een koevoet geslagen, in zijn hart gestoken en van het dak gevallen. Die zoon van boven is helemaal niet met hem naar beneden gevallen, zoals ze zelf beweren. Het filmpje is het bewijs.’’

De stille tocht begint bij het skateparkje aan de Havenkade, de favoriete plek van Pascal. Leeftijdgenoten lopen mee, een aantal witte bloemen in de hand, hier en daar een vleug wietlucht, een enkeling drinkt onderweg een blikje bier.
 
In de Zeilstraat wordt stilgestaan bij het huis van de vader van Pascal, die van zijn moeder is gescheiden. Hij en andere familieleden nemen condoleances in ontvangst. Daarna gaat het in stilte en rustig door naar de Hoekerstraat.

Iedereen kent elkaar. Eén grote Scheveningse familie. Zoals de bewoners van de Kompasbuurt - waar Pascals moeder woont en hij zijn laatste minuten doorbracht - het wijkje tussen Scheveningen Badplaats en Scheveningen Haven al generaties lang één familie vormen.
 
Maar moeder Marcella wuift het verhaal weg dat het feit dat de verdachten Hagenaars zijn en geen Scheveningers, van invloed is geweest op de ruzie. Vanuit de gedachte Scheveningen voor de Scheveningers. „Ik heet zelf De Jager,’’ zegt ze. „Ik kom ook uit Den Haag, hoewel ik al 25 jaar hier woon.’’

Toch is het voor buitenstaanders bijna niet voor te stellen hoe gesloten die gemeenschap is. Met eigen codes, en problemen worden in eigen kring opgelost. De komst van Hagenaars naar hun buurt wordt door veel authentieke Scheveningers als een onaangename inbreuk ervaren.

De Kompasbuurt, naast de lus van tramlijn 11, is altijd zo geweest. Als aanloop naar de ‘Woeste Hoogte’, de inmiddels gesloopte Magneetstraat, even verderop. Berucht hoogtepunt tijdens in het verleden uit de hand gelopen nieuwjaarsvieringen. De naam Magneetstraat verdween al eerder vanwege de beladen klank. Ducdalfstraat werd het.
 
Maar nu is ook de Ducdalfstraat alweer zeven jaar weg en hebben de huizen uit 1928, die vergelijkbaar waren met de Kompasbuurt, plaatsgemaakt voor luxe appartementen. Die appartementen vallen echter ook niet goed. „Wij moesten er voor weg,’’ mopperen buurtbewoners.
Duizend mensen bij stille tocht voor Melanie
GELDROP - Telegraaf 05.10.06  Met de broers en zussen van Melanie Sijbers voorop hebben donderdagavond in Geldrop ongeveer duizend mensen meegelopen in een stille tocht voor het vermoorde meisje. De wandeling van het ouderlijk huis naar het graf van de Geldropse tiener was het laatste eerbetoon van de familie aan het meisje en tevens een protest tegen zinloos geweld.

De stille tocht naar de begraafplaats voert door een tunnel.
Op verzoek van de familie Sijbers droegen de deelnemers fakkels en kaarsen. Familieleden, bekenden en klasgenoten hulden zich in T-shirts bedrukt met het lieveheersbeestje, het symbool tegen zinloos geweld. Deelnemers ontvingen polsbandjes die een school uit de regio ter beschikking had gesteld.

Flatdrama Leidschendam eist 3 doden


LEIDSCHENDAM - 03.10.05 Een 30-jarige man heeft zaterdag zijn 35-jarige vriendin, haar 8-jarige zoon en zichzelf van een...


Politiemensen zijn zaterdag in de Burgemeester Velthuijsenlaan in Leidschendam bezig met het sporenonderzoek. (ANP)
... flat in Leidschendam gegooid. De man was op slag dood, het kind en de vrouw overleden in het ziekenhuis.


De politie hield korte tijd drie mannen vast, die echter niet bij het drama betrokken bleken. Een van hen is de bewoner van de woning op de vijfde etage waar de slachtoffers op bezoek waren geweest. Direct daarna wierp de man de vrouw, het kind en zichzelf over de reling van de galerij.

Naar verluidt was de 30-jarige man een Afghaanse asielzoeker met psychische problemen. De politie kan dat niet bevestigen.

Tientallen bewoners van de flat en voorbijgangers waren getuige van het drama. Een getuige die naar boven rende en probeerde de man tegen te houden, kwam te laat.

De 8-jarige jongen zat in groep 5 van basisschool De Kameleon in Hellevoetsluis. Zijn klasgenootjes werden gisteren geïnformeerd. De kinderen worden vanochtend opgevangen door hulpverleners.

Toestand neergeschoten man nog steeds kritiek
Toestand neergeschoten man nog steeds kritiek
Planet.nl 26 september 2005
De 23-jarige man uit Benthuizen die zaterdagavond werd neergeschoten op het Stadhuisplein in Zoetermeer ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn medische toestand is onveranderd, aldus een politiewoordvoerder maandag.

De man werd door zijn hoofd geschoten na een futiel akkefietje op een straatfeest.

Nadat de Benthuizer op het straatfeest per ongeluk tegen een 32-jarige Hagenaar was aangebotst, vroeg deze volgens het AD of de Benthuizer doof was. Toen de gedeeltelijk dove man dat bevestigde, pakte de Hagenaar een pistool uit zijn auto en schoot hem in zijn hoofd.

Coma
De omstanders, er waren ongeveer 300 mensen op het evenement, reageerden verbijsterd op de schietpartij. Twee portiers renden achter de vluchtende dader aan en overmeesterden hem.

De man bekende zijn daad later op het politiebureau. Op het internetforum van Partyflock laten bekenden van het slachtoffer zich uit over de toestand van de man.

Veilig uitgaan
Het drama komt treurig genoeg een week nadat de gemeente Zoetermeer de campagne
Veilig Stappen is begonnen. Er rijden onder meer gratis bussen die feestgangers van en naar de uitgaangsgelegenheden brengen. In de binnenstad en de cafés hangen posters en stickers met 'Openlijk geweld is een misdrijf' en 'Wapenbezit is een misdrijf'.

Links:

 • Stichting Tegen Zinloos Geweld
 • Overzicht websites over zinloos geweld

   

 •  
  Uitvaart Tolbert gescheiden gehouden
  Uitvaart Tolbert gescheiden gehouden
  dinsdag 09 augustus 2005 Planet.nl

  Links:

 • Algemeen Dagblad over Tolbert
 • RTV Noord
 •                                            

  Uitvaart vermoord gezin begonnen

   

   

   

  Uitvaart van de vermoorde Claudia Harteveld en haar dochters Marieke en Charlotte.
  (foto Harry Verkuylen) 29.04.04

   

   

   

   

   

   

  Uitvaart vermoord gezin begonnen

   

   

  HC 25.04.05 Bij de woning van het gezin in Zoetermeer zijn bloemen, knuffeldieren en kaartjes neergelegd.
  (foto Peter Varkevisser)

   

   
  Directeur Kees van der Aar en juffrouw Priscilla de Zoete bij de gedenkplek die in de hal van basisschool De Spelevaert is ingericht voor de 5-jarige Marieke Harteveld.
  (foto Peter Varkevisser)  HC 28.04.05
   
  Ontsteltenis in Vruchtenbuurt


  De buurt is door de politie afgezet nadat een zoon zijn vader op straat in de Frambozenstraat heeft vermoord.
  (foto Jos van Leeuwen)

   

  DEN HAAG | HC 21.12.04 De moord op een 60-jarige man door zijn zoon (33), dinsdag op straat in de Frambozenstraat, heeft tot grote ontsteltenis geleid. Buurtbewoners die de bloederige steekpartij zagen, waren danig overstuur en moesten worden bijgestaan door medewerkers van Bureau Slachtofferhulp.

  Grote anti-terreuractie in Den Haag

  Uitgegeven: 10 november 2004 07:25 NU.NL
  Laatst gewijzigd: 10 november 2004 10:16

  DEN HAAG - Bij een actie van een arrestatieteam in Den Haag zijn drie agenten gewond geraakt door een ontploffing. Het incident had plaats in de Antheunisstraat. De agenten verkeren buiten levensgevaar. De politie heeft de wijde omgeving rond het pand afgezet. De verdachten die de politie in de Antheunisstraat wilde aanhouden, zijn allen nog in het bewuste pand aanwezig. Dat heeft hoofdofficier van justitie H. Moraal van het parket in Den Haag woensdagochtend meegedeeld.


  De politie heeft de wijde omgeving rond het pand afgezet
  ");

  Moraal wilde niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. Hij sprak op een persconferentie waarbij ook burgemeester Deetman van Den Haag, korpschef G. Bouman en hoofdofficier van jusitie M. van Erve van het landelijk parket aanwezig waren.

  De politie begon haar actie 's ochtends om kwart voor drie. Aanleiding is een onderzoek naar terrorisme door de nationale recherche. De verdachten gooiden volgens Moraal een handgranaat naar de politie-eenheden. Hierbij raakten drie agenten gewond. Daarnaast vond er een schotenwisseling plaats. In het pand bevinden zich nog een aantal verdachten. Daarop werd de omgeving geheel afgezet en bewoners afgevoerd.

  Luchtruim

  Inmiddels is het luchtruim boven Den Haag op last van de autoriteiten tot nader order afgesloten. Dat meldde een woordvoerder van de politie woensdagmorgen.

  Rond 08.00 uur werd vanuit de Antheunisstraat een man afgevoerd. De man, die slechts in ondergoed was gekleed, werd door twee agenten in kogelvrije vesten naar een busje op het Lorentzplein geleid.

  Knal

  Volgens buurtbewoners begon de actie van de politie iets na half drie. "We werden wakker van een flits en een harde knal", aldus J. Trijsselaar die in een straat achter de Antheunisstraat woont. "Om 03.00 uur volgde er nog een knal en er werd geschreeuwd. Rond half vier hoorden we ook schoten."

  De straat ligt in de wijk Laakkwartier. De politie heeft de wijk grotendeels afgesloten. Politieagenten in kogelvrije vesten leiden het verkeer bij de afgezette straten om. Alle tramverkeer door de wijk wordt omgeleid.

  De politie wil iedereen spreken die de wijk uit wil. Volgens ooggetuigen houden agenten auto's aan die de buurt verlaten. Nadat ze de bestuurder hebben gesproken en het nummerbord hebben genoteerd, kunnen de automobilisten weer verder rijden.

  Donner

  Minister Donner (Justitie) is van de politieactie in Den Haag op de hoogte gesteld. Dat heeft zijn woordvoerder woensdagochtend gezegd. Ook de zogenoemde nationale driehoek is geïnformeerd en wordt op de hoogte gehouden, zo meldde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is normaal als er iets gebeurt van mogelijk nationaal belang.

  De nationale driehoek bestaat uit de directeur-generaal veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de directeur-generaal rechtshandhaving van Justitie en de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging die onder beide ministeries valt.

  Dreiging

  De Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB) is de spin in het web als het gaat om dreiging op landelijk niveau, zoals de huidige dreiging van terroristische aanslagen. Een van zijn voornaamste taken is het verzamelen van informatie, het geven van advies over en het toezien op de uitvoering van eventuele maatregelen.

  De nationale driehoek kan een scala aan veiligheidsmaatregelen treffen in het kader van bewaking en beveiliging. Het kan gaan om onderzoek van spoorbanen of het opwerpen van wegafzettingen tot inzet van pantservoertuigen en scherpschutters.

  In geval van een crisissituatie zorgt het Nationaal Coördinatiecentrum (NCC) voor een geoliede coördinatie tussen de betrokken instanties. Het NCC is ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en is permanent bemand.

  Mariniers

  De Bijzondere Bijstands Eenheid van de Mariniers (BBE), die woensdagochtend betrokken is bij de politieactie in Den Haag, richt zich vooral op kapingen, gijzelingen en andere terroristische acties in Nederland. De militairen zijn zwaar bewapend.

  De BBE'ers worden in eerste aanleg ingezet als verlengstuk van de bijzondere eenheid van de politie, het arrestatieteam. Daarnaast verleent de eenheid bijstand aan de Brigade Speciale Beveiligingen (BSB) van de Koninklijke Marechaussee.

  De huidige BBE ontstond in 1973 als de Close Combat Unit. Aanleiding waren de terroristische aanslagen begin jaren zeventig met in het bijzonder het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München.

  Theo van Gogh doodgeschoten
  redactie internet, Novum
  2004-11-02 Trouw

  Filmmaker Theo van Gogh is dinsdagochtend in Amsterdam-Oost doodgeschoten. Twee andere mannen, onder wie een politieagent, raakten gewond bij de schietpartij. De politie heeft de vermoedelijke dader na een schotenwisseling aangehouden.


  Van Gogh werd neergeschoten toen hij het stadsdeelkantoor aan de Linneausstraat uitkwam. Hij wist naar de overkant van de straat te komen, waar de schutter nogmaals op hem vuurde. Ook een omstander werd daarbij getroffen door een kogel. Over zijn toestand is niets bekend. De dader vluchtte vervolgens het Oosterpark in, waar hij door de politie werd omsingeld. Toen hij het park aan de kant van de Mauritskade probeerde te verlaten, ontstond een schotenwisseling met de politie. Een agent werd daarbij in de borst getroffen, maar omdat hij een kogelwerend vest droeg, lijken zijn verwondingen mee te vallen. De verdachte werd door de politie in zijn been geschoten, waarna hij werd gearresteerd. De dader heeft ook met een mes op de borst van Van Gogh gestoken. Over de identiteit van de verdachte of over het motief is nog niets bekend. Theo van Gogh doodgeschoten

  Filmmaker Theo van Gogh is dinsdagochtend in Amsterdam doodgeschoten. Dat heeft zijn producent Gijs van de Westelaken en inmiddels ook de politie bevestigd. Ooggetuigen in de buurt van de plaats van het misdrijf zagen de moord gebeuren. Het misdrijf gebeurde voor het stadsdeelkantoor aan de Linneausstraat.


  Reactie van de 2e kamerfractie D66.

  Nauwelijks zijn er woorden te vinden voor dat wat zich dinsdag 13 januari 2004 heeft afgespeeld op het Stevincollege in Den Haag. Een leerling, die wegens wangedrag van school was gestuurd, heeft conrector Hans van Wieren neergeschoten. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar Hans van Wieren, die gisteravond aan zijn verwondingen is overleden. Ook leven wij mee met zijn naasten, met zijn leerlingen en collega's op school en met zijn collega's in de D66-fractie van de gemeenteraad in Zoetermeer.

  Er is natuurlijk veel te zeggen over het afschuwelijke feit dat een leerling in Nederland zulk excessief geweld gebruikt om een conflict met de school te beslechten. Op dit moment is echter even alleen plaats voor ontzetting, schok en sprakeloosheid.

  Op de website van D66 Zoetermeer kunt u het
  condoleanceregister voor Hans van Wieren tekenen.  

  Namens Tweede Kamerfractie D66,

  Boris Dittrich - fractievoorzitter
  Namens Landelijk Bestuur D66,

  Alexander Pechtold - partijvoorzitter

  Moordwapen conrector gevonden

  Het wapen waarmee gisteren een leraar van het Haagse Terra Collega werd doodgeschoten, is terecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De politie vond het pistool gisteravond op aanwijzingen van de verdachte in de bosjes rond de school. Verder heeft de verdachte nog niets losgelaten.

  Volgens een woordvoerster van het OM zal de 17-jarige verdachte worden vervolgd naar de richtlijnen van het jeugdstrafrecht. Wel is het mogelijk dat gezien de ernst van het feit toch de strafmaat voor volwassenen wordt gehanteerd. Of hem moord of doodslag ten laste zal worden gelegd, hangt nog af van de toedracht zoals die uit verhoren en andere bewijzen de komende tijd naar voren zal komen.

  Rouw na moordaanslag op school


  Op het Terra College wordt vrijdag een herdenkingsdienst gehouden voor de 49-jarige conrector Hans van Wieren die dinsdagavond is overleden nadat hij eerder op de dag door een 17-jarige leerling was neergeschoten.

  Voor het gebouw van het Terra College branden kaarsjes en hangt de vlag halfstok. De leerlingen, die vanwege het gebeurde de rest van de week geen les krijgen, konden woensdagochtend op school terecht bij vijftien tot twintig medewerkers van Slachtofferhulp, onder wie een traumadeskundige en psychologen.

  Inmiddels zijn op internet condoleanceregisters geopend waar mensen hun medeleven kunnen betuigen, zoals
  www.condoleance.nl, waar woensdagochtend al meer dan duizend reacties waren binnengekomen.

  Ook op de website van
  D66 Zoetermeer komen reacties binnen. Van Wieren was naast leraar ook raadslid in Zoetermeer.

  Schietende leerling was niet geschorst

  De 17-jarige jongen die dinsdag een conrector van het Terra College aan de Beresteinlaan doodschoot, was op dat moment niet geschorst. Dat heeft de directeur van de scholengemeenschap Gerard van Miltenburg woensdag gezegd.

  Er zou wel deze week een gesprek met de verdachte en zijn voogd plaatsvinden over maatregelen vanwege eerder wangedrag en daarbij hing een schorsing in de lucht. Volgens Van Miltenburg is het het meest waarschijnlijk dat de jongen dinsdag met het moordwapen bij zich 's ochtends gewoon lessen op school heeft gevolgd voordat hij in de volle kantine op de leraar schoot. Over het precieze motief van de dader wilde de directeur zich niet uitlaten.

  Van Miltenburg wees in de persconferentie woensdagmiddag herhaaldelijk op de zorgzaamheid en de aandacht voor veiligheid van leerlingen en leraren die de scholengemeenschap koestert. Hij hield het erop dat het dodelijke schietincident eigenlijk overal had kunnen plaatsvinden.

  'Onze school blijft veilige plek in de wijk'
  woensdag 14 januari 2004 WestSite

  DEN HAAG - De gemeente Den Haag en het Terra College hebben een persconferentie gehouden over de doodgeschoten onderdirecteur Hans van Wieren. De bijeenkomst vond plaats in het Haagse stadhuis en werd druk bezocht door media uit binnen- en buitenland. Directeur Gerard van Miltenburg van het Terra-College bedankte iedereen voor de vele hartverwarmende reacties die zijn ontvangen. De leerling die ervan wordt verdacht de docent te hebben gedood, was niet geschorst, zei directeur Van Miltenburg. Volgens hem stond er juist vanmiddag een afspraak gepland met de moeder van de jongen, om over schorsing te praten. Het Terra College blijft een veilige school in de wijk. Het schietincident van dinsdag had op elke school, op elke plaats in Nederland kunnen gebeuren, aldus Van Miltenburg op de persconferentie.

  'Onze school blijft veilige plek in de wijk'
  woensdag 14 januari 2004 WestSite

  DEN HAAG - De gemeente Den Haag en het Terra College hebben een persconferentie gehouden over de doodgeschoten onderdirecteur Hans van Wieren. De bijeenkomst vond plaats in het Haagse stadhuis en werd druk bezocht door media uit binnen- en buitenland. Directeur Gerard van Miltenburg van het Terra-College bedankte iedereen voor de vele hartverwarmende reacties die zijn ontvangen. De leerling die ervan wordt verdacht de docent te hebben gedood, was niet geschorst, zei directeur Van Miltenburg. Volgens hem stond er juist vanmiddag een afspraak gepland met de moeder van de jongen, om over schorsing te praten. Het Terra College blijft een veilige school in de wijk. Het schietincident van dinsdag had op elke school, op elke plaats in Nederland kunnen gebeuren, aldus Van Miltenburg op de persconferentie.

  wangedrag.
  Gemeenteraad Zoetermeer herdenkt Hans van Wieren
  woensdag 14 januari 2004 Westsite

  ZOETERMEER - De gemeenteraad van Zoetermeer herdenkt maandagavond 19 januari in een speciale bijeenkomst het overleden D66-raadslid Hans van Wieren. De bijeenkomst begint om acht uur en is openbaar. Burgemeester Van Leeuwen van Zoetermeer heeft ,,geschokt en met afgrijzen'' gereageerd op de dood van het raadslid annex onderdirecteur van het Terra College in Den Haag. ,,Het is cru dat juist Hans, die zich altijd enorm ingezet heeft voor de veiligheid van scholen en scholieren, dit is overkomen,'' aldus Van Leeuwen in een verklaring.

  Condoleanceregister op internet en in Zoetermeer
  woensdag 14 januari 2004 WestSite

  ZOETERMEER - Op internet kunnen mensen hun medeleven betuigen voor de omgekomen leraar van het Terra College. De website www.condoleance.nl heeft al honderden reacties binnen.
  De berichten op de site zijn erg emotioneel. Laf, onvoorstelbaar, verschrikkelijk en onbegrijpelijk zijn slechts enkele benamingen voor de moord.
  De gemeente Zoetermeer heeft een condoleanceregister geopend in de centrale hal. Hans van Wieren was D66-raadslid in die stad.

  Intensieve begeleiding leerlingen
  woensdag 14 januari 2004 WestSite

  DEN HAAG - De honderden leerlingen van het Haagse Terra College hebben woensdag intensieve begeleiding gekregen, nadat een 17-jarige leerling dinsdag onderdirecteur Hans van Wieren dood schoot. Medewerkers van Slachtofferhulp stonden de leerlingen bij. Zo waren er traumadeskundigen en psychologen aanwezig..
  Leerkrachten en de directie waren woensdagochtend al vroeg in de school aanwezig. Voor het gebouw aan de Beresteinlaan zijn bloemen neergelegd en branden kaarsjes. De vlag hangt halfstok..
  De school houdt vrijdag een herdenkingsdienst.

  Nederland reageert met afschuw
  woensdag 14 januari 2004 WestSite

  DEN HAAG - In het hele land is met afschuw en afgrijzen gereageerd op de dodelijke schietpartij. De Haagse wethouder Heijnen heeft zijn deelneming betuigd aan de familie van de omgekomen conrector.
  Ook in de Haagse gemeenteraad is de verslagenheid groot. De raadsleden vinden het te vroeg om voor meer veiligheidsmaatregelen te pleiten.
  Op de website van D66 in Zoetermeer reageren mensen vol afschuw, boosheid en ongeloof. Hans van Wieren was raadslid in Zoetermeer.
  Minister Van der Hoeven van Onderwijs, noemt het schietincident 'afgrijselijk'. Ze vraagt zich af hoe het mogelijk is dat jonge mensen met een wapen denken problemen te kunnen oplossen

  Extra nieuwsuitzending TV West
  woensdag 14 januari 2004

  TV West komt woensdag om 11.00 uur met een extra nieuwsuitzending in verband met de dodelijke schietpartij in het Haagse Terra College.

  Intensieve begeleiding leerlingen
  woensdag 14 januari 2004

  DEN HAAG - De honderden leerlingen van het Haagse Terra College krijgen woensdag intensieve begeleiding, nadat een 17-jarige leerling dinsdag onderdirecteur Hans van Wieren dood schoot. Medewerkers van Slachtofferhulp staan de leerlingen bij. Zo zijn er traumadeskundigen en psychologen.
  Leerkrachten en de directie waren woensdagochtend al vroeg in de school aanwezig. Voor het gebouw aan de Beresteinlaan zijn bloemen neergelegd en branden kaarsjes.
  De directie en het bestuur van het Terra College houden hoogstwaarschijnlijk om 14.00 uur een persconferentie in het stadhuis van Den Haag.


  Verdachte legt geen verklaring af
  woensdag 14 januari 2004

  DEN HAAG - De verdachte van de schietpartij op het Haagse Terra College, heeft geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Dat zegt het Openbaar Ministerie. De persofficier wil alleen zeggen dat het gaat om een minderjarige leerling van het Terra College.
  De jongen heeft een advocaat toegewezen gekregen. Hij meldde zich dinsdagavond bij het politiebureau in Loosduinen. De auto waarmee hij kwam is inbeslaggenomen. De politie doorzocht het voertuig op bewijsmateriaal.
  Het Openbaar Ministerie wil ook niks zeggen over het motief. Volgens geruchten kwam de jongen verhaal halen, omdat hij van school was gestuurd wegens wangedrag.

  Conrector Terra College doodgeschoten
  woensdag 14 januari 2004

  DEN HAAG - De 49-jarige conrector van het Terra College in Den Haag die dinsdag door een 17-jarige leerling in zijn hoofd geschoten, is dinsdagavond rond 22.00 uur overleden. Dat heeft persofficier Rijsdorp laten weten.
  De man werd doodgeschoten in een volle kantine. De scholier was enkele uren onvindbaar, maar meldde zich dinsdagavond zelf bij de politie.
  De 17-jarige verdachte was geschorst en kwam op school om verhaal te halen. In heel Nederland is geschokt gereageerd op de schietpartij in Den Haag.
  Nederland reageert met afschuw
  woensdag 14 januari 2004

  DEN HAAG - In het hele land is met afschuw en afgrijzen gereageerd op de dodelijke schietpartij. De Haagse wethouder Heijnen heeft zijn deelneming betuigd aan de familie van de omgekomen conrector.
  Ook in de Haagse gemeenteraad is de verslagenheid groot. De raadsleden vinden het te vroeg om voor meer veiligheidsmaatregelen te pleiten.
  Op de website van D66 in Zoetermeer reageren mensen vol afschuw, boosheid en ongeloof. Hans van Wieren was raadslid in Zoetermeer.
  Minister Van der Hoeven van Onderwijs, noemt het schietincident 'afgrijselijk'. Ze vraagt zich af hoe het mogelijk is dat jonge mensen met een wapen denken problemen te kunnen oplossen.
   


  Het www.TerraCollege.nl

  Den Haag 13.01.2004 

   

  Beste leerlingen en ouders,

  Vanmiddag heeft een leerling van onze school een docent neergeschoten in de aula op onze locatie Beresteinlaan 627. Veel leerlingen hebben dit meegemaakt.
  Wij zijn diep geschokt en uit het veld geslagen.Op advies van de politie hebben wij de leerlingen direct naar huis gestuurd. Op dit moment denken wij na over de opvang van de leerlingen.Morgen zal voor zowel leerlingen van de locatie Beresteinlaan 627 als uzelf hulp aanwezig zijn. Wij verwachten de leerlingen morgenochtend om 8.30 uur op school.

  Directie Terra College

   

  Laatste wijziging op: 05-02-2007 22:52